Περιβαλλον

Στο «κόκκινο» τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα

Οι φετινές δασικές πυρκαγιές στον Αρκτικό Κύκλο αλλάζουν τα δεδομένα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καταστροφικές για το περιβάλλον αποδεικνύονται οι φωτιές στον Αρκτικό κύκλο
Καταστροφικές για το περιβάλλον αποδεικνύονται οι φωτιές στον Αρκτικό κύκλο © Pixabay

Οι δασικές πυρκαγιές του Αρκτικού Κύκλου απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα 35% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με πέρυσι

Σήμα κινδύνου για τον πλανήτη μετά τις δασικές πυρκαγιές του Αρκτικού Κύκλου, που απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα 35% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα συγκριτικά με αυτό που είχε απελευθερωθεί ολόκληρη την περυσινή χρονιά.

Την ίδια στιγμή για μία ακόμα ημέρα μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, έχοντας μέχρι σήμερα καταστρέψει έκταση περίπου 90.000 στρεμμάτων και αναγκάζοντας σε εκκένωση των κατοικιών τους τουλάχιστον 3.000 κατοίκους της πυρόπληκτης περιοχής. 

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, τα τελευταία στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν από την ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου Ατμόσφαιρας «Κοπέρνικος», αποδεικνύουν ότι έως την 24η Αυγούστου είχαν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών 245 μεγατόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Οι αντίστοιχες εκπομπές για ολόκληρο το 2019 ήταν 181 μεγατόνοι.

Ο δρ Μαρκ Πάρινγκτον, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του «Κοπέρνικου», επισημαίνει ότι οι φετινές δασικές πυρκαγιές του Αρκτικού Κύκλου αλλάζουν τα δεδομένα. «Κατά κάποιον τρόπο, τα στοιχεία μας είναι παρόμοια με εκείνα του 2019 όσον αφορά ξηρασία και θερμοκρασία στη Σιβηρία. Η διαφορά φέτος είναι το πλήθος πυρκαγιών που μαίνονταν επί πολλές ημέρες τον Ιούλιο, προκαλώντας κατακόρυφη αύξηση των εκπομπών αερίων».

Ο δρ Τόμας Σμιθ, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Γεωγραφίας στο London School of Economics, επισημαίνει ότι η περασμένη χρονιά δεν είχε καμία ομαλότητα στον Αρκτικό. «Καταγράφουμε δύο χρόνια μη ομαλής δραστηριότητας», επισημαίνει, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστροφή αρχέγονων τυρφώνων, όπου περιέχεται άνθρακας που συγκεντρωνόταν επί χιλιάδες χρόνια.

Πρόκειται για μια διαδικασία ανάλογη με αυτή της καύσης ορυκτών καυσίμων. Η ανάλυση του δρος Σμιθ καλύπτει τον φετινό Μάιο και Ιούνιο και υποδεικνύει ότι τουλάχιστον το 50% των πυρκαγιών στον Αρκτικό Κύκλο καίει τυρφώδες έδαφος. Στη συντριπτική πλειονότητά τους σημειώθηκαν στην ανατολική Σιβηρία.

Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών στη Σιβηρία τείνει να γίνει συνηθισμένο. Τον Ιούνιο, η ρωσική υπηρεσία εναέριας δασοπροστασίας ανέφερε ότι 13,6 εκατ. στρέμματα δασών καίγονταν σε περιοχές όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν είχαν πρόσβαση. Το περασμένο καλοκαίρι, εξάλλου, οι πυρκαγιές εκεί ήταν τόσο εκτεταμένες, ώστε δημιούργησαν νέφος καπνού και τέφρας μεγαλύτερο από την επιφάνεια εδάφους της Ε.Ε. 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.