Περιβαλλον

Μικρές πράξεις βιωσιμότητας από την AEGEAN με σεβασμό και αγάπη για το περιβάλλον

Από upcycling και in-flight service με στόχο τη βιωσιμότητα μέχρι την υποστήριξη φιλοζωικών οργανώσεων

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 874
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αφιέρωμα ΕΚΕ και Περιβάλλον: Μικρές πράξεις βιωσιμότητας από την AEGEAN με σεβασμό και αγάπη για το περιβάλλον

Αφιέρωμα ΕΚΕ και Περιβάλλον 2023: Η AEGEAN και οι φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις της εταιρείας 

Μπορεί η μεγαλύτερη φιλοπεριβαλλοντική δράση της AEGEAN να στοχεύει στη συστηματική μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος από τις πτήσεις της και να είναι ταυτισμένη με την ανανέωση του στόλου της, την πραγματοποίηση του μοναδικού στην Ελλάδα προγράμματος χρήσης βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF) σε όλες τις πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη αλλά και στο υπό κατασκευή «πρώτο» πράσινο hangar στην Ελλάδα, ωστόσο πολλές είναι εκείνες οι μικρότερες ή και μεγαλύτερες δράσεις που δηλώνουν έμπρακτα την αφοσίωση της εταιρείας και των ανθρώπων της για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα.

Upcycling: Aνακύκλωση και δημιουργικότητα στην AEGEAN

Έτσι, στοχεύοντας σε δράσεις που προάγουν την ορθή χρήση των προϊόντων, η AEGEAN πρωτοπορεί υλοποιώντας upcycling πρόγραμμα με σκοπό την αξιοποίηση του πλεονάζοντος υλικού, αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη βιώσιμη χρησιμοποίησή τους. Πρώτες ύλες αποτελούν ρούχα και υφάσματα από στολές πληρωμάτων, παλιά σωσίβια, μοκέτες και ζώνες ασφαλείας από τα αεροσκάφη. Με τη μέθοδο αυτή κατασκευάζονται νέα, εύχρηστα και δημιουργικά προϊόντα που ικανοποιούν τις ανάγκες των επιβατών. Όλα τα υλικά από τη συσκευασία έως το τελικό αντικείμενο είναι φιλικά προς το περιβάλλον και ανακυκλώσιμα, ενώ ταυτόχρονα η AEGEAN υποστηρίζει και αναπτύσσει συνεργασίες με καινοτόμους σχεδιαστές και κατασκευαστές, για τη δημιουργία των upcycling συλλογών στηρίζοντας τον ελληνικό δημιουργικό κλάδο αλλά και αυξάνοντας ταυτόχρονα την ενημέρωση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των επιβατών της.

Η πρώτη συλλογή περιελάβανε ένα τσαντάκι και δυο προϊόντα για κατοικίδια (περιλαίμιο και δοχεία φαγητού) κατασκευασμένα από τα κίτρινα σωσίβια που υπάρχουν σε όλα τα αεροσκάφη, ενώ ένα μέρος από τα συνολικά έσοδα της συγκεκριμένης σειράς διατέθηκαν για την ενίσχυση οργανώσεων προστασίας ζώων σε όλη την Ελλάδα. Η δεύτερη συλλογή αξιοποίησε δημιουργικά παλιές στολές των πληρωμάτων καμπίνας, επιτρέποντας στη γνωστή και αγαπημένη σε όλους στολή να συνεχίσει το ταξίδι της σε νέους προορισμούς υπό τη μορφή διαφόρων εύχρηστων  προϊόντων (λαστιχάκια για τα μαλλιά, παιδικές τσάντες, κ.λπ.). Ενώ η νέα συλλογή upcycling, που αναμένεται να κυκλοφορήσει, θα αξιοποιεί και πάλι τις στολές των πληρωμάτων για να κατασκευάσει αυτή τη φορά σειρά προϊόντων που μπορούν να απολαύσουν τα παιδιά, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, αλλά και μετά από αυτό, υπενθυμίζοντάς τους κάθε φορά τις όμορφες εμπειρίες που έζησαν αλλά και ότι η AEGEAN είναι μια εταιρεία που φροντίζει για το «πράσινο» μέλλον τους.

In-flight service με στόχο τη βιωσιμότητα

Καθώς τα απορρίμματα από το service κατά τη διάρκεια μιας πτήσης αποτελούν σημαντικό ποσοστό των συνολικών απορριμμάτων μιας αεροπορικής εταιρείας, η AEGEAN έχει ξεκινήσει τη διαδικασία επανασχεδιασμού των προϊόντων που προσφέρονται, καθώς και των συσκευασιών τους. Η νέα προσέγγιση που εφαρμόζει η εταιρεία σχετικά με τον σχεδιασμό του in-flight service, βασίζεται στην ποιότητα, εκπληρώνοντας παράλληλα και συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς στόχους.

Ήδη από τον Οκτώβριο 2022 η αεροπορική προχώρησε στην αντικατάσταση του πλαστικού μαχαιροπίρουνου, που προσφέρεται στο γεύμα της οικονομικής θέσης με μαχαιροπίρουνο από μπαμπού, ενώ έχει ήδη αποφασιστεί η αντικατάσταση και του πλαστικού περιτυλίγματος με χάρτινο. Έτσι αποφεύγεται η χρήση και απόρριψη περισσότερων από 200.000 συσκευασιών με πλαστικά μαχαιροπίρουνα μηνιαίως.

Σημαντική είναι, επίσης, η προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανακύκλωση των υλικών που παράγονται κατά μη πτητικές δραστηριότητες, στις διοικητικές υπηρεσίες και τη συντήρηση των αεροσκαφών. Στις εγκαταστάσεις αυτές έχουν τοποθετηθεί κάδοι ανακύκλωσης διαφορετικών υλικών και έχουν συναφθεί συμβάσεις για τη συλλογή και απομάκρυνσή τους από αδειοδοτημένους φορείς. Επιπλέον, ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται ενημερώσεις και ενέργειες για την ανάδειξη της αξίας της ανακύκλωσης, στοχεύοντας στην ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων.

Η AEGEAN συμμετέχει στο πρόγραμμα #gopafree

Μια εξίσου ενδιαφέρουσα δράση αποτελεί και η συμμετοχή της AEGEAN στο πρόγραμμα #gopafree, που αφορά στην ανακύκλωση των αποτσίγαρων.  Τα αποτσίγαρα, παρά το μικρό μέγεθός τους, ευθύνονται για πολλαπλή ρύπανση στο περιβάλλον με προέκταση τον άνθρωπο, γιατί  περιέχουν χημικές ουσίες και πλαστικό στο φίλτρο τους. Η ταφή τους σε ΧΥΤΑ δεν λύνει το πρόβλημα μιας και ένα μόνο αποτσίγαρο χρειάζεται πάνω από 15 χρόνια για βιοαποδομηθεί στο περιβάλλον και είναι υπεύθυνο για την ρύπανση 7 λίτρων γλυκού ή αλμυρού νερού, αντίστοιχα. Αξίζει να πούμε ότι πολλές φορές καταλήγουν στο πιάτο μας μέσω της τροφικής αλυσίδας. Οι εργαζόμενοι στην AEGEAN χρησιμοποιούν τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που βρίσκονται σε όλους τους χώρους καπνιζόντων της εταιρείας, για να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή.  Από τη διαδικασία της ανακύκλωσης προκύπτει λίπασμα για την ανθοκομία από τα υπολείμματα καπνού, χαρτιού, τέφρας, και πρώτη ύλη βιομηχανικού πλαστικού από φίλτρο.

«H ανακύκλωση ξεκινά από την ντουλάπα σου»

Η AEGEAN φροντίζοντας για την επαναχρησιμοποίηση και την αποφυγή απόρριψης του πλεονάζοντος ρουχισμού των εργαζομένων, έχει υιοθετήσει από το 2019 την πρωτοβουλία: «H ανακύκλωση ξεκινά από την ντουλάπα σου», σε συνεργασία με την ΜΚΟ Fabric Republic.

Το 2022 στις εγκαταστάσεις της AEGEAN τοποθετήθηκαν μόνιμα τρεις μεταλλικοί κάδοι, προκειμένου οι εργαζόμενοι να αποθέτουν σε αυτούς ρούχα που δεν χρειάζονται. Στη συνέχεια, τα ρούχα αυτά παραδίδονται στην οργάνωση Fabric Republic, η οποία συλλέγει, διαχωρίζει, απολυμαίνει και δωρίζει σε κοινωφελείς οργανισμούς τα ρούχα που είναι κατάλληλα, ενώ ανακυκλώνει όσα ρούχα δεν είναι για χρήση. Μόνο το 2022 συγκεντρώθηκαν 130 κιλά ρούχων, επιτυγχάνοντας έτσι την αποφυγή έκλυσης στην ατμόσφαιρα 7 τόνων διοξειδίου του άνθρακα και δημιουργώντας θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Ανακύκλωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Ταυτόχρονα, η AEGEAN προχωρά σε συστηματική ανακύκλωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, εστιάζοντας κυρίως σε παλιές οθόνες, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, εκτυπωτικά μελάνια και άλλα είδη που αντικαταστάθηκαν, ενώ στο παρελθόν έχει προχωρήσει και στη διάθεση ηλεκτρονικών υπολογιστών και οθονών απολύτως λειτουργικών, ωστόσο παλαιότερης γενιάς, σε σχολεία που είχαν ανάγκη τον εξοπλισμό. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η σωστή διαχείριση του εξοπλισμού που αποσύρεται και, παράλληλα, ελαχιστοποιούνται οι διαρροές επικίνδυνων ουσιών στο περιβάλλον, ενώ ανακτώνται πολύτιμα μέταλλα και υλικά.

Υποστήριξη φιλοζωικών οργανώσεων

Τέλος, εδώ και χρόνια η αεροπορική ανταποκρίνεται με συνέπεια στο κάλεσμα μεταφοράς τραυματισμένων ζώων των φιλοζωικών οργανώσεων «ΑΡΧΕΛΩΝ» (Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας) και της «MOM Monachus-monachus» (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας), προκειμένου τα ζώα να φτάσουν σε κατάλληλες δομές και να λάβουν την απαραίτητη θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Πρόσφατα μια νεογέννητη Μεσογειακή φώκια Monachus-monachus, η οποία έχρηζε άμεσης περίθαλψης και μια τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα βάρους 4 κιλών, πέταξαν επειγόντως προς την Αθήνα με τα φτερά της AEGEAN από τη Ρόδο και τα Κύθηρα, αντίστοιχα.  

Υποστήριξη φιλοζωικών οργανώσεων
Φώκια

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ