Περιβαλλον

Μετά από 50 χρόνια αιχμαλωσίας, η όρκα Λολίτα επιστρέφει στον ωκεανό

Μετά από δικαστικούς αγώνες δεκαετιών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η όρκα Λολίτα επιστρέφει στον ωκεανό μετά από 50 χρόνια αιχμαλωσίας
© Youtube / NBC News

Όρκα Λολίτα - ΗΠΑ: Οι δικαστικοί αγώνες για επιστροφή της στον ωκεανό και τα 50 χρόνια αιχμαλωσίας

Μετά από 50 χρόνια αιχμαλωσίας στο Miami Seaquarium, η όρκα Λολίτα επιστρέφει στον ωκεανό, στα ανοικτά των ακτών του Βορειοδυτικού Ειρηνικού για περάσει, ελεύθερη πια, το υπόλοιπο μέρος της ζωής της. 

Σύμφωνα με το NBC News, οι ακτιβιστές κέρδισαν τη μάχη δεκαετιών για την απελευθέρωση της Λολίτα (Lolita), γνωστής και ως Tokitae ή Toki, η οποία απομακρύνθηκε από τη φύση και μεταφέρθηκε στο θαλάσσιο ενυδρείο του Miami το 1970. Αν και με το πέρασμα των χρόνων, η υγεία της έχει επιβαρυνθεί, οι ειδικοί είπαν ότι η φάλαινα βρίσκεται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Θεωρείται ότι είναι περίπου 57 ετών και είναι η γηραιότερη σε αιχμαλωσία. «Είναι ένα θαύμα κάθε μέρα», είπε ο Χάουαρντ Γκάρετ, ερευνητής φαλαινών και ακτιβιστής στο Orca Network, που αγωνίζεται για την απελευθέρωση της Λολίτα από το 1995.

Lolita the orca whale set to be returned to her 'home waters' after life at Miami Seaquarium

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων υποστηρίζουν εδώ και χρόνια ότι η Λολίτα πρέπει να μετακινηθεί στην πατρίδα της στο Puget Sound και ομάδες όπως οι People for the Ethical Treatment of Animals έχουν προσφύγει στο δικαστήριο κατά του ενυδρείου για την αιχμαλωσία της. «Αν η Λολίτα επιστρέψει τελικά στα νερά της πατρίδας της, θα υπάρξουν επευφημίες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της PETA, η οποία έχει ασκήσει αρκετές αγωγές για λογαριασμό της Λολίτα και έχει κάνει διαμαρτυρίες στο Seaquarium απαιτώντας την ελευθερία της για χρόνι», δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος και γενικός σύμβουλος για το δίκαιο των ζώων του Ιδρύματος PETA, Τζάρεντ Γκούντμαν.

«Αν το Seaquarium δεχτεί να τη μετακινήσει, θα της προσφέρει την πολυπόθητη ανακούφιση μετά από πέντε άθλιες δεκαετίες σε μια στενόχωρη δεξαμενή και θα στείλει ένα σαφές μήνυμα σε άλλα πάρκα ότι οι μέρες του εγκλεισμού των εξαιρετικά ευφυών, μεγάλου βεληνεκούς θαλάσσιων θηλαστικών σε θλιβερές φυλακές έχουν τελειώσει», δήλωσε ο Γκούντμαν.

A Day in the Life of Lolita, the Performing Orca

Με πληροφορίες από NBC/ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ