Περιβαλλον

Οι ωκεανοί του πλανήτη αλλάζουν χρώμα λόγω της κλιματικής κρίσης

Επιστήμονες αναλύουν τα δεδομένα από εικόνες της ΝASA

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι ωκεανοί του πλανήτη αλλάζουν χρώμα λόγω της κλιματικής κρίσης
© NASA

Κλιματική κρίση: Οι ωκεανοί του πλανήτη αλλάζουν χρώμα - Τι δείχνει η ανάλυση εικόνων της NASA

Οι ωκεανοί της Γης αλλάζουν χρώμα και πιθανότατα για αυτό ευθύνεται η κλιματική κρίση, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.

Συγκεκριμένα, το βαθυγάλαζο χρώμα της θάλασσας μετατρέπεται σταθερά με την πάροδο του χρόνου σε όλο και πιο πράσινο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εντοπίζεται πιο έντονα σε περιοχές στα χαμηλά γεωγραφικά πλάτη κοντά στον ισημερινό.

«Ο λόγος που ενδιαφερόμαστε για αυτό δεν είναι επειδή μας ενδιαφέρει το χρώμα καθ' αυτό, αλλά επειδή το χρώμα αντανακλά τις αλλαγές στην κατάσταση του οικοσυστήματος», δήλωσε ο BB Cael, επιστήμονας του Εθνικού Κέντρου Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nature.

Οι ωκεανοί του πλανήτη αλλάζουν χρώμα λόγω της κλιματικής κρίσης
© NASA

Ο ρόλος του πλαγκτόν

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, προηγούμενη σχετική έρευνα είχε επικεντρωθεί στην αλλαγή τόνου στο πράσινο των ωκεανών -κάτι που αφορά τη χλωροφύλλη στο πλαγκτόν- για να μελετήσει τις τάσεις στην αλλαγή του κλίματος.

Ωστόσο, η ομάδα του Cael ανέλυσε πάνω από 20 χρόνια παρατηρήσεων από τον δορυφόρο Modis-Aqua της Nasa, έναν εξαντλητικό χώρο αποθήκευσης δεδομένων, και αναζήτησε μοτίβα αλλαγής στην απόχρωση του ωκεανού μέσω ενός πληρέστερου χρωματικού φάσματος, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου και του μπλε.

Στο λογαριασμό της NASA για τους ωκεανούς στο instagram υπάρχει πλούσιο σχετικό υλικό.

Δεδομένου ότι το πλαγκτόν διαφορετικών μεγεθών αντανακλά το φως διαφορετικά και το πλαγκτόν με διαφορετικές χρωστικές απορροφά το φως διαφορετικά, η εξέταση των αλλαγών στο χρώμα μπορεί να δώσει στους επιστήμονες μια σαφέστερη εικόνα για τη μεταβολή στον πληθυσμό του πλαγκτόν σε όλον τον πλανήτη.

Το φυτοπλαγκτόν είναι ζωτικής σημασίας για τα ωκεάνια οικοσυστήματα επειδή βρίσκεται στη βάση των περισσότερων τροφικών αλυσίδων του.

Feeding the Sea: Phytoplankton Fuel Ocean Life

Η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρρεάζει και τους ωκεανούς

Κατά τη σύγκριση αυτών των αλλαγών στο χρώμα με εκείνες που υποβλήθηκαν από ένα μοντέλο υπολογιστή που προσομοιώνει πώς θα έμοιαζαν οι ωκεανοί αν δεν είχε συμβεί ποτέ η παγκόσμια θέρμανση που προκαλείται από τον άνθρωπο, η αλλαγή ήταν ξεκάθαρη.

«Έχουμε αλλαγές στο χρώμα που αναδύονται σημαντικά σχεδόν σε όλους τους ωκεανούς των τροπικών ή υποτροπικών», τόνισε ο Cael.

Αλλαγές έχουν εντοπιστεί σε πάνω από το 56% των ωκεανών του πλανήτη -μια έκταση μεγαλύτερη από το σύνολο του εδάφους στη Γη.

Στις περισσότερες περιοχές υπάρχει ένα σαφές «πράσινο αποτέλεσμα», είπε ο Cael, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν επίσης μέρη όπου οι κόκκινοι ή μπλε χρωματισμοί αυξάνονται ή πέφτουν.

Στο μικροσκόπιο και τα μικροπλαστικά

«Αυτές δεν είναι υπερβολικές αλλαγές που καταστρέφουν το οικοσύστημα, μπορεί να είναι ελαφρές», είπε ο Cael. «Αλλά αυτό μας δίνει μια πρόσθετη απόδειξη ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα πιθανότατα επηρεάζει μεγάλα τμήματα της παγκόσμιας βιόσφαιρας με τρόπο που δεν μπορέσαμε να κατανοήσουμε».

Αν και αυτή η ανακάλυψη τεκμηριώνει σταθερά μια άλλη συνέπεια ενός μεταβαλλόμενου κλίματος, αυτό που δεν είναι ακόμη σαφές είναι πόσο ισχυρές είναι αυτές οι αλλαγές και τι συμβαίνει μέσα στον ωκεανό για να τις προκαλέσει, σύμφωνα με τον Michael J Behrenfeld, ερευνητή της παραγωγικότητας των ωκεανών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Πιθανότατα, οι μετρούμενες τάσεις συνδέονται με πολλούς παράγοντες που αλλάζουν παράλληλα», είπε ο Behrenfeld. Για παράδειγμα, η δυνητικά αυξανόμενη αφθονία μικροπλαστικών στον ωκεανό, τα οποία όπως όλα τα άλλα σωματίδια αυξάνουν τον διασκορπισμό του φωτός.

«Με απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, μπορούμε στη συνέχεια να αρχίσουμε να κατανοούμε ποιες είναι οι οικολογικές και βιογεωχημικές επιπτώσεις», είπε ο Behrenfeld.

Why 99% of ocean plastic pollution is "missing"

Η NASA θα εκτοξεύσει μια προηγμένη δορυφορική αποστολή τον Ιανουάριο του 2024 που ονομάζεται Pace (πλαγκτόν, αεροζόλ, σύννεφο, ωκεάνιο οικοσύστημα), η οποία θα μετρήσει εκατοντάδες χρωματισμούς στον ωκεανό -εξαιρετικά περισσότερους από οποιαδήποτε προηγούμενη μελέτη.

«Το να βγάζουμε πιο ουσιαστικά συμπεράσματα σχετικά με το ποιες είναι οι οικολογικές αλλαγές στην πραγματικότητα είναι σίγουρα ένα μεγάλο επόμενο βήμα», κατέληξε ο Cael.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ