Oι φαλαινοκαρχαρίες συγκρούονται με εμπορικά και αλιευτικά σκάφη χάνοντας με αυτό τον τρόπο την ζωή τους.
Οι ερευνητές χαρτογράφησαν τα πιθανά σημεία συγκρούσεων, ανέλυσαν σειρά δεδομένων και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, «PNAS», αναφέρουν ότι οι φαλαινοκαρχαρίες συγκρούονται με εμπορικά και αλιευτικά σκάφη χάνοντας με αυτό τον τρόπο την ζωή τους.
Ο φαλαινοκαρχαρίας είναι ένα είδος καρχαρία κινείται με πολύ αργό ρυθμό και τρέφεται φιλτράροντας την τροφή του. Είναι το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο με το μήκος του να φτάνει 12,6 μέτρα και το βάρος του τους 21,5 τόνους. Ωστόσο, παρά την μεγαλειώδη και τρομακτική του εμφάνιση, ο φαλαινοκαρχαρίας έχει πολύ μικρά, σχεδόν άχρηστα δόντια και πολλές φορές είναι τόσο ήρεμος που ο άνθρωπος μπορεί να κολυμπήσει δίπλα του. Επιπλέον, είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη πλάσματα των ωκεανών.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε απρόσμενα μεγάλη συρρίκνωση των πληθυσμών των φαλαινοκαρχαριών με τους ειδικούς να προσπαθούν ανεπιτυχώς να διαπιστώσουν τα αίτια του φαινομένου.
Μια ιδέα που είχε πέσει στο τραπέζι ήταν ότι επειδή οι φαλαινοκαρχαρίες κινούνται συχνά σε παράκτιες περιοχές και μένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα πολύ κοντά στην επιφάνεια είναι πιθανό να πέφτουν θύματα ατυχημάτων, να συγκρούονται δηλαδή με πλοία. Η επιβεβαίωση ή διάψευση αυτής της θεωρίας ήταν πρακτικά πολύ δύσκολο να γίνει. Όμως μια ομάδα επιστημόνων αποτελούμενη από 50 ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτή την δύσκολη έρευνα παρακολουθώντας τις κινήσεις τόσο των φαλαινοκαρχαριών όσο και των πλοίων σε όλο τον πλανήτη. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι πομποί παρακολούθησης που έχουν τοποθετηθεί σε φαλαινοκαρχαρίες.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα τάνκερ και τα επιβατηγά πλοία δεν εμπλέκονται στους θανάτους των φαλαινοκαρχαριών.
Πού συναντώνται οι φαλαινοκαρχαρίες
Ο φαλαινοκαρχαρίας προτιμά τα θερμά νερά και συχνά συναντάται στα νερά της Αυστραλίας, των Φιλιππινών, του Μεξικού ακόμη και στo Κατάρ.
Εκατοντάδες φαλαινοκαρχαρίες, κυρίως νέα αρσενικά του είδους- συναθροίζονται σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου στις περιοχές αυτές για να μαζέψουν αυγά ψαριών. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η αντίστοιχη περίοδος για τα ενήλικα θηλυκά του είδους.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.