Περιβαλλον

«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Τι αλλαγές γίνονται σε κατοικίες

Οι δυνατότητες που δίνει το πρόγραμμα για επιχειρήσεις και Δημόσιο - Η υπογειοποίηση δικτύων διανομής ηλεκτρισμού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Η δυνατότητα για ενεργειακή αναβάθμιση σε κατοικίες, επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου
Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Η δυνατότητα για ενεργειακή αναβάθμιση σε κατοικίες, επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου © Pixabay

Από το Ταμείο Ανάκαμψης τα 1,731 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, με το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» να αλλάζει κατοικίες, επιχειρήσεις και Δημόσιο.

Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, κυρίως κατοικιών, αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα που εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 1,731 δισ. ευρώ, ενώ και η πράσινη μετάβαση είναι επίσης ο άξονας για τον οποίο δεσμεύονται κονδύλια 6,026 δισ. ευρώ.

Συνολικά, από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει 30,919 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο Ταμείο εντάσσονται επίσης σειρά σημαντικών έργων από τον τομέα της ενέργειας όπως η ανάπτυξη νησιωτικών διασυνδέσεων, η δημιουργία μονάδων αποθήκευσης, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και η υπογειοποίηση δικτύων.

Σε σχέση με τα προγράμματα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ», στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται παρεμβάσεις τόσο για κατοικίες όσο και για κτίρια επιχειρήσεων και του Δημοσίου. Το πρόγραμμα για τις κατοικίες, ύψους 1,081 δισ. ευρώ αποσκοπεί σε εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 30% και περιλαμβάνει:

 • Αντικατάσταση κουφωμάτων,
 • αναβάθμιση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης,
 • ηλιακούς θερμοσίφωνες,
 • αντλίες θερμότητας,
 • «έξυπνα» συστήματα ενεργειακής εξοικονόμησης και διαχείρισης οικιακών συσκευών
 • φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Η προκήρυξη αναμένεται μέσα στη χρονιά και θα περιλαμβάνει, όπως έχει αναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κλιματικά και εισοδηματικά κριτήρια.

Για τις επιχειρήσεις (προϋπολογισμός 450 εκατ. ευρώ), ο στόχος εξοικονόμησης είναι επίσης 30% και στις παρεμβάσεις περιλαμβάνονται:

 • Ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων,
 • ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών,
 • συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών,
 • εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων,
 • ηλεκτρικά οχήματα διανομής κ.λ.π.

Και για το Δημόσιο (προϋπολογισμός 200 εκατ. ευρώ) προγραμματίζεται ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και κτιρίων του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, με την σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα.

Ταμείο Ανάκαμψης - Σημαντικά κεφάλαια για τις ΑΠΕ

Στον τομέα της αποθήκευσης το σχέδιο περιλαμβάνει την ενίσχυση κατασκευής μονάδων αντλησιοταμίευσης και μπαταριών ισχύος μέχρι 1380 MW.

Οι μονάδες αποθήκευσης αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς η περίσσεια της παραγωγής θα μπορεί να αποθηκεύεται και να εγχέεται στο δίκτυο σε περιόδους που οι ΑΠΕ δεν είναι διαθέσιμες, συμβάλλοντας έτσι και στη συγκράτηση των τιμών.

Για τις ΑΠΕ σημαντική είναι η πρόβλεψη για διάθεση 200 εκατ. ευρώ στο λογαριασμό χρηματοδότησης της «πράσινης» ενέργειας, αλλά μόνο για τις νέες μονάδες που εντάσσονται από το 2021 και μετά, όπως και η εκπόνηση νέου χωροταξικού σχεδίου.

Ταμείο Ανάκαμψης - Η αναβάθμιση στα δίκτυα διανομής - Πώς ολοκληρώνεται η διασύνδεση των Κυκλάδων

Στον τομέα των δικτύων διανομής προβλέπεται η διάθεση 100 εκατ. ευρώ. Τα 60 εκατ. ευρώ για υπογειοποίηση δικτύων σε περιοχές με ιδιαίτερη πολιτιστική ή τουριστική αξία και σε κέντρα πόλεων καθώς και σε περιοχές όπου το δίκτυο είναι ευάλωτο σε καιρικά φαινόμενα (όπως η πρόσφατη χιονόπτωση στην Αττική). Τα 40 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για υπογειοποίηση, μετατόπιση και μόνωση στοιχείων του δικτύου σε δασικές περιοχές για την αποτροπή πυρκαγιών. Περιλαμβάνεται επίσης η διασύνδεση των νησιών Σέριφος, Μήλος, Φολέγανδρος, Σαντορίνη με την οποία ολοκληρώνεται η διασύνδεση των Κυκλάδων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.