- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Με συνέπεια στο θεσμικό του ρόλο, που δεν είναι άλλος από τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) παρουσίασε την Οικονομοτεχνική Μελέτη Εκτίμησης της Επενδυτικής Αξίας του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά. Η μελέτη είναι καταπέλτης για το ΤΑΙΠΕΔ αφού αποδεικνύει την αξία του Ελληνικού υποτιμημένη κατά 222%. Με απλά λόγια το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλά το μεγαλύτερο φιλέτο της Ευρώπης στην αξία που έχει το τετραγωνικό μέτρο στον Αγ. Βασίλειο Αντιρρίου.
Η εκτίμηση της επενδυτικής αξίας έγινε με βάση το σχέδιο αξιοποίησης της συνολικής έκτασης 6203 τ.μ του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, του τέως Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας και του Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγ. Κοσμά και με βάση τη μελέτη της «Ελληνικό Α.Ε», η οποία ενσωματώθηκε στο νόμο 4062/2012, βάση του οποίου έγινε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μεταβίβαση του 100% των μετοχών της εταιρείας από το ΤΑΙΠΕΔ. Η εκτίμηση βασίστηκε στο σενάριο του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση της τιμής πώλησης και της πραγματικής αξίας του Ελληνικού.
Με μια συντηρητική εκτίμηση η έκθεση του ΤΕΕ υπολογίζει την αξία της έκτασης Ελληνικού- Αγίου Κοσμά σε 3 δις ευρώ, αξία μεγαλύτερη κατά 222% ,από τα 915 εκατομμύρια ευρώ που συμφώνησε το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της συγκεκριμένης έκτασης. Δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει 92 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αξία που δεν υπάρχει πουθενά στη περιοχή. «Με τη σημερινή εκτίμηση κάνουμε ό,τι έπρεπε να έχει κάνει το ΤΑΙΠΕΔ. Είναι προφανές ότι οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες γι’ αυτή τη βήμα-βήμα μεθόδευση του ξεπουλήματος του Ελληνικού» ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω η εκτίμηση βασίστηκε στο σενάριο του ΤΑΙΠΕΔ και όχι σε ένα άλλο πραγματικό μοντέλο διαγωνιστικών διαδικασιών όπου η εκτίμηση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη των 3 δις ευρώ. Όπως υπογράμμισαν οι εκτιμητές μηχανικοί Ι. Αλεξόπουλος και Α.Ψαθάς ανεξάρτητα εάν θεωρούν σωστές ή όχι τις επιλογές της μελέτης προχώρησαν στην εκτίμηση με τα δεδομένα της μελέτης, αφού με αυτά προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ.
Ζήτημα για τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ έθεσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης χαρακτηρίζοντας το «κακής ποιότητας δημοπρατήριο, χωρίς τιμές εκκίνησης και με μια προσφορά» ενώ θύμισε ότι το ΤΕΕ προσπάθησε να οδηγήσει την Κυβέρνηση, τους δημόσιους φορείς και το ΤΑΙΠΕΔ σε διάλογο με την κοινωνία για την πραγματική αξιοποίηση του Ελληνικού και όχι για το ξεπούλημα του. Έτσι στις 16 Απριλίου του 2013 η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ δέχθηκε τον τέως πρόεδρο της «Ελληνικό ΑΕ» καθηγητή Σ.Πολλάλη προκειμένου να ενημερωθεί για τις μελέτες και τις προτάσεις της εταιρείας του δημοσίου. Την επόμενη ημέρα ο κ. Πολλάλης αντικαταστάθηκε σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της «Ελληνικό ΑΕ» δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ. Έκτοτε το ΤΕΕ ζήτησε επανειλημμένα ενημέρωση από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για την εξέλιξη του θέματος χωρίς ανταπόκριση.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι στην εκτίμηση δεν έχει υπολογιστεί το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της επένδυσης, αφού έγινε σύμφωνα με το πώς κινείται το ΤΑΙΠΕΔ που δεν το ενδιαφέρουν καθόλου ούτε οι άνθρωποι ούτε το περιβάλλον.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.