Τα τελευταία 20 χρόνια διπλασιάστηκε παγκοσμίως η επιφάνεια δασών που καταστρέφεται από πυρκαγιές
Ποια τα στοιχεία έκθεσης
Δασικές πυρκαγιές: Τα στοιχεία για την καταστροφή των δασών και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης δείχνουν τα ευρήματα έκθεσης που δημοσιεύτηκε σήμερα για τις δασικές πυρκαγιές παγκοσμίως. Τα τελευταία 20 χρόνια διπλασιάστηκε η επιφάνεια δασών που καταστρέφεται από πυρκαγιές.
Σε σχέση με το 2001 οι δασικές πυρκαγιές καταστρέφουν πλέον ετησίως 30 εκατομμύρια στρέμματα περισσότερα, επιφάνεια ίση με αυτή του Βελγίου, όπως αναφέρουν τα δορυφορικά στοιχεία που συγκέντρωσαν το Global Forest Watch (GFW), το World Resources Institute (WRI) και το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Το 70% της επιφάνειας που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές τα τελευταία 20 χρόνια αφορά τα βόρεια δάση, που καλύπτουν μεγάλο μέρος της Ρωσίας, του Καναδά και της Αλάσκας, και αποτελούν τις μεγαλύτερες αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως.
Στη Ρωσία από το 2001 έχουν καεί 530 εκατομμύρια στρέμματα, μια περιοχή ίση με την επιφάνεια της Γαλλίας. Στις πυρκαγιές αυτές, σύμφωνα με την έκθεση, οφείλεται το ένα τέταρτο των συνολικών απωλειών δασών από την αρχή του αιώνα, με το υπόλοιπο ποσοστό να οφείλεται στην αποψίλωση και άλλα φυσικά φαινόμενα, όπως οι καταιγίδες και οι πλημμύρες. Οι απώλειες δασών λόγω των πυρκαγιών αυξάνεται ετησίως κατά περίπου 4%, δηλαδή κατά 2.300.000 στρέμματα. Και το 50% της αύξησης αυτής οφείλεται στις μεγάλες πυρκαγιές που ξεσπούν στα βόρεια δάση, οι οποίες «είναι πιθανόν αποτέλεσμα της ανόδου της θερμοκρασίας στις βόρειες περιοχές», επισημαίνουν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η κλιματική αλλαγή «πιθανόν» συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των πυρκαγιών, καθώς τα κύματα ακραίας ζέστης είναι πέντε φορές πιο συχνά σήμερα σε σχέση με πριν 150 χρόνια. Εξάλλου οι δασικές πυρκαγιές προκαλούν τη μαζική έκκληση αερίων του θερμοκηπίου, γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω την κλιματική αλλαγή.
«Στις βόρειες περιοχές το διοξείδιο του άνθρακα βρίσκεται συγκεντρωμένο στο έδαφος επί εκατοντάδες χρόνια, προστατευμένο από ένα στρώμα υγρασίας», εξήγησε ο Τζέιμς ΜακΚάρθι αναλυτής του GFW. «Οι πυρκαγιές αυτές, πιο συχνές και πιο σοβαρές, καίνε αυτό το στρώμα και απελευθερώνουν του διοξείδιο του άνθρακα».
Οι ερευνητές ζητούν από τις κυβερνήσεις να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των δασών τερματίζοντας την αποψίλωσή τους και περιορίζοντας κάποιες πρακτικές διαχείρισης, κυρίως την ελεγχόμενη καύση που είναι πολύ επικίνδυνη στη διάρκεια περιόδων ξηρασίας. «Τα δάση είναι ένα από τα καλύτερα μέσα άμυνας στην κλιματική αλλαγή που διαθέτουμε», κατέληξε ο ΜακΚάρθι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν επαρκούν
Πώς κατάφεραν οι επιστήμονες να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα
Οι ήδη διαμορφωμένες θέσεις και τα περιθώρια για αλλαγές
«Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες ακόμα να αξιοποιήσουμε υπόγεια νερά» υποστήριξε ο καθηγητής
Η επαναφορά του πουλιού συνδέθηκε μάλιστα με την προστασία ενός άλλου απειλούμενου είδους
Κάθε σταγόνα που σώζεται είναι μια σταγόνα που επιστρέφει στη φύση
Πώς οι μιμήσεις τους βοηθούν τους επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν την επικοινωνία τους
Υπολογίζεται ότι μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1928
Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης 40 τόνων απορριμμάτων από τον Σαρωνικό Κόλπο
Μαζί για ένα πράσινο αύριο
Ένα βήμα προς την ανεξαρτησία, την επαγγελματική εξέλιξη και την πράσινη εργασία
Ένα ακόμα βήμα προς το «Εργοστάσιο του Μέλλοντος»
Ευθύνη, προοπτική και μια νέα πράσινη σελίδα που γράφεται με πράξεις
Κάθε βιώσιμη κατασκευή είναι μια υπόσχεση προς τις επόμενες γενιές
Η δύναμη της φύσης συναντά τη βιώσιμη ανάπτυξη
Μια διαδρομή που συνδυάζει την παράδοση με το βλέμμα στο αύριο
Σε φτωχές χώρες που ήδη δοκιμάζονται από τι θερμοκρασία οι χειρότερες συνέπειες
Η πρώτη τεκμηριωμένη χρήση εργαλείου από το συγκεκριμένο ζώο στη φύση
Ποια είναι, ποιος είναι ο σχεδιασμός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.