- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Στο «κόκκινο» τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα
Οι φετινές δασικές πυρκαγιές στον Αρκτικό Κύκλο αλλάζουν τα δεδομένα
Οι δασικές πυρκαγιές του Αρκτικού Κύκλου απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα 35% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με πέρυσι
Σήμα κινδύνου για τον πλανήτη μετά τις δασικές πυρκαγιές του Αρκτικού Κύκλου, που απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα 35% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα συγκριτικά με αυτό που είχε απελευθερωθεί ολόκληρη την περυσινή χρονιά.
Την ίδια στιγμή για μία ακόμα ημέρα μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, έχοντας μέχρι σήμερα καταστρέψει έκταση περίπου 90.000 στρεμμάτων και αναγκάζοντας σε εκκένωση των κατοικιών τους τουλάχιστον 3.000 κατοίκους της πυρόπληκτης περιοχής.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, τα τελευταία στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν από την ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου Ατμόσφαιρας «Κοπέρνικος», αποδεικνύουν ότι έως την 24η Αυγούστου είχαν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών 245 μεγατόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Οι αντίστοιχες εκπομπές για ολόκληρο το 2019 ήταν 181 μεγατόνοι.
Ο δρ Μαρκ Πάρινγκτον, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του «Κοπέρνικου», επισημαίνει ότι οι φετινές δασικές πυρκαγιές του Αρκτικού Κύκλου αλλάζουν τα δεδομένα. «Κατά κάποιον τρόπο, τα στοιχεία μας είναι παρόμοια με εκείνα του 2019 όσον αφορά ξηρασία και θερμοκρασία στη Σιβηρία. Η διαφορά φέτος είναι το πλήθος πυρκαγιών που μαίνονταν επί πολλές ημέρες τον Ιούλιο, προκαλώντας κατακόρυφη αύξηση των εκπομπών αερίων».
Ο δρ Τόμας Σμιθ, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Γεωγραφίας στο London School of Economics, επισημαίνει ότι η περασμένη χρονιά δεν είχε καμία ομαλότητα στον Αρκτικό. «Καταγράφουμε δύο χρόνια μη ομαλής δραστηριότητας», επισημαίνει, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστροφή αρχέγονων τυρφώνων, όπου περιέχεται άνθρακας που συγκεντρωνόταν επί χιλιάδες χρόνια.
Πρόκειται για μια διαδικασία ανάλογη με αυτή της καύσης ορυκτών καυσίμων. Η ανάλυση του δρος Σμιθ καλύπτει τον φετινό Μάιο και Ιούνιο και υποδεικνύει ότι τουλάχιστον το 50% των πυρκαγιών στον Αρκτικό Κύκλο καίει τυρφώδες έδαφος. Στη συντριπτική πλειονότητά τους σημειώθηκαν στην ανατολική Σιβηρία.
Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών στη Σιβηρία τείνει να γίνει συνηθισμένο. Τον Ιούνιο, η ρωσική υπηρεσία εναέριας δασοπροστασίας ανέφερε ότι 13,6 εκατ. στρέμματα δασών καίγονταν σε περιοχές όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν είχαν πρόσβαση. Το περασμένο καλοκαίρι, εξάλλου, οι πυρκαγιές εκεί ήταν τόσο εκτεταμένες, ώστε δημιούργησαν νέφος καπνού και τέφρας μεγαλύτερο από την επιφάνεια εδάφους της Ε.Ε.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.