Ο Ιούλιος 2023 ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ
Ρεκόρ με «καταστροφικές συνέπειες»
Άνοδος θερμοκρασίας: Ρεκόρ τον Ιούλιο του 2023 - Οι καταστροφικές συνέπειες και τα αποτελέσματα έρευνας της Copernicus
Ο Ιούλιος του 2023 ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη, όπως επιβεβαίωσε σήμερα (8.8) η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, σημειώνοντας ότι καταγράφηκε ρεκόρ με «καταστροφικές συνέπειες» για τον κόσμο.
Όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, η θερμοκρασία τον Ιούλιο του 2023 ήταν κατά 0,33 βαθμό Κελσίου πιο ζεστή σημειώνοντας νέο ρεκόρ σε σύγκριση με αυτό του Ιουλίου του 2019. Η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας ήταν επίσης κατά 0,72 βαθμό Κελσίου πιο ζεστή από τη μέση (1991-2020) για τον Ιούλιο. Ήδη από τις 27 Ιουλίου, πριν καν τελειώσει ο μήνας, οι επιστήμονες είχαν θεωρήσει «εξαιρετικά πιθανό» να είναι ο Ιούλιος 2023 ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ.
Ήταν μια ζοφερή διαπίστωση που έκανε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να πει πως η ανθρωπότητα βγήκε από την εποχή της ανόδου της θερμοκρασίας του κλίματος για να μπει σε αυτή του «παγκόσμιου βρασμού». Οι ωκεανοί είναι επίσης μάρτυρες αυτής της ανησυχητικής εξέλιξης, με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνειά τους από τον Απρίλιο και πρωτοφανή επίπεδα τον Ιούλιο. Ένα απόλυτο ρεκόρ καταγράφηκε στις 30 Ιουλίου με 20,96 βαθμους Κελσίου και για το σύνολο του μήνα η θερμοκρασία της επιφάνειας ήταν κατά 0,51 βαθμό Κελσίου πάνω από τη μέση (1991-2020).
Ακραία φαινόμενα τον Ιούλιο του 2023
«Παρατηρήσαμε τον Ιούλιο νέα ρεκόρ, τόσο για τις παγκόσμιες θερμοκρασίες της ατμόσφαιρας όσο και για την επιφάνεια των ωκεανών. Αυτά τα ρεκόρ έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και για τον πλανήτη, που είναι εκτεθειμένοι σε όλο και συχνότερα και εντονότερα ακραία φαινόμενα», υπογράμμισε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S).
Ενδείξεις για την άνοδο της θερμοκρασίας που προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες -αρχίζοντας από τη χρήση ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, πετρέλαιο, αέριο)-, καταγράφηκαν ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο. Οι ενδείξεις αυτές είναι πανταχού παρούσες: η Ελλάδα επλήγη σοβαρά από τις πυρκαγιές, το ίδιο και ο Καναδάς, που επλήγη επίσης από τρομερές πλήμμύρες, μεγάλος καύσωνας στη νότια Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική, το νότο των Ηνωμένων Πολιτειών και ένα μέρος της Κίνας, που υπέστη στη συνέχεια κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις.
Το επιστημονικό δίκτυο World Weather Attributiojn (WWA) κατέληξε ήδη στο συμπέρασμα πως οι πρόσφατοι καύσωνες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν «σχεδόν αδύνατο να συμβούν» αν δεν υπήρχαν οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η Copernicus αναφέρει επίσης πως οι πάγοι της Ανταρκτικής περιορίσθηκαν τον Ιούλιο περισσότερο παρά ποτέ από την έναρξη των δορυφορικών παρατηρήσεων, και μειώθηκαν κατά 15% κάτω από το μέσο όρο για το μήνα αυτό.
Ίσως το 2023 να μην σταματήσει να καταρρίπτει ρεκόρ
«Το 2023 είναι προς το παρόν το τρίτο πιο ζεστό έτος με 0,43 βαθμό Κελσίου πάνω από τον πρόσφατο μέσο όρο» και «μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον Ιούλιο 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα», υπογραμμίζει επίσης η Σαμάνθα Μπέρτζες. Αυτός ο αριθμός του 1,5 βαθμού Κελσίου είναι πολύ συμβολικός, καθώς είναι το πιο φιλόδοξο όριο που έχει τεθεί από τη συμφωνία του Παρισιού, το 2015, για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας. Πάντως, το όριο που αναφέρεται σ' αυτή τη διεθνή συμφωνία αφορά το μέσο όρο πολλών ετών και όχι μόνο ενός μήνα.
«Ακόμη και αν όλο αυτό είναι προσωρινό, δείχνει τον κατεπείγοντα χαρακτήρα των φιλόδοξων προσπαθειών που πρέπει να γίνουν για να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αποτελούν την κύρια αιτία αυτών των ρεκόρ», καταλήγει η Σαμάνθα Μπέρτζες.
Ίσως όμως το 2023 να μην σταματήσει να καταρρίπτει ρεκόρ. «Αναμένουμε ένα σχετικά ζεστό τέλος της χρονιάς για το 2023 λόγω της ανάπτυξης του φαινομένου Ελ Νίνιο», υπενθυμίζει η Copernicus.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.