Περιβαλλον

Γιατί το συγκρότημα Cateura φτιάχνει μουσικά όργανα από σκουπίδια (βίντεο)

Η συναυλία σε χωματερή και το μήνυμα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μέλος της μπάντας Cateura παίζει βιολί από ανακυκλωμένα υλικά
Μέλος της μπάντας Cateura παίζει βιολί από ανακυκλωμένα υλικά © EPA/Zipi (ΑΡΧΕΙΟΥ)

Βολιβία - Συγκρότημα Cateura - Η συναυλία σε χωματερή με μουσικά όργανα φτιαγμένα από σκουπίδια

Συνεχίζοντας το δημιουργικό εγχείρημά της με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την προστασία του περιβάλλοντος, ομάδα μουσικών από την Παραγουάη έπαιξε πασίγνωστα τραγούδια στην κορυφή λόφου, λίγο έξω από τη Λα Πας, την πρωτεύουσα της Βολιβίας, με φόντο μια απέραντη χωματερή.

Αυτό όμως που ήθελε να αναδείξει ήταν, ακριβώς, τα σκουπίδια και η ανακύκλωση: Οι νέοι μουσικοί που ίδρυσαν την ορχήστρα Cateura χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα υλικά για να φτιάχνουν τα μουσικά όργανα. «Μεταμορφώνουν τα σκουπίδια σε μουσική», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φάμπιο Τσάβες, ένα από τα μέλη της.

Η ορχήστρα έχει κάνει συναυλίες σε πάνω από 50 χώρες.

Με τραγούδια του Τζον Λένον, των Coldplay και άλλων, τα μέλη της ορχήστρας ψυχαγώγησαν τους εργαζόμενους της υπηρεσίας αποκομιδής απορριμμάτων, πολλοί από τους οποίους είπαν πως τους εντυπωσίασε ο ήχος των οργάνων -διέκρινε κανείς τσέλο, βιολιά, κόρνες- που φτιάχτηκαν από σκουπίδια.

«Έπαιξαν όμορφα (...) με εξέπληξαν στα αλήθεια αυτά τα όργανα από ανακυκλωμένα υλικά. Είναι καλύτερα κι από αυθεντικά» είπε με χαμόγελο η Σιλβέρια Βέγα, εργαζόμενη στην υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων.

Η μουσικός Μπιάνκα Πίντος έδειχνε στον κόσμο το χειροποίητο τσέλο της από σκουπίδια κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, υπογραμμίζοντας την ποιότητα του ήχου του.

«Παράγει τον ίδιο ήχο που θα έβγαζε τσέλο κατασκευασμένο από ξύλο» επέμεινε. Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει διαφορά, μόνο που αυτό εδώ είναι φτιαγμένο από σκουπίδια».

Η συναυλία οργανώθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας των αρχών στη Λα Πας να περιορίσουν τη ζημιά στο περιβάλλον που προκαλούν οι χώροι απόθεσης απορριμμάτων, ιδίως τον κίνδυνο να μολυνθούν τα υπόγεια νερά.

Στην πρωτεύουσα της Βολιβίας συλλέγονται 670 τόνοι σκουπιδιών καθημερινά, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ