Περιβαλλον

Οι ειδικοί ξεκλείδωσαν το μυστικό του «εξωγήινου χρυσόψαρου» Typhloesus wellsi

Γιατί δεν είχε πρωκτό το πλάσμα που έζησε πριν από 330 εκατομμύρια χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Typhloesus wellsi
Typhloesus wellsi ή αλλιώς εξωγήινο χρυσόψαρο © Guardian

Typhloesus wellsi ή εξωγήινο χρυσόψαρο: Οι έρευνες επιστημόνων για την πρόλευσή του - Η ανακάλυψη και το συμπέρασμα ότι πρόκειται για μαλάκιο

Κάποιο είδος μαλάκιου φαίνεται ότι ήταν το «εξωγήινο χρυσόψαρο», όπως ονομάζεται το πλάσμα που είχαν εντοπίσει ειδικοί σε απολιθώματα και φέρεται να έζησε πριν από περίπου 330 εκατομμύρια χρόνια.

Το Typhloesus wellsi ανακαλύφθηκε στο Bear Gulch Limestone στη Μοντάνα στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και αποτέλεσε για δεκαετίες ένα μυστήριο για τους επιστήμονες, οι οποίοι φέρεται να είχαν ταυτοποιήσει τα υπόλοιπα ευρήματα εκτός από αυτό. Η ανατομία του «εξωγήινου χρυσόψαρου» δημιουργούσε σύγχυση στους επιστήμονες καθώς έχει σώμα σε σχήμα μπάλας ράγκμπι μήκους έως 90 mm, ένα πτερύγιο στο πίσω άκρο, ενώ δεν είχε ούτε ραχοκοκαλιά, ούτε πρωκτό, αλλά ούτε και κέλυφος. Μάλιστα, ο εντοπισμός δοντιών μέσα στο απολίθωμα είχε κάνει τους ερευνητές να βρεθούν σε αδιέξοδο, ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι ήταν υπολείμματα από το τελευταίο γεύμα του με ένα εξαφανισμένο είδος ψαριού. 

Ο Δρ Jean-Bernard Caron, που συνυπογράφει την έρευνα για το Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο, είπε: «το εξωγήινο χρυσόψαρο ήταν ορφανό στο δέντρο της ζωής. Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι μπορεί να είναι ένα είδος μοναδικής ομάδας μαλακίων που εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της ανθρακοφόρου περιόδου και τελικά εξαφανίστηκε». Γράφοντας στο περιοδικό Biology Letters , ο Caron και ο συνάδελφός του καθηγητής Simon Conway Morris, από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, περιγράφουν πώς μελέτησαν περίπου δώδεκα δείγματα του Typhloesus wellsi που φιλοξενούνται στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο, πολλά από τα οποία δεν είχαν μελετηθεί πριν.

Οι ερευνητές εντόπισαν στο κέντρο του Typhloesus wellsi σύστημα επεξεργασίας της τροφής παρόμοιο με αυτό που παρατηρείται στα μαλάκια σήμερα. Βρίσκεται στο έντερο του Typhloesus wellsi, έχει μήκος 4 χιλιοστών και αποτελείται από δύο σειρές με περίπου 20 τριγωνικά δόντια, κυρτά προς τα πίσω. 

«Γνωρίζουμε ότι είναι ένα είδος μαλάκιου, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα πολύ παράξενο μαλάκιο», είπε, ο Caron προσθέτοντας ότι είναι απίθανο όλοι να συμφωνήσουν με την ερμηνεία της ομάδας ότι το πλάσμα μπορεί να ήταν ένας τύπος γαστερόποδου, οικογένεια που περιλαμβάνει σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες.

Με πληροφορίες από Guardian 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.