Περιορισμοί πρόσβασης στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου
Με γνώμονα την προστασία του μοναδικού οικοσυστήματος της δυτικής Κρήτης
Επιστημονική έρευνα του Πολυτεχνείου της Κρήτης προτείνει σειρά μέτρων βιώσιμης διαχείρισης του Μπάλου, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής πλαφόν στον ημερήσιο αριθμό επισκεπτών.
Με γνώμονα την προστασία του μοναδικού οικοσυστήματος της δυτικής Κρήτης, η ερευνητική ομάδα του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης προτείνει, μεταξύ άλλων, την επιβολή πλαφόν στον ημερήσιο αριθμό επισκεπτών στον Μπάλο.
Συγκεκριμένα, προτείνεται μέγιστος αριθμός 2.230 επισκεπτών ανά ημέρα - δηλαδή περίπου 50% λιγότερα άτομα από αυτά της αιχμής του καλοκαιριού, ορισμός μέγιστου αριθμού πλοίων ανά ημέρα, καθώς και συχνότεροι καθαρισμοί της παραλίας.
Η έρευνα που κινήθηκε σε διαφορετικά επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες προστασίας όσο και το τουριστικό ενδιαφέρον που έχει ο προορισμός παρουσιάστηκε σήμερα, Πέμπτη 25 Μαΐου, στο Επιμελητήριο Χανίων που είναι ο φορέας του έργου «Προώθησης Αειφόρου Παράκτιου Τουρισμού».
Την «ακτινογραφία», καθώς και τη μεθοδολογία της έρευνας παρουσίασε ο καθηγητής Θεοχάρης Τσούτσος, επισημαίνοντας ότι στηρίχθηκε σε 12 διαφορετικά μέτρα και προτεραιότητες. Στο πλαίσιο της έρευνας ομάδα από το Πολυτεχνείο Κρήτης βρέθηκε στο Μπάλο, καλώντας 400 από τους επισκέπτες να απαντήσουν στο θεματολόγιο που τους τέθηκε.
Προστασία της περιοχής
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, «μόνο μέσα από ήπια παρέμβαση μπορεί και πρέπει να αυξήσει την αξία της η περιοχή».
«Στόχος μας είναι η προστασία και για σήμερα και για τις επόμενες γενιές» υπογράμμισε.
Με βάση τις απαντήσεις των επισκεπτών στο ερωτηματολόγιο, προκύπτει ότι πρέπει να ενισχυθεί η καθαριότητα, να λυθεί το ζήτημα της στάθμευσης, να εξεταστεί το ανώτατο όριο επισκεπτών και να οργανωθεί καλύτερα η περιοχή, ενώ οι επιστήμονες προτείνουν μόνιμο σύστημα παρακολούθησης του περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης της έρευνας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης επισήμανε: «Τα επιστημονικά συμπεράσματα που παρουσιάζουμε δεν επιτρέπουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Απευθύνουμε δημόσια προσκλητήριο μεθοδικής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων, επιχειρήσεων και της κοινωνίας στη ευρύτερη περιοχή, για να χαράξουμε μετά από ευρύ διάλογο τη βέλτιστη στρατηγική διαχείρισης του φυσικού πλούτου μας, με άμεσες ολοκληρωμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε να αποφευχθούν τα επόμενα χρόνια μη αναστρέψιμες βλάβες για το μοναδικό οικοσύστημα της Δυτικής Κρήτης».
Ο δήμαρχος Κισσάμου Γιώργος Μυλωνάκης τόνισε από την πλευρά του ότι «η περιοχή χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αειφόρο αξιοποίηση του φυσικού και αναπτυξιακού της πλούτου».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.