Περιβαλλον

Έδωσαν σε δέντρο το όνομα του Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Φυτρώνει μόνο σε δάσος του Καμερούν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λεονάρντο Ντι Κάπριο
Λεονάρντο Ντι Κάπριο © NEIL HALL

Νέο είδος δέντρου έχει πλέον το όνομα του Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Τι δήλωσαν οι επιστήμονες για το συγκεκριμένο δέντρο που φυτρώνει μόνο σε δάσος στο Καμερούν.

Το όνομα του Λεονάρντο Ντι Κάπριο πήρε ένα δέντρο, καθώς ομάδα επιστημόνων τροπικών δασών στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό PeerJ, αποφάσισε με αυτόν τον τρόπο να τιμήσει τον ηθοποιό.

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο έχει επανειλημμένα καλέσει τον κόσμο να προστατέψει το περιβάλλον. Τον Μάρτιο του 2019 είχε γίνει viral ομιλία του Ντι Κάπριο για την κλιματική αλλαγή στον ΟΗΕ.

Οι επιστήμονες στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους, στο Κιου, ανακάλυψαν πρόσφατα ένα νέο είδος δέντρου, το οποίο φυτρώνει μόνο στο δάσος του Καμερούν και αποφάσισε να του δώσει το όνομα του ηθοποιού σε αναγνώριση της περιβαλλοντικής του δράσης. «Αυτό το απειλούμενο και θεαματικό δέντρο πήρε το όνομά του από τον Αμερικανό ηθοποιό και οικολόγο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο οποίος, για αρκετούς μήνες το 2020, άσκησε εκτενή πίεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επιστήσει την προσοχή στις απειλές για τα πολυάριθμα σπάνια είδη από την παραχώρηση υλοτομίας στο δάσος Ebo που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα», έγραψαν οι επιστήμονες στο περιοδικό. Και πρόσθεσαν: «Η παραχώρηση ακυρώθηκε τον Αύγουστο του 2020, σίγουρα εν μέρει λόγω των προσπαθειών του».

«Πιστεύουμε ότι ήταν ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει να σταματήσει η υλοτόμηση του δάσους Έμπο» τόνισε σε δήλωσή του στο BBC ο επιστήμονας του Κιου δρ Μάρτιν Τσικ.

Ποιο είναι το τροπικό δέντρο που ονομάζεται Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Επίσημα ονομάζεται Uvariopsis dicaprio. Το δέντρο που απειλείται με εξαφάνιση, έχει γυαλιστερά, κιτρινοπράσινα άνθη και θεωρείται μέλος της οικογένειας ylang ylang, εξηγούν οι επιστήμονες, οι οποίοι του έδωσαν την ονομασία «Λεονάρντο Ντι Κάπριο».

Το τροπικό δέντρο σηματοδοτεί επίσης το πρώτο νέο φυτό που ονομάστηκε από τους επιστήμονες του Κιου φέτος. Πέρυσι, οι επιστήμονες του Κιου ονόμασαν επίσημα περισσότερα από 200 φυτά και μύκητες, αν και ορισμένα από αυτά τα είδη έχουν ήδη εξαφανιστεί ή απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της αποψίλωσης των δασών ή των καιρικών συνθηκών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το BBC.

«Υπάρχουν ακόμα χιλιάδες είδη φυτών και ίσως εκατομμύρια είδη μυκήτων εκεί έξω, τα οποία δεν γνωρίζουμε» είπε ο Τσικ στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, πριν τονίσει τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας αυτών των ειδών. Το νέο έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την είδηση ότι ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο βούτηξε σε παγωμένη λίμνη για να σώσει τα σκυλιά του.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ