Περιβαλλον

METRO ΑΕΒΕ: Ενεργειακά ουδέτερη έως το 2027

Διαχρονική δέσμευση της εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 830
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Infographic της METRO ΑΕΒΕ με τις δράσεις που οδηγούν στο sustainability της εταιρείας

METRO ΑΕΒΕ: Με ποιους τρόπους συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων για την κλιματική ουδετερότητα.

Στη METRO διαχρονικά επενδύουμε σε πρωτοβουλίες και δράσεις, με σκοπό τη βελτίωση των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, ενώ παράλληλα δείχνουμε μεγάλη ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα, φροντίζοντας για την ποιότητα ζωής της νέας γενιάς. Άλλωστε, τη Γη τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας, δεν την κληρονομήσαμε από τους γονείς μας! Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια υπόθεση που αφορά τον καθένα. Η αειφορία για εμάς αποτελεί βασική μας στρατηγική από το 2015, και το αποδεικνύουμε συνεχώς, υλοποιώντας σημαντικές επενδύσεις, αλλά και ενέργειες και δράσεις για την επίτευξη άμεσων μετρήσιμων αποτελεσμάτων.

62€ εκατ. επενδύσεων σε ψυκτικές εγκαταστάσεις, κλιματισμό και φωτισμό στα My market και τα METRO Cash & Carry

Καθώς τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο επιτακτική η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, στη METRO προχωρήσαμε σε άμεσες λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα, στα καταστήματά μας και τις εγκαταστάσεις μας τα τελευταία χρόνια έχουμε πραγματοποιήσει μία σειρά από επενδύσεις ύψους 62€ εκατ. με σκοπό την ανανέωση του εξοπλισμού ψύξης, φωτισμού και κλιματισμού, με νέο, υπερσύγχρονο, φιλικό προς το περιβάλλον και βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης. Οι επενδύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, έχουν ήδη δείξει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς έχουμε πετύχει 37% μεσοσταθμική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Μείωση που αντιστοιχεί σε αποφυγή εκπομπής 129.826 τόνων CO2 και ισούται με την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος 23.580 νοικοκυριών ή την ποσότητα CO2 που δεσμεύουν ≈643.692 στρέμματα δάσους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στα νέα καταστήματα της METRO με την εγκατάσταση πρωτοποριακών συστημάτων ψύξης, κλιματισμού και φωτισμού, επιτυγχάνεται μείωση της τάξεως του 48% συγκριτικά με ένα αντίστοιχο συμβατικό κατάστημα. 

Παράλληλα, είμαστε η πρώτη μεγάλη εταιρεία του κλάδου που έχει πιστοποιηθεί για το Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 50001:2018, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων για την κλιματική ουδετερότητα.

Μελλοντικές ενέργειες

Με στόχο το 2027 να αποτελούμε μία ενεργειακά ουδέτερη εταιρεία, ο στρατηγικός μας σχεδιασμός υλοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση. Πιο αναλυτικά, μέχρι το 2023 θα έχουμε εγκαταστήσει 97 φωτοβολταϊκούς σταθμούς με τη μορφή του Net Metering, σε στέγες καταστημάτων και Κέντρων Διανομής, συνολικής ισχύος 25MW. Μία επένδυση ύψους 18€ εκατ. Έτσι, πάνω από το 30% των ενεργειακών μας απαιτήσεων θα καλύπτεται από αυτές τις ιδιόκτητες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μέσα στην επόμενη πενταετία στοχεύουμε να είμαστε ανεξάρτητοι από ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη και φυσικό αέριο), ενώ η ηλεκτροδότησή μας να προέρχεται αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η στρατηγική μας συνεργασία με την nrg και η εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων συμπληρώνει άρτια το πλάνο Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας και στοχεύει στο μέλλον, δεδομένου ότι η ζήτηση για αυτά τα οχήματα αναμένεται κατακόρυφη τα επόμενα χρόνια. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης των 2€ εκατ. θα έχουμε επιτύχει πανελλαδική κάλυψη με 500 φορτιστές σε 250 καταστήματα My market και METRO Cash & Carry.

Βραβεύσεις και Διακρίσεις

Συνολικά έχουμε λάβει πάνω από 45 βραβεία στα Energy Mastering Awards και στα Environmental Awards, ενώ έχουμε αναδειχθεί ως Energy Efficient Company of the Year 2019, Energy Excellence of the Year 2020 και Energy Efficient Company of the Year 2022. Οι διακρίσεις αυτές αποτελούν για εμάς μια αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλουμε από το 2015 για τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και ένα σημαντικό κίνητρο για να συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε ήδη χαράξει.

Διαχρονική και πολύπλευρη δέσμευση για την προστασία του περιβάλλοντος

Όλα τα παραπάνω δεν μας εφησυχάζουν, καθώς στα καταστήματά μας πραγματοποιούμε σταθερά πολλές δράσεις και πρωτοβουλίες ανακύκλωσης, προωθώντας τη σημασία και την αξία της για το περιβάλλον. Στα καταστήματά μας ανακυκλώνουμε παλιές ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες, λαμπτήρες, χαρτί, πλαστικό, σίδερο, υφάσματα και παλιά ρούχα σε συνεργασία με το Fabric Republic και μαγειρικό λάδι.

Ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες τάσεις, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και των κοινωνιών, επιδιώκουμε διαχρονικά να ερχόμαστε πρώτοι στην προτίμηση των καταναλωτών για την ποιότητα και ποικιλία των προϊόντων που προσφέρουμε, αλλά και για την Εταιρική μας Υπευθυνότητα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ