- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Σιβηρία: Εντοπίστηκαν οστά ενός μαμούθ ηλικίας 10.000 ετών
Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Τα οστά ενός μαλλιαρού μαμούθ ηλικίας 10.000 ετών εντοπίστηκαν σε λίμνη στη Σιβηρία - Όλο και συχνότερα ανακαλύπτονται λείψανα προϊστορικών ζώων.
Ρώσοι επιστήμονες μελετούν τα εντυπωσιακά καλοδιατηρημένα οστά ενός ενήλικου μαλλιαρού μαμούθ, ενός είδους που περιπλανιόταν στη Σιβηρία πριν από περίπου 10.000 χρόνια.
Κάτοικοι της χερσονήσου Γιαμάλ, πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, εντόπισαν τα λείψανά του σε μια λίμνη. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα τμήμα του κρανίου του, πολλά πλευρά και οστά των μπροστινών ποδιών -ορισμένα έφεραν ακόμη μαλακό ιστό επάνω τους- ανασύρθηκαν στις 23 Ιουλίου και οι ειδικοί συνεχίζουν τις έρευνες στην περιοχή για τον εντοπισμό και άλλων οστών.
Στη Σιβηρία αυξάνεται η συχνότητα με την οποία οι επιστήμονες ανακαλύπτουν λείψανα προϊστορικών ζώων, καθώς λόγω της κλιματικής αλλαγής λιώνουν με ταχύτερο ρυθμό οι μόνιμοι πάγοι της Αρκτικής. Τον Δεκέμβριο οι Ρώσοι έδωσαν στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες ενός προϊστορικού κουταβιού, που πιστεύεται ότι είναι ηλικίας 18.000 ετών και βρέθηκε στη ρωσική Άπω Ανατολή το 2018.
Τα λείψανα του μαμούθ είναι ηλικίας τουλάχιστον 10.000 ετών. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ωστόσο προς το παρόν σε τι ηλικία πέθανε το ζώο, όπως εξήγησε ο Ντμίτρι Φρόλοβ, ο διευθυντής του Επιστημονικού Κέντρου Αρκτικών Μελετών. Στη Ρωσία έχουν βρεθεί μαμούθ που ζούσαν στην περιοχή έως και πριν από 30.000 χρόνια.
Η Γεβγένιγια Χοζιαϊνόβα, επιστήμονας του τοπικού μουσείου, εξήγησε ότι είναι ασυνήθιστο να εντοπίζονται τόσα πολλά οστά από ένα ζώο. «Φυσικά, θα θέλαμε να βρούμε και τα υπόλοιπα, να καταλάβουμε πόσο πλήρες είναι το εύρημα. Όπου έχει διατηρηθεί μαλακός ιστός, είναι ένα πολύτιμο υλικό για τη μελέτη μας», πρόσθεσε.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.