Περιβαλλον

Φλόριντα: Μαϊάμι, ανοχύρωτη πόλη

Η κατάρρευση του πολυώροφου κτιρίου στο Μαϊάμι είναι το πρώτο δυστύχημα από όσα περιμένουμε να συμβούν εξαιτίας της μετακίνησης των θαλάσσιων υδάτων

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
miami-katareysi-ktirioy-nekroi.jpg
Οι αρχές κατεδαφίζουν με ελεγχόμενη έκρηξη το υπόλοιπο του κτιρίου της τραγωδίας στο Surfside © Joe Raedle / Getty Images

Οι γεωλόγοι προειδοποιούσαν ότι το θαλασσόνερο διέβρωνε τα θεμέλια των κτιρίων στην αμμουδερή παραλία του Μαϊάμι κι ότι στα περισσότερα το μπετόν έχει σαπίσει.

Το λέει το όνομα της περιοχής: Surfside, Florida. Τα πολυώροφα κτίρια υψώνονται στην άκρη των κυμάτων. Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η γραμμή της παραλίας έχει μετακινηθεί προς τη στεριά σε όλη την περίμετρο της πολιτείας της Φλόριντα, κάνοντας τις παραλιακές πόλεις, ιδιαίτερα στο νότιο άκρο, όλο και πιο ευάλωτες στη διάβρωση. Η στάθμη του ωκεανού έχει ανεβεί κατά 20,3 εκατοστά από το 1981 όταν ανεγέρθηκε το 12ώροφο κτίριο που κατέρρευσε στις 24 Ιουνίου προκαλώντας τον θάνατο πάνω από 150 ατόμων -πολλοί ουρανοξύστες της ακτής χρονολογούνται από εκείνη την εποχή, ενώ άλλοι είναι ακόμα παλαιότεροι.

Αν και η κατάρρευση αποδίδεται στην αμέλεια για την απαραίτητη συντήρηση, η σκληρή πραγματικότητα είναι πως ο περιβαλλοντικός παράγοντας ήταν γνωστός εδώ και έναν αιώνα. Οι γεωλόγοι προειδοποιούσαν ότι το θαλασσόνερο διέβρωνε τα θεμέλια των κτιρίων στην αμμουδερή παραλία του Μαϊάμι κι ότι στα περισσότερα το μπετόν έχει σαπίσει. Σε αναφορά του 2018 οι μηχανικοί προειδοποιούσαν για ρωγμές στα θεμέλια και για γοργή υποβάθμιση των υλικών στο υπέδαφος. Η έκταση της αμμουδιάς έχει μειωθεί κατά 60 εκατοστά τα τελευταία σαράντα χρόνια και το θαλασσόνερο προχωρεί προς το εσωτερικό της στεριάς, ενώ αν συνεχιστεί η τήξη των πάγων στην Ανταρκτική και στη Γροιλανδία, μέχρι το 2070 η στάθμη του ωκεανού θα έχει ανέβει πάνω από ένα ολόκληρο μέτρο και όχι λιγότερο από μισό μέτρο μέχρι το 2050. Μια τέτοια προοπτική κάνει το Μαϊάμι μη βιώσιμο και ταυτοχρόνως πλήττει τα ενοίκια και τις αγοραπωλησίες ακινήτων στις παραλίες.

Πριν από δέκα χρόνια, παρότι υπήρξαν ανησυχητικές αναφορές, τα νομοθετικά σώματα που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς, τις αγνόησαν. Σήμερα, στο Μαϊάμι γίνεται λόγος για τη «χαμένη δεκαετία» η οποία επιδεινώνει τις απειλές για πλημμύρες, για αχρήστευση αποχετεύσεων και για διάβρωση θεμελίων. Το μοναδικό project που έχει αποφασιστεί είναι ένα κρηπίδωμα μήκους 10 χιλιομέτρων και ύψους 6 μέτρων από τον κόλπο Biscayne μέχρι το κεντρικό Μαϊάμι, το οποίο θα στοιχίσει 6 δισεκατομμύρια. Το μέγεθος και η αισθητική αυτού του φράγματος έχει δυσαρεστήσει πολλούς κατοίκους: σίγουρα θα χαλάσει το τοπίο και θα αποτρέψει τον τουρισμό της ηλιόλουστης αυτής πόλης. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι όσοι δεν πολυπιστεύουν ότι μια μέρα που δεν θα αργήσει, η θάλασσα θα έχει καταφάει την ξηρά.

Στο μεταξύ, αγνοούνται άνθρωποι και το υπόλοιπο κτίριο που δεν κατέρρευσε είναι ετοιμόρροπο. H κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επισφαλής εξαιτίας των τροπικών θυελλών που συνηθίζονται στη Φλόριντα και που συχνά εξελίσσονται σε τυφώνες. Παρότι ο τυφώνας Andrew του 1992 οδήγησε σε κάποιες οικοδομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου τα κτίρια να αντέχουν στους σφοδρούς ανέμους, λίγα πράγματα έγιναν μέσα στο γλέντι της αγοράς των ακινήτων: η παραλία στο Μαϊάμι είναι ένα από τα πιο ακριβά μέρη στον κόσμο. Σύμφωνα με τους μηχανικούς, μόνο τα κτίρια που έχουν θεμέλια πάνω από 9 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι ασφαλή αλλά κι αυτά χρειάζονται διαδοχικές ενισχύσεις στο σκυρόδεμα. Από την πλευρά τους, όσοι ασχολούνται με την αγορά των ακινήτων υποστηρίζουν ότι όλο το Μαϊάμι έχει κτιστεί λαμβάνοντας υπόψη το εχθρικό κλίμα κι ότι η κατάρρευση κτιρίων είναι σπανιότατη χαρακτηρίζοντας όλη αυτή τη φασαρία που έγινε παγκοσμίως «υπερβολική αντίδραση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ