Περιβαλλον

Οι ανεμογεννήτριες και οι θεωρίες συνωμοσίας

Κανένας δεν έχει κανένα συμφέρον να κάψει το δάσος για να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες, όταν αυτό μπορεί να το κάνει στο ίδιο δάσος πριν αυτό καεί

elisavet-papadopoulou.jpg
Ελισάβετ Παπαδοπούλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι ανεμογεννήτριες και οι θεωρίες συνομωσίας
© Kindel Media / Pexels

Οι πυρκαγιές στα δάση και οι θεωρίες συνωμοσίας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Μια από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας υποστηρίζει ότι τα δάση τα καίνε για να βάλουν ανεμογεννήτριες στα καμένα. Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει.

Πρώτο και σημαντικότερο: Επιτρέπεται η τοποθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων (ανεμογεννήτριες) σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Ποιος το λέει αυτό; Οι νόμοι 2941/2001, ν. 3377/2005,  με τους οποίους τροποποιήθηκε διαδοχικώς το άρθρο 58 του εκτελεστικού του Συντάγματος ν. 998/1979 και ορίστηκε ότι στα έργα υποδομής που επιτρέπονται σε δάση και σε δασικές εκτάσεις περιλαμβάνονται και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και τα σύνοδά τους έργα, καθώς και ο νόμος μεταφοράς ενωσιακής Οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ν. 3468/2010), με τον οποίο επίσης προβλέπεται αυτή η δυνατότητα.

Σκοντάφτουν στο Σύνταγμα οι νόμοι αυτοί; Η απάντηση είναι όχι. Ποιο άρθρο του Συντάγματος το προβλέπει; Είναι το άρθρο 24 παρ. 1 το οποίο επιτρέπει τη μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων όταν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον. Το εθνικό συμφέρον, σύμφωνα με τους νόμους που προανέφερα, το εξυπηρετούν και οι αιολικές εγκαταστάσεις. Επιπλέον, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε ότι οι νόμοι αυτοί είναι συνταγματικοί.

Αν είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα, θα αναρωτηθεί κανείς, τότε πού οφείλονται οι θεωρίες συνωμοσίας;

Όλα ξεκίνησαν το 2012 όταν με την απόφαση 2499/2012 του Συμβουλίου της Επικρατείας  επιτράπηκε η δημιουργία αιολικού πάρκου σε αναδασωτέα έκταση.

Τι διαφορά έχει η αναδασωτέα έκταση από τη δασική; Αναδασωτέα έκταση είναι η έκταση που ήταν δασική αλλά η βλάστησή της καταστράφηκε, είτε από φωτιά είτε από εκχέρσωση.

Τι ορίζει το Σύνταγμα αναφορικά με τις αναδασωτέες εκτάσεις, και σε ποιο άρθρο; Στο άρθρο 117 παρ.3 το Σύνταγμα ορίζει ότι κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό.

Η θύελλα αντιδράσεων ξεκίνησε επειδή, παρά την απόλυτη απαγόρευση, επιτράπηκε η δημιουργία αιολικού πάρκου σε αναδασωτέα έκταση. Στην απόφαση πρέπει να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους δικαστές μειοψήφησαν.

Κατόπιν αυτών, ανεξάρτητα με την άποψη που έχει ο καθένας από εμάς τους νομικούς, σχετικά με το αν έγινε ορθή ερμηνεία του Συντάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ένα πράγμα γίνεται απολύτως σαφές: Ότι επιτρέπεται η δημιουργία αιολικού πάρκου, τόσο σε δασικές όσο και σε αναδασωτέες εκτάσεις. Που σημαίνει, δηλαδή, ότι κανένας δεν έχει κανένα συμφέρον να κάψει το δάσος για να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες, όταν αυτό μπορεί να το κάνει στο ίδιο δάσος πριν αυτό καεί.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, τις θεωρίες συνωμοσίας κι ας γίνουμε σοβαροί πολίτες απαιτώντας από τους πολιτικούς μας στις προγραμματικές τους δηλώσεις πριν τις εκλογές να έχουν να παρουσιάσουν ένα πλήρες και αποτελεσματικό σχέδιο για την πρόληψη των πυρκαγιών και την κατάσβεσή τους, και γενικότερα ένα σχέδιο για την προστασία του περιβάλλοντος. Το λέω αυτό διότι όλη η παρούσα προεκλογική περίοδος εξαντλήθηκε δίχως να γίνει καμιά σοβαρή συζήτηση για τα θέματα αυτά. Αυτός είναι και ο λόγος που το θέμα του περιβάλλοντος δεν βαραίνει στην ατζέντα των κομμάτων. 

Τέλος, ας λάβουμε υπόψη ότι οι παραδοσιακοί τρόποι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησαν τον πλανήτη στην κλιματική κρίση. Μοναδική ελπίδα για την επιβίωσή μας είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – αέρας, ήλιος και παραγωγή υδρογόνου ως καύσιμο για τους κινητήρες.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ