Περιβαλλον

Ο φετινός Ιούνιος, ο θερμότερος που έχει καταγραφεί στη Βρετανία

Ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασιών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο φετινός Ιούνιος, ο θερμότερος που έχει καταγραφεί στη Βρετανία
© TOLGA AKMEN / EPA

Ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ στη Βρετανία, με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας να προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά τέτοια ρεκόρ θερμοκρασίας όλο και πιο πιθανά.

Θερμοκρασίες ρεκόρ και ανησυχία για τον εφοδιασμό με νερό: το καλοκαίρι αρχίζει με πολλή ζέστη στη Βρετανία, η οποία κατέγραψε τον Ιούνιο ρεκόρ θερμοκρασιών, ένα φαινόμενο που μπορεί να παρατηρηθεί ακόμη εντονότερο στο μέλλον με την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία μετεωρολογίας.

Ο Ιούνιος του 2023 ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ως προς τη μέση, τη μέγιστη και την ελάχιστη θερμοκρασία, σύμφωνα με το Met Office. Η μέση θερμοκρασία έφτασε τους 15,8°C, δηλαδή 0,9°C υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ των 14,9°C που καταγράφηκε τον Ιούνιο του 1940 και τον Ιούνιο του 1976, διευκρίνισε η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία.

Η χώρα γνώρισε αρκετές ημέρες καύσωνα γύρω στα μέσα Ιουνίου, οδηγώντας τις αρχές να επιβάλουν περιορισμούς στην κατανάλωση του νερού στη νοτιοανατολική Αγγλία, ενώ η Σκωτία ανησυχούσε για τη στάθμη του νερού στους ποταμούς και τις λίμνες της.

«Επισήμως, ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος μήνας για το Ηνωμένο Βασίλειο, ως προς τη μέση, τη μέγιστη και την ελάχιστη θερμοκρασία», με μέγιστη θερμοκρασία τους 32,2°C, ανέφερε ο Μαρκ ΜακΚάρθι του Met Office, τον οποίο επικαλείται σχετική ανακοίνωση.

«Αυτό που είναι εντυπωσιακό, είναι η επίμονη ζέστη για ένα μεγάλο μέρος του μήνα, με θερμοκρασίες γύρω στους 25°C, και μερικές φορές λίγο υψηλότερες στους 30°C», πρόσθεσε ο Μαρκ ΜακΚάρθι.

Τον θερμότερο Ιούνιο γνώρισαν ξεχωριστά η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία -- που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο -- σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι βροχοπτώσεις ήταν επίσης χαμηλότερες του μέσου όρου, με μόνο 52,2 χιλιοστά βροχής, δηλαδή 68% του μέσου επιπέδου για μήνα Ιούνιο.

«Οι θερμοκρασίες ρεκόρ πέφτουν σαν ντόμινο ενώ η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα συνεχίζει να θερμαίνει τον πλανήτη», αντέδρασε ο Μελ Έβανς, υπεύθυνος για το κλίμα της Greenpeace στη Βρετανία, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ ότι παραμένει «κοιμισμένος στο τιμόνι».

Την περασμένη εβδομάδα, ο αρμόδιος υφυπουργός για το Κλίμα στο υπουργείο Εξωτερικών Ζακ Γκόλντσμιθ παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, προσάπτοντας κυρίως στον Ρίσι Σούνακ ότι δεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και καταγγέλλοντας την «απάθεια» της κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με μελέτη του Met Office, έχει αυξηθεί η πιθανότητα να καταρριφθούν οι θερμοκρασίες ρεκόρ στη Βρετανία μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Εκτός από τη φυσική μεταβλητότητα (του κλίματος) το πλαίσιο της υπερθέρμανσης της ατμόσφαιρας της γης λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από την ανθρωπινή δραστηριότητα, αύξησε την πιθανότητα για υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ», επιμένει ο Πολ Ντέιβις, επικεφαλής μετεωρολόγος στο Met Office.

Εφοδιασμός με νερό

Πέρυσι η Αγγλία είχε γνωρίσει το θερμότερο καλοκαίρι της, στο ίδιο επίπεδο με αυτό του 2018, ενώ ήταν το τέταρτο θερμότερο καλοκαίρι για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, με κύρια χαρακτηριστικά τη μεγάλη ξηρασία και τις πυρκαγιές. Σχολεία χρειάστηκε να κλείσουν και δρομολόγια των τραίνων ακυρώθηκαν.

Το όριο των 40°C ξεπεράστηκε για πρώτη φορά (40,3°C καταγράφηκαν στις 20 Ιουλίου στο Κόνισγκμπι, ένα χωριό της βορειοανατολικής Αγγλίας), ενώ το 2022 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στη Βρετανία.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε κατηγορηθεί ότι δεν πήρε στα σοβαρά το κύμα καύσωνα του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μεγάλοι και επαναλαμβανόμενοι καύσωνες είναι ένας σαφής δείκτης της υπερθέρμανσης του πλανήτη και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν και να κλιμακωθούν.

Η κυβέρνηση, ανήσυχη μήπως το σενάριο του καλοκαιριού του 2022 επαναληφθεί φέτος, συγκάλεσε την περασμένη εβδομάδα την εθνική ομάδα για την ξηρασία ώστε να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρχουν προβλήματα εφοδιασμού με νερό τους προσεχείς μήνες.

«Η στάθμη του νερού είναι σήμερα υψηλότερη από τη στάθμη που είχε παρατηρηθεί την ίδια περίοδο πέρυσι. Ωστόσο, το περιβάλλον συνεχίζει να θέλει χρόνο για να συνέλθει από τις συνέπειες του περασμένου καλοκαιριού», είχε ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ