Το χαμόγελο των δελφινιών πολύ συχνά μας παραπλανά, δημιουργώντας μας την εντύπωση ότι είναι πάντα ευτυχισμένα. Όμως όπως και ο άνθρωπος έτσι και τα δελφίνια έχουν πολύ ισχυρά συναισθήματα και δεν είναι καθόλου ευτυχισμένα όταν είναι αιχμάλωτα στα δελφινάρια. Το γεγονός ότι σε συνθήκες αιχμαλωσίας δεν μπορούν να αναπαραχθούν το επιβεβαιώνει. Τα πανέμορφα και πανέξυπνα θηλαστικά είναι κοινωνικά, δημιουργούν οικογένειες και υποφέρουν όπως ακριβώς υποφέρουμε και εμείς με το θάνατο ή την εξαφάνιση ενός μέλους της οικογένειας τους.
Στην Αρχαία Ελλάδα τα δελφίνια θεωρούνταν πλάσματα ισότιμα με τους ανθρώπους και οι συνέπειες που είχε κάποιος αν κακοποιούσε ένα δελφίνι ήταν ίδιες με εκείνες που θα είχε αν κακοποιούσε έναν άνθρωπο. Το πόσο άρρηκτα ήταν συνδεδεμένα με την αρχαία ελληνική κουλτούρα αποτυπώνεται στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης όπου δελφίνια απεικονίζονται να κολυμπούν ανάμεσα σε πλοία κατά τη διάρκεια μιας ναυτικής γιορτής, συμμετέχοντας στη γιορτή ισότιμα με τους ανθρώπους.
Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα που όλα υπολογίζονται με βάση το κέρδος, η κουλτούρα αυτή έχει χαθεί, αναδεικνύοντας μια άλλη μεγάλη παράμετρο της κρίσης που περνάμε. Την έλλειψη πολιτισμού. Οι ψαράδες τα σκοτώνουν για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ψαριά, ενώ άλλοι κερδοσκοπούν από την αιχμαλωσία τους.
Χρειάστηκε να έρθει στην Ελλάδα ο Ρικ Ο’Μπάρι ο γνωστός από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ “The Cove” για να πειστεί η ελληνική πολιτεία ότι πρέπει να απαγορεύσει την αιχμαλωσία των δελφινιών ακολουθώντας το παράδειγμα των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών κρατών και όχι μόνο. Ο Ρικ Ο’ Μπάρι υπήρξε εκπαιδευτής θαλάσσιων θηλαστικών και γνωρίζει από πρώτο χέρι τη σωματική και ψυχοδιανοητική κακοποίηση που υφίστανται τα δελφίνια στην αιχμαλωσία αλλά και την έλλειψη κάθε εκπαιδευτικής αξίας των παραστάσεων που πραγματοποιούνται στα δελφινάρια. Θέλοντας να επανορθώσει για ότι έχει κάνει αλλά και να γνωστοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την κακοποίηση που υφίστανται τα δελφίνια κατά την αιχμαλωσία τους, έχει δημιουργήσει το Dolphin Project ένα παγκοσμίου βεληνεκούς πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος επισκέφτηκε πρόσφατα την Ελλάδα και σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών συνάντησε τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη όπου του εξέθεσε το πρόβλημα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών είναι σύμφωνη με τις τελευταίες επιστημονικές απόψεις που επισημαίνουν την ιδιαιτερότητα αυτών των θαλάσσιων θηλαστικών και εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις του σύγχρονου πολιτισμένου κόσμου για την ηθική μεταχείριση των ζώων και την ορθή περιβαλλοντική εκπαίδευση». Ανταποκρινόμενος ο Υπουργός ΠΕΚΑ εξέφρασε το ενδιαφέρον και την πρόθεση του να εξετάσει σύντομα τη θεσμοθέτηση απαγόρευσης της αιχμαλωσίας δελφινιών και λοιπών κητωδών στη χώρα μας ακολουθώντας το παράδειγμα της Ευρώπης.
Η είδηση της υπόσχεσης του κ. Μανιάτη έγινε δεκτή με ενθουσιασμό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκόσμια αποσπώντας θετικά σχόλια και ευχαριστίες ενώ έχει αναρτηθεί στη σελίδα του βραβευμένου με όσκαρ ντοκιμαντέρ THE COVE. Ας ελπίσουμε να μη μείνουμε στις εξαγγελίες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.