Περιβαλλον

Γιατί η Σύνοδος για το Kλίμα Cop27 κατηγορείται για «πράσινο ξέπλυμα» της Coca Cola

Οι ακτιβιστές χαρακτηρίζουν «εκπληκτικό» το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο έχει χρηματοδοτήσει τον ΟΗΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Coca-Cola
Coca-Cola © Unsplash

Coca Cola: Η Σύνοδος για το Kλίμα Cop27 - Το greenwash - Οι καταγγελίες των ακτιβιστών και η απάντηση της εταιρείας.

Μια συμφωνία χορηγίας μεταξύ της φετινής διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα και της Coca-Cola, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ο «μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο» από μια περιβαλλοντική ομάδα, έχει χαρακτηριστεί ως greenwash ή «πράσινο ξέπλυμα» από ακτιβιστές.

Η Cop27, που θα πραγματοποιηθεί στο αιγυπτιακό παραθαλάσσιο θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου, είναι το κύριο φόρουμ στον κόσμο για κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και περιβαλλοντικές οργανώσεις για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα.

Η Emma Priestland, συντονίστρια του Break Free From Plastic, μιας παγκόσμιας συμμαχίας οργανώσεων και ατόμων, δήλωσε:

«Η χορηγία της Coca-Cola στο Cop27 είναι καθαρό "πράσινο ξέπλυμα". Η Coca-Cola είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες πλαστικού στον κόσμο. Επί τέσσερα χρόνια, έχουμε διαπιστώσει ότι η Cola-Cola είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής πλαστικών στον κόσμο στους ετήσιους ελέγχους των εμπορικών σημάτων μας. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι μια εταιρεία που είναι τόσο συνδεδεμένη με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων επιτρέπεται να είναι χορηγός μιας τόσο ζωτικής σημασίας συνάντησης για το κλίμα».

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές περιέγραψαν τη συνεργασία ως αινιγματική. Ένα ψήφισμα που ξεκίνησε από έναν αντιπρόσωπο στο Cop26 στη Γλασκώβη ζήτησε τον τερματισμό της εταιρικής χορηγίας των συνομιλιών για το Cop, ξεκινώντας με την απομάκρυνση της Cola-Cola.

Ο John Hocevar, διευθυντής της εκστρατείας για τους ωκεανούς της Greenpeace USA, δήλωσε: «Είναι απορίας άξιο ότι η Coca-Cola - ο μεγαλύτερος ρυπαντής πλαστικών στον κόσμο σε όλους τους παγκόσμιους ελέγχους της μάρκας Break Free From Plastic - θα είναι χορηγός της φετινής Διάσκεψης των Μερών της UNFCCC στην Αίγυπτο. Η Coca-Cola παράγει 120 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια για πέταμα το χρόνο - και το 99% των πλαστικών κατασκευάζεται από ορυκτά καύσιμα, επιδεινώνοντας τόσο την πλαστική όσο και την κλιματική κρίση», είπε.

«Δεν έχουν ακόμη καν αναγνωρίσει ότι αυτό είναι πρόβλημα ή δεν έχουν εξηγήσει πώς θα επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους χωρίς να τερματίσουν τον εθισμό τους στο πλαστικό. Αυτή η συνεργασία υπονομεύει τον ίδιο τον στόχο της εκδήλωσης που επιδιώκει να χρηματοδοτήσει».

Η συμφωνία συνεργασίας με την Coca-Cola υπογράφηκε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Η Coca-Cola δήλωσε: «Η Coca-Cola είναι η μόνη εταιρεία, η οποία έχει την ευκαιρία να κάνει μια συμφωνία με την εταιρεία που έχει αναλάβει την υποστήριξη της: Μοιραζόμαστε τον στόχο της εξάλειψης των αποβλήτων από τον ωκεανό και εκτιμούμε τις προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτή την πρόκληση. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το δικό μας κομμάτι και έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους για την επιχείρησή μας, ξεκινώντας με τη συμβολή στη συλλογή και ανακύκλωση ενός μπουκαλιού ή κουτιού για κάθε ένα που πουλάμε - ανεξάρτητα από το πού προέρχεται - μέχρι το 2030.

»Το 2020 υπογράψαμε κοινή δήλωση με την οποία προτρέπουμε τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να υιοθετήσουν μια παγκόσμια συνθήκη για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών αποβλήτων μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης της κυκλικής οικονομίας... Η υποστήριξή μας για το Cop27 συνάδει με τον επιστημονικά τεκμηριωμένο στόχο μας για μείωση των απόλυτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 25% έως το 2030 και τη φιλοδοξία μας για καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ