Περιβαλλον

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κλείνει τα αυτιά της στις Σειρήνες της πολιτικής

«Δεν με ενδιαφέρει ο χώρος, είναι τοξικός» - Η συνέντευξη στο BBC

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ σε διαδήλωση στη Στοκχόλμη για την κλιματική αλλαγή
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ σε διαδήλωση στη Στοκχόλμη για την κλιματική αλλαγή © EPA/CLAUDIO BRESCIANI

Αρνητική η Γκρέτα Τούνμπεργκ να μπει στην πολιτική - Η συνέντευξη στο BBC και η αναφορά σε Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν

H Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν έχει σκοπό να ασχοληθεί με την πολιτική. Όπως είπε, πρόκειται για έναν χώρο που χαρακτηρίζεται από έντονη τοξικότητα.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έγινε πρώτη είδηση το 2018 όταν αποφάσισε να μην πηγαίνει σχολείο, προκειμένου να αφυπνίσει τους πολίτες για την κλιματική αλλαγή.

Στα 19 της αναφέρει πλέον ότι οι απαραίτητες αλλαγές θα έρθουν «μόνο αν υπάρχει αρκετή δημόσια πίεση από το εξωτερικό». «Και αυτό είναι κάτι που δημιουργούμε» εξηγεί σε συνέντευξή της στο BBC.

Παράλληλα, η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξεκαθαρίζει ότι δεν ήταν πρόθεσή της να γίνει το «πρόσωπο» του παγκόσμιου κινήματος για την κλιματική αλλαγή.

«Μερικές φορές λυγίζω, όταν αντιλαμβάνομαι ότι όλη η ελπίδα στηρίζεται σε εφηβικούς ώμους» συνεχίζει.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τη Σύνοδο της Cop27 στην Αίγυπτο (6-18 Νοεμβρίου) η Γκρέτα Τούνμπεργκ γνωστοποιεί ότι δεν θα είναι παρούσα.

«Δεν με χρειάζονται εκεί» δηλώνει. «Θα βρίσκονται άνθρωποι από περιοχές που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Πιστεύω ότι οι φωνές τους είναι πιο σημαντικές» προσθέτει.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έγινε το «πρόσωπο» του παγκόσμιου κινήματος για την κλιματική αλλαγή
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ © EPA

Στην κριτική που έχει δεχτεί κατά καιρούς από πολιτικούς, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Γκρέτα Τούνμπεργκ απαντά: «Είναι πραγματικά αστείο. Οι πιο ισχυροί ηγέτες του κόσμου αισθάνονται τρομοκρατημένοι από μια έφηβη».

Με πληροφορίες από BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ