- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η Αθήνα συμμετέχει στη Παγκόσμια Δράση για το Κλίμα
Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ και τα αποτελέσματα της πρόκειται να γίνουν πιο έντονα
Σύμφωνα με την 5η και τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του Ο.Η.Ε για το κλίμα, η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ και τα αποτελέσματα της πρόκειται να γίνουν πολύ πιο έντονα. Η έκθεση προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας πείνας και αύξηση των τιμών της τροφής σε προϊόντα που είναι ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι.
Μερικά ανησυχητικά στοιχεία που υπογραμμίζονται στην έκθεση είναι ότι η οικονομική ζημιά θα ξεπεράσει τα όποια οικονομικά οφέλη μπορεί να έχουμε σήμερα από το αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθούμε. Οι επιστήμονες της IPCC εκτιμούν ότι το 2% του παγκόσμιου εισοδήματος θα χαθεί εάν η θερμοκρασία ανέβει 2.5C, ενώ αδυνατούν να εκτιμήσουν με ακρίβεια τι πρόκειται να συμβεί εάν ξεπεραστούν οι 2,5C. Η ύπαιθρος και τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα πρόκειται να πληγούν περισσότερο, προκαλώντας εντονότερη κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση από αυτή που ζούμε σήμερα.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι μεταξύ των ετών 2000 και 2010 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν τεράστια αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες. Συνεπώς τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε τώρα δεν έχουν καμία σχέση με τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε το 2010. Σύμφωνα με την έκθεση μέχρι το 2050 οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν από 40 έως 70% για να αποφευχθεί η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά 2C. Αυτό σημαίνει ότι η μοναδική λύση για τη σωτηρία του πλανήτη είναι η μετάβαση σε 100% καθαρή ενέργεια.
Καθώς τα περιθώρια για την αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχουν στενέψει επικίνδυνα, ο ΟΗΕ συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση για να συζητηθεί το μέλλον του πλανήτη. Οι πολίτες από όλο το κόσμο για πρώτη φορά ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα παγκόσμιο συλλαλητήριο προκειμένου να πιέσουν τους πολιτικούς να αναλάβουν δράση. Έτσι την 21η Σεπτεμβρίου ετοιμάζεται η μεγαλύτερη κινητοποίηση για το κλίμα στην ιστορία. Ήδη το Avvaz πραγματοποιεί ψηφοφορία στο διαδίκτυο (https://secure.avaaz.org/el/100_clean_final/?turBrab) για να παραδώσει ψήφισμα στους παγκόσμιους ηγέτες πριν τη συνάντηση τους.
Μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν υπογράψει περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες. «Μπορώ να πω με βεβαιότητα πως αυτή είναι η πιο σημαντική ψηφοφορία που κάναμε ποτέ» αναφέρει ο Ricken Patel του Avaaz.
Η Αθήνα θα δώσει το δικό της παρόν σ’ αυτή τη παγκόσμια κινητοποίηση των πολιτών με συγκέντρωση μεθαύριο την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου στις 4:00 το απόγευμα στο Πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Στάση Μετρό: Ακρόπολη). Τη στήριξη τους στην κινητοποίηση έχουν δηλώσει οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF, Greenpeace, Mom, MEDASSET και ΕΚΠΑΖ (Περίθαλψη Άγριων Ζώων). «Είμαστε όλοι διαφορετικοί και ποικίλοι. Αλλά όποιοι κι’ αν είμαστε, η κλιματική αλλαγή απειλεί όλα όσα αγαπάμε κι’ αυτό είναι που μας φέρνει κοντά. Ας ενώσουμε λοιπόν τις φωνές μας τώρα» καταλήγει στο μήνυμα του ο Ricken Patel.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.