- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Κικίλιας: «Διασώζουμε το σκυριανό άλογο, προστατεύουμε την κληρονομιά μας»
Ο αγώνας για να σωθεί το σπάνιο είδος
Σκυριανό άλογο - Το μήνυμα του Βασίλη Κικίλια για την προστασία του και τα μέτρα για τη διάσωση του είδους στο νησί των Σποράδων
«Αναβαθμίζουμε το τουριστικό προϊόν της Σκύρου και προβάλλουμε την πολιτιστική της κληρονομιά σε όλο τον κόσμο» ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο νησί για τη διάσωση του σκυριανού αλόγου.
Το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ στηρίζούν τις πρωτοβουλίες για την επιβίωση αυτής της σπάνιας και πανάρχαιας φυλής αλόγων, προσπάθεια στην οποία συμβάλλει καθοριστικά και ο ιδιωτικός τομέας.
Η εταιρεία VKC και ο πρόεδρός της Βασίλης Καρατσώλης, ανέλαβαν τη χορηγία για τα τροφεία και την υγειονομική περίθαλψη 64 σκυριανών αλόγων που διαβιούν στο κτήμα «Μουριές», με φροντίδα και σωστή, ελεγχόμενη αναπαραγωγή, έτσι ώστε να σταματήσουν να αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση.
Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για «ημέρα-ορόσημο» για τη Σκύρο, επισημαίνοντας ότι από την εποχή του Ομήρου μέχρι και σήμερα τα σκυριανά αλογάκια είναι κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. «Μέσα από αυτά θα διαφημίσουμε το νησί μας, τις απίστευτες ομορφιές του, την ιστορία και τον πολιτισμό του σε όλο τον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στόχος του Υπουργείου Τουρισμού είναι μέσω αυτών των παρεμβάσεων να ενισχύσει τον εναλλακτικό τουρισμό στο πλαίσιο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της χώρας.
Σήμερα στη Σκύρο συνάντηση εργασίας με το δημοτικό συμβούλιο. Αναβαθμίζουμε το brand της “φωτίζουμε” εναλλακτικούς προορισμούς, προβάλλοντας τη μοναδική φυσική ομορφιά, την πολιτιστική ταυτότητα, τις παραδόσεις, με οδηγό τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. https://t.co/3BAIE0Rmyx pic.twitter.com/DsLKbs8OUN
— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) October 20, 2022
«Ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει από κοντά το αλογάκι και τα παιδιά έως 40 κιλά έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ιππασία. Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για όλη την προσπάθεια που κάνουμε εδώ και 15 χρόνια» δήλωσε ο ιδιοκτήτης του κτήματος «Μουριές» Μανώλης Τραχανάς, τονίζοντας ότι «όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν μεγάλη αγωνία για εμάς πώς θα συντηρήσουμε τα αλογάκια μας».
Από τη μεριά του ο δήμαρχος Σκύρου Νικόλαος Μαυρίκος δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος, καθώς, όπως είπε, είναι μια ιστορική ημέρα για το σκυριανό αλογάκι. Σημείωσε ότι «με τη στήριξη του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, της υποψήφιας βουλευτού Σοφίας Νικολάου, του μέλους του ΔΣ του ΕΟΤ Χρήστου Καράγιαννη και με την πρωτοβουλία χορηγίας του Βασίλη Καρατσώλη, προστατεύουμε το σύμβολο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ενισχύουμε τη δυναμική της Σκύρου στον ελληνικό και διεθνή τουριστικό χάρτη».
«Η προστασία του περιβάλλοντος δεν αφορά μόνο τη διαχείριση απορριμμάτων, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία. Αποτελεί μια ευρύτερα δυναμική έννοια που περιλαμβάνει συνολικά την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας» δήλωσε ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της εταιρείας VKC Βασίλης Καρατσώλης και πρόσθεσε πως «με βάση την εταιρική κοινωνική ευθύνη την οποία πρέπει να έχουμε όλοι οι επιχειρηματίες στη χώρα και με τις δυνάμεις που έχουμε, δημιουργούμε Ίδρυμα για τη διάσωση και την ευημερία του σκυριανού αλόγου. Θεωρούμε ότι αυτή η ενέργειά μας θα βρει και άλλους συμπαραστάτες».
Σκυριανό αλογάκι: Το μικρόσωμο άλογο με την πλούσια ιστορία
Το σκυριανό αλογάκι (equus caballus skyriano) είχε ξεχωριστή θέση στην αρχαιότητα. Η παράδοση το θέλει απόγονο των αλόγων που είχε πάρει ο Αχιλλέας στο ταξίδι του στην Τροία, ενώ συνδέεται και με τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Επίσης, τα μικρόσωμα άλογα που αναπαριστώνται στην πομπή των Παναθηναίων στη ζωφόρο του Παρθενώνα, φέρεται να ανήκουν σε αυτήν τη φυλή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.