Περιβαλλον

Παγκόσμια έκθεση για το κλίμα: Όλα χειρότερα το 2021

Ρεκόρ αερίων θερμοκηπίου και στάθμης της θάλασσας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η κλιματική κρίση δείχνει τα δόντια της
Η κλιματική κρίση δείχνει τα δόντια της © Unsplash/ NOAA

Στη δημοσιότητα τα ευρήματα της 32ης Ετήσιας Έκθεσης για το κλίμα - Τα αρνητικά ρεκόρ που καταγράφηκαν.

Οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου, η στάθμη της θάλασσας και η θερμοκρασία των ωκεανών έφθασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ το 2021, σύμφωνα με την 32η ετήσια έκθεση για την κατάσταση του κλίματος του 2021 - State of the Climate 2021.

Η διεθνής ετήσια ανασκόπηση του παγκόσμιου κλίματος με επικεφαλής επιστήμονες από τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικών Πληροφοριών του NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration των ΗΠΑ), η οποία δημοσιεύεται από το Bulletin of the American Meteorological Society (AMS), βασίζεται στη συμμετοχή  530 επιστημόνων από περισσότερες από 60 χώρες. Παρέχει την πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση για τους κλιματικούς δείκτες της Γης, τα αξιοσημείωτα καιρικά φαινόμενα και άλλα δεδομένα που συλλέγονται από σταθμούς και όργανα περιβαλλοντικής παρακολούθησης που βρίσκονται στη γη, στο νερό, στον πάγο και στο διάστημα.

Κλιματική κρίση - Αξιοσημείωτα ευρήματα από τη διεθνή έκθεση

Οι τιμές των αερίων του θερμοκηπίου της Γης ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί.

Οι κύριες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών αερίων του θερμοκηπίου - διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και οξείδιο του αζώτου - αυξήθηκαν εκ νέου σε νέα υψηλά ρεκόρ το 2021.

Η παγκόσμια μέση ετήσια συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν 414,7 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm).
Αυτό ήταν 2,3 ppm μεγαλύτερο από τα ποσά του 2020 και ήταν το υψηλότερο που μετρήθηκε στα σύγχρονα αρχεία παρατήρησης καθώς και το υψηλότερο τουλάχιστον τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια με βάση τα παλαιοκλιματικά αρχεία.

Η ετήσια μέση ατμοσφαιρική συγκέντρωση μεθανίου ήταν επίσης η υψηλότερη που έχει καταγραφεί και η ετήσια αύξηση 18 μερών ανά δισεκατομμύριο (ppb) ήταν η υψηλότερη από την έναρξη των μετρήσεων. Η ετήσια αύξηση του μεθανίου έχει επιταχυνθεί σημαντικά από το 2014. Η ετήσια αύξηση 1,3 ppb για το υποξείδιο του αζώτου ήταν η τρίτη υψηλότερη από το 2001, συμβάλλοντας σε μια παγκόσμια ετήσια μέση ατμοσφαιρική συγκέντρωση 334,3 ppb.

Μέσα παγκόσμια μοριακά κλάσματα (εβδομαδιαία δεδομένα με μαύρο χρώμα στον αριστερό άξονα) και ετήσια μεταβολή τους  (με κόκκινο χρώμα, δεξιός άξονας)
Μέσα παγκόσμια μοριακά κλάσματα (εβδομαδιαία δεδομένα με μαύρο χρώμα στον αριστερό άξονα) και ετήσια μεταβολή τους (με κόκκινο χρώμα, δεξιός άξονας) © NOAA

Υπερθέρμανση του πλανήτη

Μια σειρά από επιστημονικές αναλύσεις δείχνουν ότι οι ετήσιες παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες ήταν 0,21-0,28 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του διαστήματος 1991 – 2020. Αυτό τοποθετεί το 2021 μεταξύ των έξι θερμότερων ετών από τότε που χρονολογούνται τα αρχεία από τα μέσα έως τα τέλη του 1800. Τα τελευταία επτά χρόνια (2015–2021) ήταν τα επτά θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί.

Η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί

Για 10η συνεχή χρονιά, η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε σε νέο υψηλό ρεκόρ και ήταν περίπου 97,0 mm υψηλότερη από τον μέσο όρο του 1993 - το έτος που σηματοδοτεί την έναρξη του αρχείου δορυφορικών μετρήσεων.

Αλλαγές στην παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας
Αλλαγές στην παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας © NOAA Climate.gov

Τα στοιχεία για την Αρκτική

Η Αρκτική είχε την πιο δροσερή της χρονιά από το 2013, αλλά το 2021 ήταν η 13η θερμότερη χρονιά σε ρεκόρ 122 ετών. Φαινόμενα ακραίας ζέστης σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κατά τη διάρκεια ενός τεράστιου κύματος καύσωνα στη δυτική Βόρεια Αμερική, μια θερμοκρασία 39,9 βαθμών C καταγράφηκε στις 30 Ιουνίου στο Fort Smith, Northwest Territories, Καναδά.

Η δραστηριότητα του τροπικού κυκλώνα

Σημειώθηκαν 97 τροπικές καταιγίδες κατά τη διάρκεια της περιόδου καταιγίδων του Βορείου και του Νοτίου Ημισφαιρίου πέρυσι, πολύ πάνω από τον μέσο όρο 1991-2020 που ήταν 87. Επτά τροπικοί κυκλώνες έφτασαν την ένταση της Κατηγορίας 5 στην κλίμακα Saffir-Simpson.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ