Περιβαλλον

Ανάπτυξη ή πολιτισμός;

«Το έργο της επέκτασης του λιμανιού στην Πειραϊκή υποβιβάζει την πόλη του Πειραιά και περιβαλλοντικά και πολιτιστικά»

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
peiraias.jpg

Οι κάτοικοι της Πειραϊκής πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας απαιτώντας από την Πολιτεία την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Ένα επιχείρημα που προβαλλόταν διαχρονικά από το πολιτικό και οικονομικό σύστημα και οδήγησε σταδιακά στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας και σε αρκετές περιπτώσεις στην εξαφάνιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ήταν το ψεύτικο δίλλημα ανάπτυξη ή πολιτισμός; Και το αναφέρω ως ψευδοδίλλημα αφού αυτά τα δυο στοιχεία είναι τα δυνατά μας σημεία. Αυτά τα δύο στοιχεία συνέβαλαν καθοριστικά τόσο στην οικονομική ευημερία του λαού μας όσο και στην παγκόσμια φήμη της Ελλάδας. Το ελληνικό περιβάλλον και ο πολιτισμός. Τη στιγμή λοιπόν που ρίχνουμε κροκοδείλια δάκρυα για την Αγιά Σοφιά «μπαζώνουμε μνημεία της ιστορίας που παρέμειναν για χιλιετίες στο βυθό της Πειραϊκής» και κλείνουμε το μάτι στο «σχεδιασμό της ΟΛΠ-ΑΕ προκειμένου το πολυώροφο εμπορικό κέντρο του νέου προβλήτα να αποτελέσει το νέο τοπόσημο της πόλης του Πειραιά παραγκωνίζοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή, μνημείο που είναι το πρώτο στη θέα των εισερχομένων πλοίων» λένε οι κάτοικοι της Πειραϊκής που οργανωμένα πλέον απαιτούν από την Πολιτεία το αυτονόητο. Την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 

«Είναι η 22η μέρα που πετάνε μπάζα στην Πειραϊκή αγνοώντας τον κίνδυνο της διάβρωσης της ακτής και του τείχους» θα πει μεταξύ άλλων η Κοινοτική Σύμβουλος Πειραιά, Δήμητρα Βήνη, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι κάτοικοι μπροστά από το Δημαρχείο του Πειραιά.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, πρόσφατα η Υπουργός Πολιτισμού επισκέφτηκε τον Πειραιά και εξήγγειλε την ανάπλαση της Πειραϊκής ακτής και την ανάδειξη του αρχαίου τείχους που δυστυχώς για χρόνια παραμένει απαξιωμένο ανάμεσα σε σκουπίδια και γκράφιτι. Με αφορμή αυτή την επίσκεψη οι ενεργοί πολίτες του Πειραιά σε επιστολή που έστειλαν στην Υπουργό τη ρωτούν αν κατά την επίσκεψή της αναζήτησε τους επιβλέποντες αρχαιολόγους για το έργο του μπαζώματος. «Αν τους αναζητήσατε, θα διαπιστώσατε ότι δεν παρευρίσκοντο και ρωτούμε ποιες ήταν οι ενέργειες σας κατόπιν τούτου».

«Γνωρίζετε ότι ο αρχαιολογικός χώρος (το Κονώνειο τείχος της ακτής) λόγω του έργου αποκόπτεται οριστικά από το περιβάλλον με το οποίο διαχρονικά συνθέτει μια ιστορική αισθητική και λειτουργική ενότητα και πλέον δεν θα βρίσκεται σε γειτνίαση με την Ψυττάλεια και τα στενά της Σαλαμίνας, αλλά με τεράστια εμπορικά κέντρα και κρουαζιερόπλοια; Τι σκοπό έχετε σχετικά με τα 590 μέτρα του αρχαίου τείχους που βρίσκονται εγκλωβισμένα μέσα στις εγκαταστάσεις της κρουαζιέρας στο Παλατάκι , αποκλεισμένα από τους φυσικούς τους κληρονόμους που είναι οι κάτοικοι του Πειραιά; Συμφωνείτε ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι παράγοντας απόκτησης της ιδιότητας του πολίτη που καλούμαστε να εγγυηθούμε την ακεραιότητα της και να την μεταβιβάσουμε στους απογόνους μας; Εν τέλει σας καλούμε να μας απαντήσετε: Πότε η πολιτεία θα διαφυλάξει τον πλούτο και την αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;»

Σήμερα, σχεδόν μια εβδομάδα μετά, ρωτώ τον κύριο Γιάννη Χαραλαμπάκη, μέλος του Κινήματος των Πολιτών του Πειραιά, αν υπάρχει κάποια απάντηση από το Υπουργείο Πολιτισμού. «Καμία απάντηση και δυστυχώς το έργο της επέκτασης του λιμανιού στην Πειραϊκή υποβιβάζει την πόλη του Πειραιά και περιβαλλοντικά και πολιτιστικά. Ο ιστορικός θαλάσσιος χώρος, παγκόσμιας σημασίας λόγω της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, μπαζώνεται και συνθλίβεται. Ο τάφος του Θεμιστοκλή θα επισκιαστεί από εμπορικό κέντρο mall. Οι εφήμερες εικόνες των εμπορευμάτων θα αντικαταστήσουν την ιστορική μνήμη» μου λέει ο κ. Χαραλαμπάκης. «Θα αγωνιστούμε με όλη μας τη δύναμη για να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα» καταλήγει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ