Περιβαλλον

Μυστηριώδεις σπείρες φωτός στον ουρανό της Νέας Ζηλανδίας - «Φρικάραμε λίγο»

Πώς εξηγείται το φαινόμενο; - Τα σχόλια των ειδικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αστέρια στον νυχτερινό ουρανό
Αστέρια στον νυχτερινό ουρανό © Unsplash

Μπλε σπείρες φωτός εμφανίστηκαν στον νυχτερινό ουρανό της Νέας Ζηλανδίας εντυπωσιάζοντας αστρονόμους και πολίτες.

Οι αστρονόμοι της Νέας Ζηλανδίας έμειναν σαστισμένοι και εντυπωσιασμένοι από τους παράξενους, σπειροειδείς σχηματισμούς φωτός στον νυχτερινό ουρανό το βράδυ της Κυριακής.

Γύρω στις 7.25 μ.μ., ο Άλαστερ Μπερνς, ένας ειδικός αστεριών στο νησί Stewart/Rakiura, έλαβε ένα μήνυμα από έναν φίλο «Βγείτε έξω και κοιτάξτε τον ουρανό». «Μόλις βγήκαμε έξω, ήταν πολύ προφανές σε τι αναφερόταν», είπε ο Μπερνς.

Τότε είδε μια τεράστια, μπλε σπείρα φωτός μέσα στο σκοτάδι. «Έμοιαζε με έναν τεράστιο σπειροειδή γαλαξία, που απλώς κρέμεται στον ουρανό και σιγά-σιγά παρασύρεται» είπε ο Μπερνς. «Αρκετά απόκοσμο συναίσθημα.»

Ο Μπερνς τράβηξε μερικές εικόνες, καταγράφοντας τη σπείρα από το τηλέφωνό του. «Χτυπήσαμε γρήγορα τις πόρτες όλων των γειτόνων μας για να τους βγάλουμε επίσης. Και έτσι ήμασταν περίπου πέντε από εμάς, όλοι έξω στην κοινόχρηστη βεράντα μας και κοιτούσαμε ψηλά και κάπως, λοιπόν, φρικάραμε λίγο».

Οι ομάδες των social media που παρακολουθούν τα αστέρια και την ερασιτεχνική αστρονομία της χώρας γέμισαν με ανθρώπους που δημοσίευαν φωτογραφίες και ερωτήσεις σχετικά με το φαινόμενο, το οποίο ήταν ορατό από το μεγαλύτερο μέρος του Νοτίου Νησιού. Οι θεωρίες αφθονούσαν – από UFO μέχρι ξένους πυραύλους έως εμπορικές εκθέσεις φωτός.

«Προαίσθημα από την τροχιακή μας μαύρη τρύπα», είπε ένας αστρολόγος. «Εξωγήινοι πάλι», σχολίασε ένας άλλος.

Η πραγματικότητα ήταν πιθανότατα λίγο πιο πεζή, είπε ο καθηγητής Richard Easther, φυσικός στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, ο οποίος χαρακτήρισε το φαινόμενο «περίεργο αλλά εύκολα εξηγήσιμο».

Σύννεφα τέτοιας φύσης εμφανίζονταν μερικές φορές όταν ένας πύραυλος μετέφερε έναν δορυφόρο σε τροχιά, είπε.

«Όταν το προωθητικό εκτοξεύεται από το πίσω μέρος, έχετε αυτό που είναι ουσιαστικά νερό και διοξείδιο του άνθρακα - που σχηματίζει για λίγο ένα σύννεφο στο διάστημα που φωτίζεται από τον ήλιο», είπε ο Easther. «Η γεωμετρία της τροχιάς του δορυφόρου και επίσης ο τρόπος που καθόμαστε σε σχέση με τον ήλιο – αυτός ο συνδυασμός πραγμάτων ήταν ο σωστός για να δημιουργήσει αυτά τα εντελώς παράξενα σύννεφα που ήταν ορατά από το Νότιο Νησί».

Ο Easther είπε ότι ο εν λόγω πύραυλος ήταν πιθανότατα η εκτόξευση Globalstar από τη SpaceX, τον οποίο η εταιρεία έστειλε σε τροχιά χαμηλής γης στα ανοιχτά του Cape Canaveral στη Φλόριντα την Κυριακή.

Ο Μπερνς είχε μαντέψει ότι η σπείρα ήταν πιθανότατα ένας πύραυλος, έχοντας διαβάσει για ένα παρόμοιο φαινόμενο το 2009, όταν μια εκτόξευση ρωσικού πυραύλου προκάλεσε τεράστιες μπλε σπείρες πάνω από τη Νορβηγία. Ακόμη και γνωρίζοντας την πιθανή πηγή, είπε, ήταν ένα συγκρουσιακό θέαμα. «Κανείς από εμάς δεν είχε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ήταν θεαματικό».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ