Περιβαλλον

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μικροί παπαγάλοι μπορούν να είναι «μάστορες» (βίντεο)

Mεταφέρουν εργαλεία και λύνουν μικρά προβλήματα με άνεση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Cockatoos can not only use tools, they can carry whole toolkits to trickier jobs, study shows
© Unsplash

Παπαγάλοι: Ένα είδος μπορεί να χρησιμοποιεί εργαλεία και να κάνει «μικρές δουλειές»

Τα κακατού Goffin είναι μικροί λευκοί παπαγάλοι που κατάγονται από τα νησιά Tanimbar στην Ινδονησία τα οποία όπως παρατήρησαν ερευνητές μπορούν πετούν ενώ μεταφέρουν εργαλεία στο στόμα τους.

«Tους έχουμε δει να χρησιμοποιούν ένα σύνθετο σύνολο εργαλείων (στη φύση), αλλά δεν γνωρίζαμε αν είχαν επίγνωση ότι χρησιμοποιούσαν ένα ή αν ήταν απλώς μια αλυσίδα από μεμονωμένες χρήσεις εργαλείων σε μια αλληλουχία», δήλωσε στο CNN ο Οσούνα Μασκάρο εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής της Βιέννης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Προηγουμένως, το μόνο ζώο που ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιούσε εργαλειοθήκη ήταν ο χιμπατζής και συγκεκριμένα ο χιμπατζής του τριγώνου Goualougo από τη βόρεια Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με τη μελέτη.

Έτσι λοιπόν ο βιολόγος και η ομάδα του επινόησαν πειραματικά σχέδια που μιμούνται αυτή τη διαδικασία.

Περιγράφοντας το πρώτο πείραμα, ο Μασκάρο είπε: «Τους δώσαμε ένα πρόβλημα στο οποίο έπρεπε να ψαρέψουν κάσιους από ένα κουτί, ανοίγοντας πρώτα μια τρύπα στη μεμβράνη που το εμπόδιζε με ένα κοντό, μυτερό ραβδί και στη συνέχεια βγάζοντάς τα με ένα μακρύτερο, εύκαμπτο ραβδί». Προς έκπληξη των ερευνητών, ορισμένα από τα κακατού έλυσαν το πρόβλημα πολύ γρήγορα, με ένα από αυτά να χρειάζεται μόλις 31 δευτερόλεπτα για να το κάνει με την πρώτη του προσπάθεια.

Ο Μάρκ Μπίφρα αναπληρωτής επικεφαλής της Σχολής Βιολογικών και Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, δήλωσε στο CNN ότι η βασική χρήση εργαλείων είναι κοινή στα ζώα, αλλά η χρήση «ενός συνόλου εργαλείων συνεπάγεται την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων μέσω της ευέλικτης εφαρμογής κάποιας διορατικότητας μιας δεδομένης κατάστασης ... (κάτι που) η μελέτη αυτή δείχνει πειστικά».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ