Περιβαλλον

Φιλόζωος ρίσκαρε τη ζωή του για να περάσει κοάλα από τον αυτοκινητόδρομο (βίντεο)

«Είμαι απλά χαρούμενος που τα κατάφερε», δηλώνει ο θαρραλέος 39χρονος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοάλα κινδύνευσε σε πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο της Αυστραλίας - ο 39χρονος σωτήρας του σταμάτησε την κυκλοφορία για να το βοηθήσει.
Κοάλα διέσχισε αυτοκινητόδρομο στην Αυστραλία χάρη σε ανθρώπινη παρέμβαση © Unsplash / Lukas Tennie

Κοάλα κινδύνευσε σε πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο της Αυστραλίας - ο 39χρονος σωτήρας του σταμάτησε την κυκλοφορία για να το βοηθήσει

Ένας άνδρας από το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας διακινδύνευσε τη ζωή του, για να συνοδέψει ένα κοάλα με ασφάλεια σε έναν πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο με τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας.

Ο Γουίλ Θόρτον εντόπισε το κοάλα που είχε σκοπό να διασχίσει τον αυτοκινητόδρομο στη Χρυσή Ακτή, το πρωί της Πέμπτης.

«Η γυναίκα μου και εγώ πίναμε καφέ στο μπαλκόνι όταν είδαμε ένα κοάλα να περνάει από τα δέντρα ακριβώς μπροστά μας» είπε ο 39χρονος.

«Μόλις άρχισε να κατευθύνεται προς την εθνική οδό, το πήρα στο κατόπι κρατώντας αποστάσεις, γιατί δεν ήθελα να το τρομάξω πολύ. Ήταν αποφασισμένο να διασχίσει τον αυτοκινητόδρομο, οπότε σκέφτηκα να σταματήσω την κυκλοφορία και να το βοηθήσω να περάσει».

Man stops traffic to guide koala across five-lane Gold Coast highway

Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε η πεθερά του Θόρτον, Κατρίνα Μπόιλ, φαίνεται ένας ξυπόλητος σωτήρας να σταματά την κυκλοφορία καθώς το κοάλα περνούσε τον δρόμο, κάνοντας ένα διάλειμμα κοντά στη μέση λωρίδα.

Ο Θόρντον μερικές φορές σηκώνει τα χέρια του για να σταματήσει τα οχήματα και περιστασιακά κάνει ενθαρρυντικές χειρονομίες στο κοάλα, ώστε να συνεχίσει να κινείται.

«Οι άνθρωποι στα αυτοκίνητα ήταν αρκετά βοηθητικοί, σταμάτησαν όταν πάτησα στον δρόμο» είπε ο Θόρτον.

»Το κοάλα σχεδόν διέσχισε όλο τον δρόμο μεμιάς, αλλά σταμάτησε και ξεκουράστηκε λίγο. Ο αυτοκινητόδρομος ήταν πολυσύχναστος εκείνη την ώρα, οπότε ήταν τυχερό που συνέβη στο φως της ημέρας, τότε που μπορούσαμε να το βοηθήσουμε».

»Ήταν λίγο σουρεαλιστικό. Έπρεπε να σηκώσω τα χέρια μου ψηλά, ώστε οι οδηγοί να μην πιστεύουν ότι είμαι τρελός. Αλλά έβλεπαν ότι υπήρχε ένα κοάλα στον δρόμο και κατάλαβαν. Είμαι απλά χαρούμενος που τα κατάφερε».

Κοάλα: Η περίοδος ζευγαρώματος και ο κίνδυνος εξαφάνισης

Αυτό το διάστημα είναι η περίοδος ζευγαρώματος των κοάλα στην Αυστραλία, που σημαίνει ότι περισσότερα μαρσιποφόρα μετακινούνται.

Ο Ντέιβ Κόουπμαν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Διατήρησης του Κουίνσλαντ, είπε ότι το βίντεο ήταν μια υπενθύμιση ότι ο βιότοπος των κοάλα συρρικνώθηκε λόγω της εκκαθάρισης και της ανάπτυξης της γης.

«Το νοτιοανατολικό Κουίνσλαντ είναι μια περιοχή που έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την εκκαθάριση, κυρίως για ανάπτυξη και μεταφορά» είπε την Πέμπτη.

«Είμαστε στο σημείο όπου δεν μπορούμε να έχουμε άλλη αποψίλωση – καταστρέφουμε ενδιαιτήματα των κοάλα. Η πραγματικά οδυνηρή πραγματικότητα είναι ότι τα κοάλα αντιμετωπίζουν εξαφάνιση, αν δεν ανατρέψουμε την τρέχουσα κατάσταση. Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη».

Ο Κόουμπαν είπε ότι ενώ υπήρχε η αντίληψη ότι τα κοάλα τεμπελιάζουν στα δέντρα, στην πραγματικότητα κινούνταν πολύ κατά τη διάρκεια της περιόδου ζευγαρώματος. Συνέστησε στους κατοίκους να επικοινωνήσουν με την τοπική τους ομάδα προστασίας εάν τα ζώα χρειάζονται βοήθεια και να αποφύγουν να τα περισυλλέξουν.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ