Περιβαλλον

Η κλιματική αλλαγή και ένα ταξίδι αλληλεγγύης στη Σενεγάλη

Η Μάχη Κανελλάκη, υπεύθυνη Επικοινωνίας για το πρόγραμμα της ActionAid στην Αθήνα, γράφει για το ταξίδι που έκαναν 46 Έλληνες και Κύπριοι Ανάδοχοι στο νησί Maya

32014-72458.jpg
A.V. Guest
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ActionAid
Παιδιά παίζουν πάνω στις εκατοντάδες πιρόγες οι οποίες είναι το βασικό μέσο θαλάσσιας μετακίνησης / Μάχη Κανελλάκη/ActionAid

Το νησί Maya, στη Σενεγάλη, που πλήττεται από την κλιματική αλλαγή, επισκέφθηκαν 46 Έλληνες και Κύπριοι Ανάδοχοι της ActionAid

Βαθιά κάπου κρυμμένα μέσα στα μανγκρόβια δέντρα της Σενεγάλης, στο δέλτα του ποταμού ΣινέΣαλούμ, βρίσκεται ένα νησί χαμένο στον χάρτη, το νησί Μaya. Εκεί τα παιδιά δεν φορούν παπούτσια, παίζουν με τα κοράλλια και τα κοχύλια που έχουν εμφανιστεί κατά μήκος των ακτών, λόγω της μείωσης της στάθμης του νερού. Εκεί δεν υπάρχει γλυκό νερό και οι κάτοικοι πίνουν καθαρό νερό μέσα από πλαστικά σακουλάκια. Εκεί οι μαθητές πρέπει να περπατούν ώρες για να φτάσουν στο σχολείο τους. Εκεί γυναίκες και άντρες διανύουν χιλιόμετρα με τις πιρόγες τους για να φτάσουν σε σημεία όπου θα μπορούν να ψαρέψουν.

Οι νέοι μεταναστεύουν σε άλλα μέρη της χώρας, καθώς δεν υπάρχουν δουλειές λόγω της μείωσης της αλιείας και οι κάτοικοι χάνουν τις καλλιέργειές τους, καθώς αυτές καταστρέφονται από τη διάβρωση του εδάφους. Εκεί οι άνθρωποι βιώνουν στο πετσί τους τι σημαίνει κλιματική αλλαγή που καθημερινά επιδεινώνει την ήδη δυσχερή οικονομική τους κατάσταση. Κι αυτό επειδή λόγω της ξηρασίας και της αυξημένης υλοτόμησης των μανγκρόβιων δέντρων (ένα είδος χλωρίδας που ευδοκιμεί στη χώρα),το θαλασσινό νερό διαρρέει τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες αυξάνοντας την αλατότητα του εδάφους και δημιουργώντας καταστροφικές συνέπειες για τις αγροτικές κοινότητες που ζουν σε αυτή την περιοχή αυξημένης βιοποικιλότητας.

Αυτοσχέδια αναχώματα με κοχύλια και πλαστικά δοχεία / Μάχη Κανελλάκη/ActionAid

Μέχρι πρότινος οι κάτοικοι έκοβαν τα μανγκρόβια δέντρα, καταστρέφοντας μαζί και πολύτιμες ρίζες που βοηθούσαν στον πολλαπλασιασμό του είδους. Σταδιακά αυτά άρχισαν να εξαφανίζονται με τα προβλήματα από το νερό, που κάλυπτε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι γης, να αυξάνονται. Η ΑctionAid, με γραφείο στη χώρα και την περιοχή που βρίσκεται το νησί, ενημέρωσε τους κατοίκους της περιοχής για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στα δέντρα και τη σημασία του να τα προστατεύουν.

Οι κάτοικοι λαμβάνοντας τη σωστή εκπαίδευση έμαθαν πώς να κόβουν μόνο το μέρος που χρειάζονται από τα φυτά και να εξασφαλίζουν με αυτόν τον τρόπο τη διαιώνισή του. Είναι ένα μικρό παράδειγμα του πώς μέσω της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης σταματάει ο φαύλος κύκλος της φτώχειας. Τα μαγνκρόβια θα χρειαστούν χρόνια για να «ανακάμψουν», η τοπική κοινότητα όμως είναι πλέον σε θέση να αναγνωρίζει την αξία τους και να τα διαφυλάσσει τουλάχιστον από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Το νησί Maya πρόσφατα επισκέφθηκαν 46 Έλληνες και Κύπριοι Ανάδοχοι της ActionAid, οι οποίοι είδαν από κοντά τα προβλήματα, αλλά και τις λύσεις που μαζί με τους κατοίκους δίνει η οργάνωση στην τοπική κοινωνία. Για δέκα μέρες είδαν από κοντά πώς συνδέεται η εκπαίδευση με την εξάλειψη της φτώχειας και πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει ριζικά την καθημερινότητα των κατοίκων εκεί. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο των ταξιδιών αλληλεγγύης που πραγματοποιεί η ΑctionAid, διάρκειας μίας εβδομάδας στις πιο απομακρυσμένες κοινότητες του κόσμου μας. Σε κάθε ταξίδι υπάρχει ένας πρακτικός στόχος (συμμετοχή στην υλοποίηση κάποιου έργου) και ένας ακόμα πιο ουσιαστικός: η αλληλεγγύη και η ενδυνάμωση όλων των πλευρών!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ