Περιβαλλον

Θαλάσσια Πλαστική Ρύπανση: Η εικόνα των παραλιών (ειδικότερα το καλοκαίρι)

Γνωρίζατε ότι στη Μεσόγειο, ο Νο 1 ρύπος σε συγκέντρωση στον βυθό είναι η πλαστική σακούλα;

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
θαλάσσια σκουπίδια

COSMOTE BLUE: μία πρωτοβουλία της COSMOTE για την προστασία των ελληνικών θαλασσών.  

Tο καλοκαίρι είναι εδώ. Κρυστάλλινα νερά, χρυσαφένια άμμος, παιδιά να παίζουν ανέμελα με τα κουβαδάκια τους και ενήλικοι να απολαμβάνουν τον ήλιο, καθώς κολυμπάνε με τις ώρες. Μαζί όμως με τις όμορφες αυτές καλοκαιρινές εικόνες που ομολογουμένως μας φτιάχνουν τη διάθεση, βλέπουμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος, με το οποίο απειλούμαστε «να πληρώσουμε» την καταστροφή του πλανήτη μας. Χιλιόμετρα ακτογραμμής γεμάτα σκουπίδια, ορατά από μακριά, «μωσαϊκά» από απορρίμματα που επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας, θαλασσοπούλια να φωλιάζουν πάνω σε λόφους από αποτσίγαρα και μπουκάλια αναψυκτικών και χελώνες παγιδευμένες σε πλαστικά δίχτυα. Όλα αυτές οι περιγραφές έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Περιλαμβάνουν θαλάσσια απορρίμματα.

Τα θαλάσσια απορρίμματα είναι αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο και εγκαταλείπονται από πρόθεση. Αντικείμενα που «ταξίδεψαν» με τον αέρα ή τα θαλάσσια ρεύματα κι άλλα που «χάθηκαν» στη θάλασσα, όπως αλιευτικά εργαλεία ή εμπορεύματα. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος των θαλάσσιων απορριμμάτων σε όλον τον κόσμο, στις ακτές αλλά και στους βυθούς, είναι πλαστικά. Κάθε χρόνο διαρρέουν στους ωκεανούς 14 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών, απειλώντας το 66% των θαλάσσιων ζώων, συμπεριλαμβανομένων όλων των ειδών θαλάσσιας χελώνας και το 50% των θαλασσοπουλιών. Γνωρίζατε ότι στη Μεσόγειο, ο Νο 1 ρύπος σε συγκέντρωση στον βυθό είναι η πλαστική σακούλα;

πλαστική σακούλα στη θάλασσα

Αντίστοιχα, υπολογίζεται ότι στις ελληνικές θάλασσες καταλήγουν χιλιάδες τόνοι πλαστικών, ενώ σχεδόν το 70% από αυτά επιστρέφει πίσω στις ελληνικές ακτές. Και το χειρότερο; Μόνο το 8% των συνολικών πλαστικών απορριμμάτων ανακυκλώνεται. Πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις υπάρχουν και σοβαρές οικονομικές, καθώς δημιουργείται κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων της τάξης των 4-8 εκατ. ευρώ.

Άμεσες συνέπειεςαυτής της κατάστασης, δέχεται η αλιεία με τη μείωση ποιότητας αλιευμάτων, ιδιαίτερα λόγω της συγκέντρωσης μικροπλαστικών στην θάλασσα, αλλά και της ποσότητας καθώς σημειώνονται πολύ περισσότεροι θάνατοι στους θαλάσσιους οργανισμούς. Οι επιστήμονες κρούουν το κώδωνα κινδύνου, αναφέροντας ότι αν η κατάσταση στο χάρτη της Μεσογείου, συνεχιστεί έτσι, υπολογίζεται ότι έως το 2050, η παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων θα τετραπλασιαστεί (!), κάτι που θα επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά στο πλανήτη μας. Για να αποφευχθεί αυτό , απαιτούνται προσωπικές και συλλογικές πράξεις- σύμπλευση δυνάμεων.

Στην κατεύθυνση για τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης στα ελληνικά ύδατα από τα πλαστικά μπαίνει δυναμικά και η COSMOTE με την πρωτοβουλία COSMOTE BLUE, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά τη δέσμευσή της για την προστασία του περιβάλλοντος. Για την  απομάκρυνση της πλαστικής ρύπανσης από το θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας- ένα φυσικό στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την πραγματικότητα της χώρας μας που αποτελεί πηγή ζωής και αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας, η COSMOTE συνεργάζεται με την κοινωνική οργάνωση «Εναλεία». Το μπλε είναι το σημαντικότερο χρώμα της χώρας μας και η COSMOTE είναι εδώ για να συμβάλλει στη διατήρησή του.  «Η Ελλάδα είναι η χώρα του απέραντου γαλάζιου. Οι θάλασσές μας είναι ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουμε: πηγή οξυγόνου, πηγή ζωής και τροφής. Οφείλουμε στις τωρινές και επόμενες γενιές, να τις προστατέψουμε», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

σκουπίδια στη θάλασσα

Οι περιοχές δράσης της πρωτοβουλίας COSMOTE BLUE

Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE αρχικά εστιάζει στις περιοχές του Θερμαϊκού κόλπου, της Χαλκιδικής, του Αργοσαρωνικού κόλπου και της Κρήτης, στις οποίες καταγράφεται μεγάλη συγκέντρωση πλαστικής ρύπανσης.

Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE

Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE ξεκινά με τον  καθαρισμό των ακτών και του βυθού από τα σκάφη ψαράδων που συμμετέχουν στο δίκτυό της «Εναλεία». Η διαδικασία έχει ως εξής. Τα απορρίμματα και τα πλαστικά συλλέγονται και έπειτα οδηγούνται για ανακύκλωση και υπεύθυνη διαχείριση, καθώς μεγάλο μέρος αυτών καταλήγουν να επαναχρησιμοποιούνται για την παραγωγή νέων προϊόντων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας- έτσι αποκτούν μια νέα ζωή, η οποία εξασφαλίζει καλύτερη ζωή για εμάς και τον πλανήτη μας.

σκουπίδια στη θάλασσα

Παράλληλα, μέσα σε δύο χρόνια θα έχουν πραγματοποιηθεί εκπαιδεύσεις σε πάνω από 200 ψαράδες σχετικά με  τις βιώσιμες μεθόδους αλιείας, καλές πρακτικές καθαρισμού των θαλασσών και την υπεύθυνη διαχείριση του αλιευτικού εξοπλισμού, ώστε να αποφεύγεται η μελλοντική πλαστική ρύπανση από δίχτυα και αλιευτικό εξοπλισμό και η μείωση των ιχθυοαποθεμάτων.

«Το όραμά μας στην “Εναλεία” είναι να δημιουργούμε αμοιβαία επωφελείς σχέσεις μεταξύ των κοινωνιών και της θάλασσας και να μπορούμε να ζούμε αρμονικά μαζί με το θαλάσσιο οικοσύστημα. Για αυτό είναι πολύ σημαντική η στρατηγική συνεργασία μας με την COSMOTE, μέσω της οποίας θα υλοποιήσουμε ουσιαστικές δράσεις τόσο για τον καθαρισμό των θαλασσών μας από τα πλαστικά, όσο και για την ένταξη αυτού του υλικού στην κυκλική οικονομία, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο λύσεις για την πλαστική ρύπανση.», δήλωσε ο κ. Λευτέρης Αραπάκης, Συνιδρυτής και Διαχειριστής της «Εναλεία».

COSMOTE BLUE

Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE αποτελεί μακροχρόνια δέσμευση της COSMOTE, που ενισχύει τη συστηματική περιβαλλοντική δράση της στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. 

Όλες αυτές οι μεθοδικές δράσεις, ενισχυόμενες και από άλλες, θα έχουν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των πλαστικών στην προστασία του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας στις θάλασσες και εν τέλει ένα υγιές περιβάλλον για εμάς και τις νέες γενιές. Ένα ακόμη βήμα για τη βιωσιμότητα, είναι επιπλέον χρόνια για τον πλανήτη. Γιατί ένας κόσμος με καθαρές θάλασσες, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ