Την Τετάρτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας παρακολούθησα την εκδήλωση για την υπογραφή των συμβάσεων του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Ένα έργο προϋπολογισμού 240 εκατομμυρίων ευρώ που έκανε τους εκπροσώπους των αναδόχων εταιρειών και τους πρεσβευτές των χωρών τους να μην μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους, ενώ οι Έλληνες Υπουργοί, βουλευτές και Περιφερειάρχες καμάρωναν και έλεγαν και ξανάλεγαν ότι υλοποιούν ένα έργο που σχεδιάστηκε πριν από 20 χρόνια. Ένα έργο όμως που σχεδιάστηκε πριν από 20 χρόνια, έστω και αν εξακολουθεί να είναι αναγκαίο γιατί στο μεταξύ δεν κάναμε τίποτα, είναι αναπτυξιακό ή αποτελεί οπισθοδρόμηση αφού μέσα σ’ αυτά τα 20 χρόνια πολλά έχουν αλλάξει για να μην πούμε ότι ήρθαν τα πάνω κάτω.
Και πρώτα απ’ όλα η Κλιματική Αλλαγή. Πριν από 20 χρόνια σχεδόν δεν γνωρίζαμε τίποτα για την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις συνέπειες της. Σήμερα όμως γνωρίζουμε ότι αν δεν συγκρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας ο πολιτισμός μας δεν θα είναι πια όπως τον γνωρίζουμε. Οχτακόσιες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα ελληνικών ακτών θα βυθιστούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ενώ η ανυπαρξία δράσεων θα μειώσει το ΑΕΠ της Ελλάδας έως και 6% που μεταφράζεται σε 701δισεκ ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδας. Επομένως η μόνη λύση για τη σωτηρία τόσο της χώρας μας όσο και του πλανήτη είναι η μετάβαση σε 100% καθαρή ενέργεια.
Στην Ευρώπη τα οφέλη από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έχουν εκμεταλλευτεί εκατοντάδες πολίτες μέσω συνεταιρισμών ΑΠΕ ή αυτόνομα ή με διάφορες άλλες πρωτοβουλίες συνεργασιών με τη τοπική αυτοδιοίκηση. Περισσότεροι από 2000 συνεταιρισμοί ΑΠΕ υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη. Στη Γερμανία οι ΑΠΕ είναι στα χέρια του κόσμου. Περισσότερο από το 90% της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές προέρχεται από τοπικές και σε επίπεδο περιφέρειας πρωτοβουλίες και όχι από τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας. Τα τελευταία 5 χρόνια μόνο στη Γερμανία έχουν δημιουργηθεί πάνω από 750 συνεταιρισμοί ΑΠΕ που ανήκουν σε 150.000 Γερμανούς πολίτες. Σύμφωνα με τις στατιστικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι συνεταιριστικές και κοινωνικές επιχειρήσεις ΑΠΕ που υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη συνεισφέρουν στο 10% του ΑΕΠ της Ευρώπης, ενώ έχουν δημιουργήσει 14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Στην Ελλάδα υλοποιούμε project προηγούμενων δεκαετιών.
«Αυτό που θα συμβεί με τη διασύνδεση των νησιών με την Ηπειρωτική Ελλάδα είναι ροή χρημάτων από τους φτωχούς ανθρώπους προς τους πλουσιότερους και τις πολυεθνικές» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Πολιτών Παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Dirk Knapen πριν από λίγες μέρες σε ημερίδα που οργάνωσε η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου. Σύμφωνα με τον Dirk με τη διασύνδεση των νησιών όχι δεν πρόκειται να δούμε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ να μειώνονται στο μέλλον αλλά θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο.
Τα νησιά μας έχουν όλες τις προϋποθέσεις να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα. Τα 240 εκατομμύρια ευρώ που θα κοστίσει η διασύνδεση θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή αυτονομία των νησιών που θα διασυνδεθούν καθιστώντας τα ενεργειακά ασφαλή και «πράσινα». Επιπλέον η εμπλοκή των νέων στο παιχνίδι της ενέργειας μπορεί να τους κρατήσει στο τόπο τους ενώ τα «πράσινα» νησιά αποτελούν πόλο έλξης για ποιοτικότερο τουρισμό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.