- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Οι ημέρες με ακραίες θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών έχουν πια διπλασιαστεί στη Γη, σε σχέση με τη δεκαετία του ‘80.
Ο αριθμός των ακραία θερμών ημερών στον κόσμο, με θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου, έχει διπλασιαστεί στην εποχή μας σε σχέση με τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που έκανε το BBC. Επιπλέον, οι καυτές μέρες συμβαίνουν πια σε περισσότερες περιοχές του πλανήτη από ό,τι στο παρελθόν, μια ακόμη ένδειξη για την κλιματική αλλαγή που πλέον λαμβάνει χαρακτηριστικά κρίσης, απειλώντας τόσο τον τρόπο ζωής πολλών ανθρώπων και την υγεία τους, όσο και το φυσικό περιβάλλον.
Κατά μέσο όρο μεταξύ 1980-2009 οι θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών συνέβαιναν περίπου 14 μέρες ετησίως. Όμως αυτός ο αριθμός σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2010-2019, φθάνοντας τις 26 μέρες το χρόνο. Την ίδια περίοδο, οι θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών συμβαίνουν πια κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες περισσότερες μέσα στο χρόνο από ό,τι στο παρελθόν.
Η νέα ανάλυση δείχνει επίσης ότι κατά την τελευταία δεκαετία οι μέγιστες θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1980-2009. Σε μερικές περιοχές (Ανατολική Ευρώπη, Νότια Αφρική, Βραζιλία) η αύξηση στις μέγιστες θερμοκρασίες ξεπέρασε τον ένα βαθμό, ενώ στην Αρκτική και στη Μέση Ανατολή τους δύο βαθμούς σε σχέση με τις παλαιότερες δεκαετίες.
«Η αύξηση μπορεί να αποδοθεί κατά 100% στην καύση ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο δρ Φριντερίκε Ότο, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Όσο πιο γρήγορα μειώσουμε τις εκπομπές μας (άνθρακα), τόσο καλύτερα θα είμαστε, αλλιώς όχι μόνο τα περιστατικά ακραίας ζέστης θα γίνονται ολοένα πιο σοβαρά και συχνά, αλλά επίσης η επείγουσα ανταπόκριση και η αποκατάσταση θα δυσκολεύουν», ανέφερε ο ερευνητής του κλίματος δρ Σίχαν Λι της Σχολής Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος της Οξφόρδης.
Όσο ανεβαίνει η μέση θερμοκρασία στη Γη, τόσο οι ακραίες θερμοκρασίες γίνονται συχνότερες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας, θανάτους, ξηρασίες, δασικές πυρκαγιές, ερημοποίηση κ.α. Οι θερμοκρασίες της τάξης των 50 βαθμών συμβαίνουν συχνότερα στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή του Κόλπου, όμως και στις ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που γνώρισαν φέτος έντονους καύσωνες, το θερμόμετρο έφθασε τους 47 έως σχεδόν 49 βαθμούς αντίστοιχα, ενώ στον Καναδά τους 49,6.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.