«Blue Whales: Return of the Giants», ντοκιμαντέρ για τις μπλε φάλαινες
Με αφηγητή τον Άγγλο ηθοποιό Άντι Σέρκις
«Blue Whales: Return of the Giants», ντοκιμαντέρ για τις μπλε φάλαινες - Με αφηγητή τον Άγγλο ηθοποιό Άντι Σέρκις
Στον κόσμο των μπλε φαλαινών, είδος που ανακάμπτει από το χείλος της εξαφάνισης, ταξιδεύει τους θεατές το ντοκμαντέρ «Blue Whales: Return of the Giants» που προβάλλεται στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Με αφηγητή τον Άγγλο ηθοποιό Άντι Σέρκις, η ταινία ακολουθεί δύο επιστημονικές αποστολές. Η πρώτη είναι υψηλού κινδύνου για την εύρεση ενός εξαφανισμένου πληθυσμού γαλάζιων φαλαινών, που δεν έχει εμφανιστεί εδώ και 50 χρόνια. Η δεύτερη ακολουθεί την Νταϊάν Γκέντρον, την «γητεύτρια των μπλε φαλαινών» στον Κόλπο της Καλιφόρνιας, στο Μεξικό, όπου μαζί με την ομάδα της εξερευνούν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα θαλάσσια θηλαστικά στην υγεία των ωκεανών.
Το πάθος του σκηνοθέτη και παραγωγού Χιου Πίρσον για τις μπλε φάλαινες, το οποίο αγγίζει την εμμονή τον ώθησε να δημιουργήσει αυτή την ελπιδοφόρα ιστορία. Όπως εξηγεί, οι αριθμοί των γαλάζιων φαλαινών αυξάνονται σιγά-σιγά και ο παγκόσμιος πληθυσμός εκτιμάται ότι φτάνει περίπου στις 15.000- ένα μικρό κλάσμα του ιστορικού αριθμού τους. Ειδικότερα αναφέρει ότι καταγράφεται κάθε χρόνο αύξηση σε μέρη όπως στα ανοικτά των ακτών του Ειρηνικού του Μεξικού και της Καλιφόρνιας.
«Και τώρα είναι δυνατόν οι άνθρωποι να βλέπουν μπλε φάλαινες σε ταξίδια παρατήρησης από την ακτή, κάτι που είναι φανταστικό» σημειώνει.
«Όλοι υποθέτουν ότι επειδή οι μπλε φάλαινες είναι τα μεγαλύτερα θηλαστικά στον πλανήτη, θα πρέπει να γνωρίζουμε πολλά για το είδος, αλλά στην πραγματικότητα, αυτό δεν ισχύει» αναφέρει ο αφηγητής του ντοκιμαντέρ. «Το ότι έμαθα τι προσπαθούν να κάνουν οι επιστήμονες, να κατανοήσουν τις συμπεριφορές τους, ήταν πραγματική επιμόρφωση για μένα. Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τέτοια πλάσματα γιατί μας εμπνέουν να έχουμε ελπίδα. Η ταινία είναι ένα υπέροχο πάντρεμα αφήγησης, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας» δηλώνει επίσης ο Άντι Σέρκις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.