Περιβαλλον

Η μεσογειακή φώκια επιστρέφει στον Αργοσαρωνικό

Συγκαταλέγεται στα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα είδη του πλανήτη

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
80701-162914.jpg

Η μεσογειακή φώκια Monachus monachus συγκαταλέγεται στα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα είδη του πλανήτη. Η υπεραλίευση και η έλλειψη τροφής που αυτή προκάλεσε, η καταστροφή των ακτών από τη δόμηση αλλά και οι ελάχιστες πλέον παρθένες παραλίες που επιτρέπουν στις φώκιες να αναπαυθούν και να γεννήσουν με ησυχία, είναι μερικοί από τους λόγους της εξαφάνισης τους. Από την άλλη τα σκουπίδια και οι τοξικές ουσίες που ρυπαίνουν τη θάλασσα σκοτώνουν την ίδια αλλά και τους οργανισμούς με τους οποίους τρέφεται και κατ’ επέκταση φυσικά και τον άνθρωπο.

Τα τελευταία χρόνια όμως η Εταιρεία για τη Μελέτη και τη Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (Mom) έχει συγκεντρώσει γύρω στις 300 επιβεβαιωμένες αναφορές παρατήρησης μεσογειακής φώκιας στην περιοχή του Αργοσαρωνικού και στις ακτές της Αττικής. Εντυπωσιακό είναι ότι 19 από αυτές τις αναφορές αφορούσαν νεογέννητα. Γεγονός που δείχνει ότι η μεσογειακή φώκια όχι μόνο έχει «εγκατασταθεί» στον Αργοσαρωνικό αλλά ότι επιλέγει την περιοχή και για την αναπαραγωγή της.

Αν λάβουμε υπόψη ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες στον Αργοσαρωνικό είναι τεράστιες, το φαινόμενο αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς δείχνει ότι η μεσογειακή φώκια αρχίζει να «εμπιστεύεται» ξανά τους ανθρώπους. Φαίνεται οι μακροχρόνιες προσπάθειες των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου έπιασαν τόπο. Παράλληλα όμως η «επιστροφή» αυτού του σπάνιου ζώου είναι ένα γεγονός που εμπνέει αισιοδοξία, αφού καταδεικνύει ότι ακόμη και μέσα στον τεράστιο πολεοδομικό ιστό της Αθήνας μπορούμε να απολαμβάνουμε ένα υγιές θαλάσσιο περιβάλλον.

Σημαντικά έργα υποδομής, όπως ο Βιολογικός Καθαρισμός της Αθήνας, μπορούν, όταν γίνονται και λειτουργούν σωστά να ανατρέψουν τις αρνητικές συνέπειες για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Παράλληλα όμως γίνεται εμφανής και η ανάγκη προστασίας του είδους στην περιοχή του Αργοσαρωνικού και η επίτευξη αρμονικής συνύπαρξης με τον άνθρωπο.

Η Mom ανέλαβε πρωτοβουλία για την επιστημονική έρευνα και καταγραφή του πληθυσμού του είδους στη περιοχή και για την ενημέρωση των τοπικών πληθυσμών μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις αλλά και με τη διαμόρφωση διαχειριστικών προτάσεων. Στη προσπάθεια της αυτή, τη στηρίζει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Thalassa Foundation.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.