- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Οι ωκεανοί βασικός ρυθμιστής καιρού και κλιματικής αλλαγής
Πόσο επηρεάζεται το κλίμα της Ελλάδας
Ωκεανοί: Γιατί αποτελούν βασικό ρυθμιστή του καιρού και της κλιματικής αλλαγής - Ποιος ο ρόλος τους στην παγκόσμια οικονομία.
Οι ωκεανοί αποτελούν βασικό ρυθμιστή του καιρού, του κλίματος και της αλλαγής του, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του εργαστηρίου Φυσικής Ατμόσφαιρας, Αθανάσιος Αργυρίου, στη φετινή διαδικτυακή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το εργαστήριο Φυσικής Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών και το εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του τμήματος Γεωλογίας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «οι ωκεανοί καλύπτουν το 70% της επιφανείας της υδρογείου, αποτελώντας βασικό ρυθμιστή του καιρού, του κλίματος και της αλλαγής του, ενώ παράλληλα είναι καθοριστικός ο ρόλος τους στην παγκόσμια οικονομία, αφού το 90% του εμπορίου παγκοσμίως διακινείται δια θαλάσσης, ενώ το 40% του πληθυσμού παγκοσμίως κατοικεί σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τις ακτές».
Απαντώντας ο Αθανάσιος Αργυρίου στο ερώτημα του ΑΠΕ – ΜΠΕ, για το αν ωκεανοί επηρεάζουν και κατά πόσο το κλίμα και τον καιρό στην χώρα μας, σημείωσε: «Οι θερμοδυναμικές και χημικές παράμετροι των ωκεανών, επηρεάζουν το παγκόσμιο κλίμα. Δεν είναι δυνατόν να διαχωριστεί η επίδρασή τους ανά χώρα. Το κλίμα της Ελλάδας, όπως και κάθε χώρας, αποτελεί μέρος του παγκοσμίου κλίματος. Όταν το δεύτερο διαταράσσεται, διαταράσσονται και οι κλιματικές συνθήκες στις διάφορες περιοχές, όχι με τον ίδιο, κατ' ανάγκην τρόπο».
Όπως επεσήμανε ο καθηγητής, «οι Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες, αλλά και ερευνητές, παρακολουθούν πλέον συστηματικά τους ωκεανούς και τις αλλαγές τους και παράλληλα δημιουργούν μαθηματικά πρότυπα της αλληλεπίδρασής τους με την ατμόσφαιρα».
Ο Αθανάσιος Αργυρίου προσέθεσε ότι «παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, ξεκινώντας από την εξειδικευμένη πρόγνωση καιρού για τις θάλασσες και την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα και στη ζωή σε παράκτιες περιοχές, μέχρι την διαχείριση των παράκτιων περιοχών». Μάλιστα, αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή τόνισε ότι «οι αυξανόμενες επιπτώσεις της, καθιστούν την παρατήρηση των ωκεανών, την έρευνα και την ανάπτυξη των συναφών υπηρεσιών, επιτακτικότερη από ποτέ».
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Αθανάσιος Αργυρίου, «η παρακολούθηση των ωκεανών είναι επιτακτική, δεδομένου ότι τα στοιχεία των ωκεανών, όπως θερμοκρασία επιφανείας, αλλά και σε βάθος, διαλελυμένα αέρια, αλατότητα κ.λ.π. υπεισέρχονται ως παράμετροι στα μαθηματικά πρότυπα καιρού και κλίματος».
Παράλληλα, ο καθηγητής σημείωσε μιλώντας στην εκδήλωση, ότι «η σημασία την οποία αποδίδει ο παγκόσμιος οργανισμός Μετεωρολογίας στους ωκεανούς, σηματοδοτεί ταυτόχρονα την έναρξη της δεκαετίας των Ηνωμένων Εθνών, με θέμα την Επιστήμη των Ωκεανών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».
«Αυτή η δεκαετία», όπως είπε ο καθηγητής, «έχει ως στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για την περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή της επιστήμης των ωκεανών – μέσω καινοτόμων ιδεών – ως βάση υποστήριξης της βιώσιμης ανάπτυξης» και πρόσθεσε: «Ο παγκόσμιος οργανισμός Μετεωρολογίας, ως η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, τον καιρό και το νερό, δεν μπορεί παρά να προσπαθήσει να ενισχύσει δράσεις που έχουν ως στόχο την καλύτερη κατανόηση της αλληλένδετης σχέσης ωκεανού – καιρού – κλίματος. Κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του κόσμου στον οποίο ζούμε, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και παράλληλα θα βοηθήσει τα κράτη να προφυλάξουν ζωές και περιουσίες - ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών – και να διατηρήσουν βιώσιμη οικονομία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.