Περιβαλλον

Επαναφορά της φύσης στη ζωή μας

«Η πρόσφατη πανδημία καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την ανάγκη προστασίας και αποκατάστασης της φύσης»

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nikola-majksner-hxngeafogt4-unsplash_1.jpg

Τι δείχνει η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της φύσης στην Ευρώπη

Όσοι πιστεύουν ότι το 2020 θα τελειώσει και μαζί του θα τελειώσει και η πανδημία, δυστυχώς πλανώνται πλάνην οικτράν. Το 2020 πήραμε απλώς μια πρόγευση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο μέλλον. Τα επόμενα χρόνια η μία καταστροφή θα διαδέχεται την άλλη. Και κάποια στιγμή στο μέλλον το 2020 θα φαντάζει μια υπέροχη χρονιά. Ήρθε ο καιρός λοιπόν να παραδεχτούμε την ανοησία μας και να σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε τα λάθη που μας οδήγησαν εδώ. Να σταματήσουμε να αδρανούμε και να συμπεριφερόμαστε σαν να μην τρέχει τίποτα. Γιατί όσο συνεχίζουμε να πορευόμαστε με τις αποφάσεις και τις συνήθειες των προηγούμενων χρόνων, τόσο πιο έντονα θα βιώνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της φύσης στην Ευρώπη, η εικόνα είναι απογοητευτική. Η Ευρώπη εξακολουθεί να χάνει πολύτιμα οικοσυστήματα. Συνεπώς εάν θέλουμε η βιοποικιλότητα της Ευρώπης να μπει σε πορεία ανάκαμψης μέχρι το 2030, πρέπει να δράσουμε. Και πρέπει να το κάνουμε άμεσα. Μην ξεχνάμε ότι το 2030, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, είναι καθοριστική χρονιά για τη συγκράτηση της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5οC. Αν σήμερα δυσανασχετούμε που πρέπει να μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας λόγω κορωνοϊού, το 2030 με την κλιματική αλλαγή θα ανησυχούμε αν  έχουμε σπίτια να μείνουμε ή θα τα έχουν πάρει τα ποτάμια των φυσικών καταστροφών. Αυτά  άλλωστε είναι που προσπαθεί να προλάβει και η νέα «στρατηγική της Ε.Ε. για τη βιοποικιλότητα». Η εντατική γεωργία, η αστικοποίηση, οι μη βιώσιμες δασοκομικές και υλοτομικές  δραστηριότητες, η ρύπανση του αέρα, η υπεραλίευση, η υπερεκμετάλλευση των ζώων και, εσχάτως στη χώρα μας, η αποψίλωση των δασών και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών μέσα σε προστατευόμενες περιοχές NATURA, έχουν οδηγήσει σε επιδείνωση της υποβάθμισης  των οικοτόπων, με όλες τις προεκτάσεις που έχει αυτή η επιδείνωση στη βιοποικιλότητα και κατά συνέπεια στην ανθρώπινη υγεία και ευημερία.

«Η πρόσφατη πανδημία καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την ανάγκη προστασίας και αποκατάστασης της φύσης. Ο κίνδυνος εμφάνισης και εξάπλωσης λοιμωδών νόσων αυξάνεται καθώς η φύση καταστρέφεται. Η προστασία και η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και η εύρυθμη λειτουργία των οικοσυστημάτων είναι καίριας σημασίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας μας και την πρόληψη της εμφάνισης και της εξάπλωσης μελλοντικών νόσων» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, για την ανάγκη επαναφοράς της φύσης στη ζωή μας στο πλαίσιο της «στρατηγικής της ΕΕ για την βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030. Ωστόσο, δεν φαίνεται ικανή να τερματίσει τη συλλογική μας αυταπάτη σε αυτή τη χώρα.

Παρά τις προτροπές της Ε.Ε. για την προστασία των εναπομεινάντων δασών της Ευρώπης και τον χάρτη πορείας για τη φύτευση 3 δισεκατομμυρίων νέων δέντρων έως το 2030 προκειμένου να πετύχουμε την κλιματική ουδετερότητα, εμείς τι κάνουμε; Ξεπατώνουμε τα δάση για να βάλουμε ανεμογεννήτριες. Η δικαιολογία; Η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή στρατηγική έχει λύσεις για τη μετάβαση, μόνο που δεν συγκλίνουν με τις δικές μας.

Στη χώρα μας αντί μετά την οικονομική κατάρρευση να επανεκτιμήσουμε τις πολιτικές που ακολουθούσαμε και να αλλάξουμε ρότα, συνεχίζουμε να πριονίζουμε  τα ήδη κλονισμένα θεμέλια της οικονομίας μας. Το παραμύθι της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της καταστροφής της φύσης αλλά και το αφήγημα  ότι η  εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα μας σώσει από την κλιματική αλλαγή, αφού ούτως η άλλως τα δάση θα καταστραφούν από την αύξηση των πυρκαγιών ,  έρχεται να το καταρρίψει η ευρωπαϊκή στρατηγική για την βιοποικιλότητα που μιλάει, αφενός μεν για προστασία των δασών ως όπλο  απέναντι στην κλιματική αλλαγή, αφετέρου για την μετάβαση σε καθαρή ενέργεια ώστε να φτάσουμε σε κλιματική ουδετερότητα. Για την πολυσυζητημένη μετάβαση η ευρωπαϊκή στρατηγική δίνει προτεραιότητα σε «λύσεις όπως η ωκεάνια ενέργεια, η υπεράκτια αιολική ενέργεια που επιτρέπει επίσης την αναγέννηση ιχθυαποθεμάτων, καθώς και στην εκμετάλλευση ηλιακών συλλεκτών» και όχι σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών μέσα σε δάση και προστατευόμενες περιοχές NATURA.

Στη στρατηγική της ΕΕ για την βιοποικιλότητα γίνεται σαφές ότι η απώλεια και η υποβάθμιση των οικοτόπων γεννά πανδημίες. Αυτές τις μέρες που τα κρούσματα στη χώρα μας αρχίζουν να αγγίζουν ανησυχητικά νούμερα, ας λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας ότι όσο πιο πολύ περιορίζουμε το ζωτικό χώρο των άγριων ζώων τόσο πιο πολύ αυτά θα μας πλησιάζουν προκειμένου να βρουν τροφή και να επιβιώσουν. Και εμείς τόσο πιο πολύ θα θέτουμε τις ζωές μας κάτω από τον κίνδυνο εξάπλωσης πανδημιών. Η πολιτική λοιπόν της κυβέρνησης για απλοποίηση της αδειοδότησης αυτού του είδους βιομηχανικών επενδύσεων μέσα σε προστατευόμενες περιοχές όχι απλά δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πολιτική αλλά είναι απερίσκεπτη και άκρως επικίνδυνη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.