Περιβαλλον

Αποκαλυπτικά στοιχεία: Η κλιματική αλλαγή απειλεί ένα δισεκατομμύριο παιδιά

Η έρευνα της οργάνωσης KidsRights

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων παιδιών στον πλανήτη Γη
Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων παιδιών στον πλανήτη Γη © Pixabay

Κλιματική αλλαγή και παιδιά - Η έκθεση της οργάνωσης KidsRights - Τα στοιχεία για την παιδική εργασία

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής απειλούν ένα δισεκατομμύριο παιδιά, σύμφωνα με έκθεση που ετοίμασε η μη κυβερνητική οργάνωση KidsRights. Στην έκθεση αυτή διαπιστώνεται ότι το επίπεδο ζωής των ανηλίκων σε παγκόσμια κλίμακα δεν κατέγραψε βελτίωση την τελευταία δεκαετία.

Η πανδημία κορωνοϊού είχε τρομακτικό αντίκτυπο στα ανήλικα αγόρια και κορίτσια, που σε πολλές περιπτώσεις στερήθηκαν την τροφή ή τα φάρμακα που είχαν ανάγκη εξαιτίας της αποδιοργάνωσης του τομέα της υγείας, με αποτέλεσμα να χαθούν 286.000 ζωές παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών, προσθέτει η ολλανδική ΜΚΟ στην ετήσια έκθεσή της.

Σε ποιες χώρες τα δικαιώματα των παιδιών προστατεύονται περισσότερο - Ο δείκτης KidsRights

Ο «δείκτης της KidsRights», που δημοσιοποιείται κάθε χρόνο, κατατάσσει 185 χώρες ανάλογα με τον βαθμό που τηρούν τη διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Βασίζεται σε δεδομένα του ΟΗΕ.

Η Ισλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Ολλανδία καταλαμβάνουν τις πρώτες τέσσερις θέσεις της κατάταξης αυτής το 2022. Στις τελευταίες τέσσερις απαντώνται η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Σιέρα Λεόνε, το Αφγανιστάν και το Τσαντ.

Η έκθεση για το 2022 ηχεί «συναγερμό για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές παιδιών», τονίζει στην ανακοίνωση Τύπου της ΜΚΟ ο Μαρκ Ντούλαερτ, ιδρυτής και πρόεδρος της KidsRights.

«Το κλίμα που βρίσκεται σε ταχεία μεταβολή απειλεί σήμερα το μέλλον τους και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους» προσθέτει.

Και ξεκαθαρίζει: «Δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο επίπεδο ζωής των παιδιών κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και, επιπλέον, τα μέσα για την επιβίωσή τους επλήγησαν πολύ σοβαρά από την πανδημία».

Αυξάνεται η παιδική εργασία παγκοσμίως - Πάνω από 160 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται

Για πρώτη φορά σε δυο δεκαετίες, ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται ξεπέρασε τα 160 εκατομμύρια, με άλλα λόγια αυξήθηκε κατά 8,4 εκατομμύρια τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον δείκτη, ο οποίος καταρτίζεται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Erasmus (Ρότερνταμ).

Στη μελέτη επισημαίνεται πάντως η πρόοδος που καταγράφηκε σε ορισμένες χώρες. Για παράδειγμα, η Ανγκόλα μείωσε κατά το ήμισυ τη θνητότητα των παιδιών κάτω των πέντε ετών, ενώ το Μπανγκλαντές μείωσε κατά το ήμισυ τον αριθμό των παιδιών με ελλιπές σωματικό βάρος. Η Βολιβία, από την πλευρά της, μείωσε κατά το ήμισυ τα ατυχήματα στα οποία τραυματίστηκαν παιδιά κατά την εργασία τους.

Η Ελβετία, δεύτερη στην κατάταξη πέρυσι, κατρακύλησε στην 31η θέση «εξαιτίας της ανεπαρκούς εφαρμογής στη χώρα της αρχής του "βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού" σε αποφάσεις που αφορούσαν τα παιδιά», επεσήμανε ακόμη η ΜΚΟ.

Στην ίδια έκθεση και άλλες χώρες επικρίνονται, όπως η Νιγηρία (175η), για το υψηλό επίπεδο μητρικών θανάτων στη γέννα, ή το Μαυροβούνιο (49ο) λόγω του χαμηλού επιπέδου εμβολιασμού.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ