Περιβαλλον

Πρίγκιπας από το Λιχτενστάιν κατηγορείται πως σκότωσε αρκούδα

Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη αρκούδα της Ρουμανίας, που ζούσε σε προστατευόμενη περιοχή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αρκούδα
Αρκούδα © Unsplash

Ένας πρίγκιπας, μέλος της βασιλικής οικογένειας του Λιχτενστάιν, κατηγορείται πως σκότωσε παράνομα τη μεγαλύτερη αρκούδα της Ρουμανίας

Περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγορούν έναν πρίγκιπα από τη βασιλική οικογένεια του Λιχτενστάιν πως πυροβόλησε και σκότωσε τη μεγαλύτερη αρκούδα της Ρουμανίας. 

Παραβίασε έτσι την απαγόρευση κυνηγιού που υπάρχει στη χώρα για τα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ρουμάνικης ΜΚΟ Αgent Green και της αυστριακής ΜΚΟ VGT, η αρκούδα, που ονομαζόταν Άρθουρ, πυροβολήθηκε τον Μάρτιο σε μία προστατευόμενη περιοχή των Καρπαθίων από τον πρίγκιπα Εμμανουήλ του Λιχτενστάιν. 

Σύμφωνα με τις ΜΚΟ, ο πρίγκιπας, ο οποίος ζει στην Αυστρία, είχε πάρει ειδική άδεια από το ρουμάνικο υπουργείο Περιβάλλοντος να σκοτώσει μία θηλυκή αρκούδα που προκαλούσε ζημιές σε αγροικίες σε μία περιοχή της Τρανσιλβανίας. 

«Όμως στην πραγματικότητα, ο πρίγκιπας δεν σκότωσε την αρκούδα που προκαλούσε προβλήματα, αλλά μία αρσενική που ζούσε βαθιά μέσα στα δάση και δεν είχε πλησιάσει ποτέ τις ανθρώπινες κοινότητες», αναφέρουν οι ΜΚΟ.

Η αρκούδα ονομαζόταν Άρθουρ, ήταν γνωστή για  πολλά χρόνια στις περιβαλλοντικές ΜΚΟ και ήταν γνωστό πως είναι ένα τελείως άγριο ζώο, που δεν ήταν συνηθισμένο στην ανθρώπινη παρουσία και τις πηγές τροφής που αυτή προσέφερε.

Σύμφωνα με το Associated Press ο πρίγκιπας Εμανουήλ πλήρωσε περίπου 7.000 ευρώ για μία τετραήμερη άδεια κυνηγιού και στις 13 Μαρτίου σκότωσε μία καφέ αρκούδα, ηλικίας 17 ετών.  

Ο Γκαμπριέλ Παούν, πρόεδρος της Agent Green λέει πως ο Άρθουρ ήταν 17 ετών, Ήταν η μεγαλύτερη αρκούδα που ήταν γνωστό πως ζει στη Ρουμανία και πιθανότατα η μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν ο πρίγκιπας να μπέρδεψε μία θηλυκή αρκούδα που ερχόταν στο χωριό και προκαλούσε προβλήματα με μία μεγάλη αρσενική αρκούδα που ζούσε βαθιά μέσα στο δάσος», λέει και προσθέτει πως «είναι σαφές πως ο πρίγκιπας δεν ήρθε για να λύσει το πρόβλημα των ντόπιων αλλά να σκοτώσει την αρκούδα και να πάρει σπίτι του ένα μεγάλο τρόπαιο για να κρεμάσει στον τοίχο του».

Οι καφέ αρκούδες είναι προστατευόμενο είδος, σύμφωνα με διεθνείς αλλά και τους ρουμάνικους νόμους ενώ η θήρα τροπαίων τέθηκε εκτός νόμου το 2016. Παρόλα αυτά διάφορες κυβερνήσεις έχουν δώσει ειδικές άδειες, μέσω του υπουργού Περιβάλλοντος, σε περιπτώσεις που αρκούδες προκαλούσαν ζημιές ή είχαν υπάρξει απειλή για ανθρώπους.

 Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ρουμανίας, Tάντσος Μπάρνα, είπε σε τηλεοπτικό σταθμό πως το να αποσαφηνιστεί αν η αρκούδα που σκοτώθηκε από τον πρίγκιπα ήταν αυτή για την οποία τον κατηγορούν «είναι εξαιρετικά πολύπλοκο» αλλά πάντως διεξάγεται έρευνα για το θέμα. 

Mε πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.