Περιβαλλον

Βιοκαύσιμα

Το «πράσινο καύσιμο» δεν είναι και τόσο πράσινο τελικά

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
70599-142194.jpg

Τα βιοκαύσιμα θεωρήθηκαν στο παρελθόν λύση τόσο για τις ενεργειακές ελλείψεις όσο και για την κλιματική αλλαγή, αφού θα αντικαθιστούσαν τα ορυκτά καύσιμα που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση της θερμοκρασίας και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σήμερα αποδεικνύεται ότι το υποτιθέμενο «πράσινο καύσιμο» δεν είναι και τόσο πράσινο αφού δημιούργησε άλλα προβλήματα.

Οι φιλόδοξοι στόχοι που έθεσαν οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με βιοκαύσιμα ώστε να εξασφαλίσουν πράσινη ενέργεια και καθαρές πόλεις, άνοιξαν την όρεξη σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των αδύναμων αναπτυσσόμενων κρατών. Το αποτέλεσμα ήταν στην Αφρική οι αγρότες να εκδιωχτούν από τη γη τους και καλλιεργήσιμες εκτάσεις να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Σε πέντε μόνο χώρες της Αφρικής ένα εκατομμύριο εκτάρια (μια περιοχή όσο το Βέλγιο) έχουν δοθεί για βιοκαύσιμα. Η αρπαγή της γης από τις εταιρίες βιοκαυσίμων δημιούργησε προβλήματα έλλειψης τροφής στις τοπικές κοινωνίες και δραματική αύξηση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως με τους ασθενέστερους να πλήγονται πάλι περισσότερο. Σε ένα δισεκατομμύριο εκτιμάται ότι είναι οι άνθρωποι που υποφέρουν από τη πείνα ενώ σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ προβλέπεται διατροφική κρίση η οποία θα πλήξει τις αναπτυσσόμενες χώρες ακόμη περισσότερο.

Το πρόβλημα αυτό της αλλαγής χρήσης γης, το να μετατρέπεις δηλαδή καλλιεργήσιμη γη για τρόφιμα σε καλλιέργειες για την παραγωγή βιοκαυσίμων, απασχόλησε τους Υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε στο Συμβούλιο Υπουργών που έγινε τη Παρασκευή στο Λουξεμβούργο. Η Ευρώπη για να επιτύχει τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων μέχρι το 2020 έχει υιοθετήσει στο ενεργειακό της μίγμα και τα βιοκαύσιμα. Σήμερα μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων φτάνουν σε μια συμφωνία για περιορισμούς στη χρήση βιοκαυσίμων, καθώς αναγνωρίζεται ότι η ανάγκη για τροφή δεν σταματά και θα πρέπει οι καλλιέργειες που σταμάτησαν λόγο βιοκαυσίμων να μεταφερθούν αλλού, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αφού για να δημιουργηθεί νέα καλλιεργήσιμη γη θα πρέπει να αποψιλωθούν δάση.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Transport and Environment, που στην Ελλάδα εκπροσωπείται από το Ecocity, κ. Pietro Caloprisco, χαρακτήρισε πολύ μέτρια την αναθεώρηση που έκαναν οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, παρότι αναγνώρισαν το πρόβλημα. Χαρακτηριστικά ανέφερε «ότι στην ουσία απέτυχαν παταγωδώς να πάρουν μέτρα για πραγματικά καθαρή ενέργεια».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.