Στην Ισλανδία η μεγαλύτερη μονάδα δέσμευσης CO2
Η ολοκλήρωση της κατασκευής της μονάδας DAC αναμένεται σε ενάμιση με δύο χρόνια με δυνατότητα να δεσμεύει 36.000 τόνους CO2 ετησίως.
Η συνεργασία της ελβετικής start-up Climeworks AG και της ισλανδικής Carbfix για το μεγαλύτερο εργοστάσιο απορρόφησης CO2 απευθείας από την ατμόσφαιρα.
Ξεκινά στην Ισλανδία η κατασκευή του μεγαλύτερου εργοστασίου που θα δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και θα το αποθηκεύει υπογείως. Σύμφωνα με την ελβετική start-up Climeworks AG που σχεδίασε το έργο, η ολοκλήρωση της κατασκευής της μονάδας DAC (direct air capture) αναμένεται σε ενάμιση με δύο χρόνια με δυνατότητα να δεσμεύει 36.000 τόνους CO2 ετησίως.
Η ποσότητα αυτή μπορεί να φαίνεται ελάχιστη σε σύγκριση με τα 36 δισεκατομμύρια τόνους CO2 που εκλύονται από ενεργειακές δραστηριότητες παγκοσμίως κάθε χρόνο, είναι ωστόσο δεκαπλάσια από την απόδοση της μονάδας DAC της Climeworks που ήδη λειτουργεί και είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο σήμερα. Η νέα εγκατάσταση θα διαθέτει 80 σειρές από τουρμπίνες και φίλτρα που θα απορροφούν τον αέρα και θα δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα. Στη συνέχεια, η ισλανδική εταιρεία Carbfix θα το αναμειγνύει με νερό και θα το διοχετεύει στο υπέδαφος όπου θα στερεοποιείται. Η απαιτούμενη ενέργεια για την όλη επεξεργασία θα παρέχεται από ένα κοντινό εργοστάσιο γεωθερμίας.
Το νέο έργο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 600 εκατ. ελβετικών φράγκων (594 εκατ. ευρώ), ενώ η Climeworks πουλά παράλληλα τις υπηρεσίες της σε μεγάλες εταιρείες, όπως η Microsoft, η Audi και ο Όμιλος Boston Consulting, προς 1.000 ευρώ τον τόνο. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 αντίστοιχες μονάδες στον κόσμο. Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Occidental προγραμματίζει επίσης την κατασκευή μιας μεγάλης μονάδας DAC στα τέλη του 2024, η οποία θα δεσμεύει ένα εκατομμύριο τόνους CO2 ετησίως.
Δείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με την κλιματική αλλαγή στο www.clima21.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.