Περιβαλλον

Πώς το ηφαίστειο Τόνγκα έκανε ροζ την Ανταρκτική (βίντεο)

Επιστήμονες μιλούν για το σπάνιο φαινόμενο και εξηγούν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ανταρκτική στα ροζ
Η Ανταρκτική στα ροζ © Facebook

Σπάνιες εικόνες από την Ανταρκτική να έχει γίνει ροζ κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Το σπάνιο φαινόμενο, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» ονομάζεται «μετάλαμψη» και οφείλεται στα σωματίδια που έχουν συσσωρευτεί στην ατμόσφαιρα μετά την ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα τον περασμένο Ιανουάριο.

«Συνήθως η Ανταρκτική είναι διαρκώς σκοτεινή κατά τα μέσα του χειμώνα, με εξαίρεση ένα "ναυτικό λυκόφως" το οποίο εμφανίζεται το μεσημέρι» εξήγησε ο Stuart Shaw από το Ινστιτούτο Antarctica New Zealand, ο οποίος βρίσκεται στην επιστημονική βάση Σκοτ και ήταν αυτός που τράβηξε τις εκπληκτικές εικόνες.

«Φέτος αρπάξαμε τα μπουφάν μας και βγήκαμε έξω με τις κάμερες μας για να δουμε τα φοβερά χρώματα» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας: «Είτε το πιστεύετε είτε όχι δεν έχω επεξεργαστεί τα χρώματα, είναι λίγο πολύ όπως τα είδαμε»,

Η Ανταρκτική απέχει περίπου 7.000 χιλιόμετρα από την Τόνγκα, ωστόσο εικόνες από δορυφόρο επιβεβαιώνουν την παρουσία μεγάλης ποσότητας σωματιδίων στην στρατόσφαιρα πάνω από την παγωμένη ήπειρο.

Antarctica bathed in dazzling colours in afterglow of Tonga eruption

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ