Περιβαλλον

Liofyllo: Έργα τέχνης και διακόσμησης από φύλλα ελιάς

H Αλεξάνδρα Μακρυγεώργου, η Αγγελική και η Αθανασία Λαμπροπούλου μας ξεναγούν στη νεοφυή τους επιχείρηση που δημιουργεί υλικά και προϊόντα από την βιομάζα των φύλλων ελιάς

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Αλεξάνδρα Μακρυγεώργου, η Αγγελική και η Αθανασία Λαμπροπούλου
© Liofyllo

Liofyllo: Η start up από την Πάτρα που κατασκευάζει δυο είδη πάνελ, έργα τέχνης και διακόσμησης εμπνευσμένα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Άλλοι τα φύλλα της ελιάς μετά την ελαιουργική περίοδο τα πετάνε, άλλοι τα χρησιμοποιούν για φαρμακευτικούς ή καλλωπιστικούς λόγους - αλίμονο σε εμάς τους αλλεργικούς. Η Αλεξάνδρα Μακρυγεώργου και ο σύζυγος της αποφάσισαν να «εκμεταλλευτούν» το απόρριμμα από το «χρυσό» δέντρο της Μεσογειακής λεκάνης και να εφεύρουν ένα καινοτόμο προϊόν. Έτσι, «γεννήθηκε» το 2018 η ιδέα της Liofyllo που από τα φύλλα ελιάς κατασκευάζει δυο είδη πάνελ με δυνατότητα εφαρμογής σε ένα μεγάλο εύρος προϊόντων ενώ δημιουργεί έργα τέχνης και διακόσμησης, εμπνευσμένα από την ιστορία και την κουλτούρα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Λίγους μήνες αργότερα πέντε γυναίκες ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Πάτρα με κοινό στόχο, ιδρύοντας την Κοιν.Σ.Επ. Liofyllo, μια νεοφυή επιχείρηση με περιβαλλοντικό αντίκτυπο που δημιουργεί πράσινα υλικά και προϊόντα από την βιομάζα των φύλλων ελιάς. Η Αλεξάνδρα Μακρυγεώργου, η Αγγελική και Αθανασία Λαμπροπούλου περιγράφουν στην ATHENS VOICE την φιλοσοφία τους γύρω από τα φύλλα ελιάς που έχει φτάσει σε Ελλάδα, Βόρεια Ευρώπη και Αυστραλία.

H Αλεξάνδρα Μακρυγεώργου, η Αγγελική και η Αθανασία Λαμπροπούλου
© Liofyllo

Ελευθερία, Bonsai Oleaf pot, luxury souvenir “Δίσκος της Φαιστού”, Νatural beauty boxes είναι μόνο μερικά από τα δημιουργήματα που πωλούνται στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα έχοντας πίσω τους μια ελληνική ιστορία. «Η Liofyllo συνεργάζεται με δυο ελαιοτριβεία για την παραλαβή των φύλλων ελιάς, τα οποία χρησιμοποιεί για την παραγωγή πάνελ. Τα πάνελ  Welia(τύπου ξύλο) και Marelia (τύπου πλακάκι) έως τώρα έχουν γίνει luxury κουτιά συσκευασίας- διακόσμησης και δεύτερον κομμάτια τέχνης και διακόσμησης. Στις δημιουργίες μας πέρα από τα φύλλα ελιάς χρησιμοποιούμε βιοδιασπώμενες και bio-based συγκολλητικές ουσίες, όπου με διάφορες τεχνικές κατά την παραγωγική διαδικασία έχουμε διαφορετικά είδη αποτελεσμάτων καλύπτοντας μία μεγάλη γκάμα απαιτήσεων της αγοράς. Οι χρωματισμοί τους είναι φυσικοί με αποχρώσεις από την παλέτα του δέντρου της ελιάς» λέει η ιδρύτρια.

Η Αλεξάνδρα Μακρυγεώργου αποφάσισε να δημιουργήσει τη Liofyllo με σκοπό ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές. «Το καταναλωτικό κοινό, πολλές φορές, αποδέχεται δύσκολα την καινοτομία. Γι’ αυτόν τον λόγο, εξ αρχής, η στρατηγική μας ήταν να χτίσουμε το brand του εγχειρήματός μας ώστε να αποφέρει αναγνωρισιμότητα, συνέργειες, βιωσιμότητα και εξέλιξη. Η αποτυχία συνήθως είναι πιο πιθανή από την επιτυχία και πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι ώστε να το διαχειριστούμε ορθά. Τα περισσότερα μέλη μας εργάζονται και προσφέρουν εθελοντικά τον χρόνο και τις γνώσεις τους. Προερχόμαστε όλες από διαφορετικούς κλάδους όπως οικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων, μηχανολόγους μηχανικούς, χημεία και αγγλική φιλολογία. Οι συνιδρυτές της ιδέας είμαστε και οι συν εφευρέτες του διπλώματος ευρεσιτεχνίας όπου η Liofyllo έχει την αποκλειστική χρήση. Αυτή την στιγμή κατέχουμε την ελληνική πατέντα από τον ΟΒΙ με παγκόσμια αξιολόγηση από τον WIPO και αναμένεται η ευρωπαϊκή και αμερικάνικη. Έχουμε λάβει σημαντικές διακρίσεις για τη χώρα μας αφού ήμασταν η 2η νικήτρια ομάδα του διαγωνισμού “reSTART U.P.” 2018 που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών & το POS4-work, έχουμε λάβει βραβείο του κοινού στον διαγωνισμό Agri-food Masterclass 2019 της Ολλανδικής θερμοκοιτίδας OrangeGrove, τον Δεκέμβριο του 2018, η Liofyllo ήταν μία από τους 22 φιναλίστ (η μόνη ελληνική συμμετοχή) μεταξύ 1.000 αιτήσεων στο ετήσιο μεσογειακό πρόγραμμα "Rise for Change" για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO) και το Fondazione CRT ενώ τον Νοέμβριο του 2020 βραβεύτηκα από τα businesselite’s awards 40 under 40 ως ιδρύτρια της Liofyllo και οραματίστρια για ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον».

Πάνελ που έχει κατασκευαστεί από φύλλα ελιάς
© Liofyllo

«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι» είχε γράψει ο τιμημένος με νόμπελ λογοτεχνίας Έλληνας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης λόγια που αποτελούν μότο για την start up. «Μέσω των προϊόντων μας, προβάλλουμε το πάντρεμα του χθες με το σήμερα, βασισμένοι στην αξία της ελιάς και την καινοτομία. Είναι η πρώτη προσπάθεια παγκοσμίως όπου χρησιμοποιείται το φύλλο της ελιάς ως υλικό και η μόνη εταιρεία με το δικαίωμα χρήσης της διεθνούς πατέντας 'Φιλικό προς το περιβάλλον πάνελ από φύλλα ελιάς', που σημαίνει ότι κάθε προϊόν κατασκευάζεται ειδικά για τους λάτρεις των πράσινων δημιουργιών, μοναδικών σε σχέση με οτιδήποτε άλλο στην παγκόσμια αγορά. H zero-waste παραγωγική διαδικασία και οι αρχές της κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζουμε μας δίνει προβάδισμα στην επιλογή πράσινων προϊόντων».

Γλαστράκι από φύλλα ελιάς
© Liofyllo

Οι δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει έως σήμερα είναι: «Μας επηρέασε η απαγόρευση της φυσικής παρουσίας σε εκθέσεις, events όπου δεν μπορούσαμε πλέον να προβάλλουμε την δουλειά μας, αλλά μας δόθηκε η δυνατότητα digital συμμετοχής σε αντίστοιχες εκδηλώσεις παγκοσμίου επιπέδου. Κυριότερα, η γραφειοκρατία είναι από τα κύρια προβλήματα και πόσο μάλλον είναι δυσάρεστο όταν συναντάται από οργανισμούς και υπηρεσίες που προάγουν την καινοτομία και τις έξυπνες λύσεις στην χώρα μας. Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω την έλλειψη συλλογικής δραστηριότητας στην χώρα μας και συνεργιών μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων γιατί συναντάμε συνήθως ανθρώπους όπου σκέφτονται το εγώ και όχι το εμείς» αναφέρει η κα Μακρυγεώργου.

Τσάντα από πάνελ που έχει κατασκευαστεί από φύλλα ελιάς
© Liofyllo

Ήδη έχουν εγκριθεί τρία ευρωπαϊκά projects τους προς χρηματοδότηση. Οι ίδιες συμμετέχουν και ως εκπαιδευόμενες στο πρόγραμμα Social Sustainable Entrepreneurship Accelerator που χρηματοδοτείται από τη Microsoft και διοργανώνεται από τη Start up Pathways. «Κάνουμε μικρά, στοχευμένα και σταθερά βήματα για να αναπτύξουμε μια υγιή και βιώσιμη επιχείρηση. Επιθυμία μας είναι να αναπτύξουμε συνεργασίες με επιχειρήσεις πράσινων και ελληνικών προϊόντων ώστε να μπορέσουμε με τον βέλτιστο τρόπο να αναδείξουμε την «ομορφιά» της χώρας μας μέσω της πράσινης επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, εργαζόμαστε εντατικά το για την συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά projects ώστε να εκπαιδεύσουμε, κυρίως ενηλίκους, πάνω στους τρεις βασικούς μας πυλώνες: γυναικεία, κοινωνική και πράσινη επιχειρηματικότητα».

Διακοσμητικό από πάνελ που έχει κατασκευαστεί από φύλλα ελιάς
© Liofyllo

Στα μελλοντικά τους σχέδια συγκαταλέγεται επίσης, το καινοτόμο υλικό με διαφορετικές τεχνικές επεξεργασίας να μπορέσει να εφαρμοσθεί σε ένα μεγάλο εύρος προϊόντων (εσωτερική διακόσμηση, επίπλωση κ.ά.) καλύπτοντας έτσι, περισσότερες ανάγκες της αγοράς. «Είναι σίγουρο ότι επενδύουμε στην έρευνα και ανάπτυξη ώστε να έχουμε ευρύ φάσμα εφαρμογών του με περισσότερες βελτιωμένες ιδιότητες».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.