Οι μαθητές Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αστυπάλαιας μπροστά από το θερμοκήπιο που δημιούργησαν
Οι μαθητές Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αστυπάλαιας μπροστά από το θερμοκήπιο που δημιούργησαν.
Περιβαλλον

Η κυκλική οικονομία στην πράξη από τους μαθητές της Αστυπάλαιας

Το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία στην πράξη» της Alpha Bank υλοποιήθηκε στην Αστυπάλαια με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας.
Ηλιάνα Κωνσταντακάτου.
Ηλιάνα Κωνσταντακάτου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένα θερμοκήπιο από επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά μπουκάλια που έφτιαξαν μικρά παιδιά στην Αστυπάλαια επιχειρεί να τα «βάλει» με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Πώς; Λοιπόν, λέγεται πως αν θέλουμε να επιτύχουμε αλλαγή, πρέπει να στοχεύουμε στην εκπαίδευση των παιδιών. Και η Alpha Bank το αποδεικνύει έμπρακτα με την υλοποίηση του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος «Κυκλική Οικονομία στην πράξη» με την υποστήριξη του Yπουργείου Παιδείας.

Η Αστυπάλαια πρωτοπορεί σε θέματα πράσινης ανάπτυξης, φιλοδοξώντας να γίνει το πρώτο έξυπνο και βιώσιμο νησί της Μεσογείου. Γι’ αυτό επιλέχθηκε για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος που στοχεύει στην ενημέρωση, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ό,τι αφορά την κυκλική οικονομία. Συγκεκριμένα, τα παιδιά ενημερώθηκαν για τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών λύσεων, τη διασφάλιση των φυσικών πόρων και τη χρήση της τεχνολογίας για την αποτελεσματικότερη αξιοποίησή τους.

Στη συνέχεια, συμμετείχαν σε μία δραστηριότητα αναζήτησης κυκλικών λύσεων για τα απορρίμματα που μάζεψαν από παραλία του νησιού. Μέσα από τη συνεργασία σε ομάδες, έμαθαν να προτείνουν λύσεις όπως την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την παράταση της ζωής μέσα από την επιδιόρθωση των αντικειμένων και την κοινή χρήση πόρων, πράγματα που μπορούν να εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους. Συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι προς την ανακάλυψη της Κυκλικής Οικονομίας στην πράξη ήταν οι δασκάλες των τάξεων, Ευφημία Σταυλά και Αγγελική Τούμπου.

Το «Έξυπνο και Βιώσιμο θερμοκήπιο» που δημιούργησαν οι μαθητές την τρίτη μέρα του προγράμματος, είναι κατασκευασμένο από 600 πλαστικά μπουκάλια, τα οποία συλλέχθηκαν από παραλία του νησιού. Παράλληλα, είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες θερμοκρασίας, υγρασίας χώρου και χώματος, οι οποίοι τροφοδοτούνται από ηλιακά πάνελ, ώστε το θερμοκήπιο να είναι ενεργειακά αυτόνομο, ενώ το νερό που καταναλώνεται προέρχεται από τα κλιματιστικά του σχολείου.

Ο τρόπος λειτουργίας των αισθητήρων ενθουσίασε τους μικρούς μαθητές, οι οποίοι έφτιαξαν τα δικά τους κυκλώματα με αισθητήρες, ενώ κατασκεύασαν για πρώτη φορά και τον δικό τους κάδο κομποστοποίησης για την επαναχρησιμοποίηση των υπολειμμάτων ως φυσικό λίπασμα στο θερμοκήπιό τους.

Παιδιά και δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Αστυπάλαιας σε ρόλο «εισηγητών» για την Κυκλική Οικονομία

Οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αστυπάλαιας, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και όλα όσα έμαθαν, κάνοντας ξενάγηση στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκητην Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Ζέττα Μακρή και τον CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη. Κατά την επίδειξη του πρώτου «Έξυπνου και Βιώσιμου θερμοκηπίου» που δημιούργησαν οι ίδιοι μέσα από το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία στην πράξη», το οποίο σχεδίασε η Alpha Bank σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό SciCo, εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους.

Οι μαθητές, έγιναν για μερικά λεπτά «εισηγητές» Κυκλικής Οικονομίας ενθαρρύνοντας τον Πρωθυπουργό, την Υφυπουργό και τον CEO της Alpha Bank να αλληλοεπιδράσουν με τους αισθητήρες που έχουν κατασκευάσει και εγκαταστήσει στο θερμοκήπιο του σχολείου, επιβεβαιώνοντας την κυκλικότητα και την ευφυΐα του έργου τους.

Αστυπάλαια Κυκλικη Οικονομια στην Πραξη

«Αυτή η νέα γενιά, αυτά τα εντεκάχρονα και δωδεκάχρονα παιδιά θα είναι σύντομα οι πολίτες του αύριο, αυτοί θα πάρουν τη σκυτάλη από εμάς. Αυτοί θα καινοτομήσουν και σε αυτούς πρέπει να εμφυσήσουμε αυτές ακριβώς τις ιδέες, να τους εκπαιδεύσουμε να δουν τη γνώση ως μια δημιουργική διαδικασία, να αντιληφθούν τη σημασία αυτών των βιωματικών παρεμβάσεων και φυσικά να αντιληφθούν ότι η αλλαγή ξεκινάει από τον καθένα και από την καθεμία από εμάς», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Alpha Bank που πήρε σάρκα και οστά με τη συμβολή των μαθητών, στο πλαίσιο της ομιλίας που απηύθυνε στους κατοίκους του νησιού.

Το δώρο των μαθητών στον Πρωθυπουργό και την Υφυπουργό Παιδείας ήταν μια γλάστρα από ανακυκλωμένο πλαστικό με αυτοποτιζόμενο σύστημα που δημιούργησαν οι ίδιοι.

Αποτιμώντας τον ρόλο των μαθητών και των εκπαιδευτικών στην επιτυχία του προγράμματος ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων του Ομίλου Alpha Bank Γιώργος Τερζής τόνισε: «Αξιοποιώντας τη δυναμική που διαμορφώνει η συνεργασία Πολιτείας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας – και κυρίως ανταποκρινόμενοι στη βούληση των κατοίκων για την υιοθέτηση του νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης, η Alpha Bank επενδύει στο μέλλον. Και το μέλλον αυτό μας το δείχνουν τα παιδιά. Τα οποία εκπαιδεύτηκαν πάνω στις αρχές και τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας. Και δημιούργησαν, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, ένα εντυπωσιακό περιβαλλοντικό έργο. Η  αλλαγή κουλτούρας αποτελεί την προϋπόθεση για ένα μέλλον αειφορίας, για την Πρόοδο. Και εμείς στην Alpha Bank στεκόμαστε δίπλα σε ό,τι σημαίνει Πρόοδος».

 

Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, Ιδρυτής και Πρόεδρος του εκπαιδευτικού οργανισμού SciCo μίλησε για τη δομή και τη μαθησιακή εμπειρία του προγράμματος αναφέροντας πως «το "Έξυπνο και Βιώσιμο θερμοκήπιο" αποτελεί ένα παράδειγμα κοινωνίας των πολιτών, όπου οι μαθητές μαζί με τους δασκάλους τους, αλλά και τους γονείς τους, ενεργοποιήθηκαν για να φτιάξουν αυτό το έργο. Έτσι, το θερμοκήπιο στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου της Αστυπάλαιας ενέπνευσε και εξοικείωσε την τοπική κοινωνία για την κυκλική οικονομία και ευχόμαστε η δράση αυτή να είναι μόνο η αρχή».

Η υπηρεσία «AstyBus» που βρίσκεται σε εξέλιξη

Η Alpha Bank είναι η μεγάλη χορηγός του «AstyBus», μίας καινούργιας οn-demand υπηρεσίας που θα λειτουργεί στην Αστυπάλαια, με τη χρήση ηλεκτρικών van και θα προσφέρει μεγαλύτερη ευκολία στις μετακινήσεις των κατοίκων και των τουριστών, καθώς το δρομολόγιο του θα διαμορφώνεται με βάση τις ανάγκες των επιβατών, σε προνομιακές τιμές.

Η υπηρεσία «AstyBus» υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη μεταμόρφωση της Αστυπάλαιας στο πρώτο «Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί της Μεσογείου», σε συνεργασία με τον Όμιλο Volkswagen.

Δειτε περισσοτερα