Περιβαλλον

Σε λειτουργία ο ΧΥΤΑ Σίφνου - Τέλος τα πρόστιμα από Κομισιόν

Δείτε τις πρώτες εικόνες από τη νέα εγκατάσταση στη θέση Βορεινή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Σίφνου, βάζοντας τέλος στα πρόστιμα από την Κομισιόν για ανεξέλεγκτη χωματερή στο νησί
Λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Σίφνου, βάζοντας τέλος στα πρόστιμα από την Κομισιόν για ανεξέλεγκτη χωματερή στο νησί/© EUROKINISSI/ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Άνοιξε ο ΧΥΤΑ Σίφνου, βάζοντας τέλος στα πρόστιμα από την Κομισιόν - Τι δήλωσε ο Μανώλης Γραφάκος, γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.

«Ανάσα» για το νησί φέρνει η λειτουργία του ΧΥΤΑ Σίφνου -εξέλιξη που βάζει τέλος και στα πρόστιμα από την Κομισιόν.

Ο ΧΥΤΑ Σίφνου, στη θέση Βορεινή, σηματοδοτεί το οριστικό κλείσιμο του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ).

Σε συνδυασμό με την εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης στη Σίφνο, δίνεται επιτέλους λύση στα χρόνια προβλήματα με την αποκομιδή και την εναπόθεση των απορριμμάτων του νησιού. Σημειώνεται ότι πριν δημιουργηθεί ο ΧΥΤΑ Σίφνου, η Ελλάδα πλήρωνε για το συγκεκριμένο νησί πρόστιμα στην Κομισιόν λόγω του ΧΑΔΑ.

Έπειτα από στενή συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Δήμο της Σίφνου και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο σχεδιασμός για το νησί προβλέπει παράλληλα και την απόκτηση Πράσινου Σημείου, χώρους διαλογής απορριμμάτων, μεταφόρτωσης, όπως και εφαρμογή προγράμματος κομποστοποίησης.

Μανώλης Γραφάκος για τον ΧΥΤΑ Σίφνου: «Ενα μεγάλο βήμα για το νησί»

Όπως δήλωσε σχετικά ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, «για το ΥΠΕΝ και τη Γενική Γραμματεία, τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Τα πρόστιμα της "ντροπής" στην Κομισιόν για τους ΧΑΔΑ οφείλουμε να τα εκμηδενίσουμε και αυτό πράττουμε με καθημερινές μας ενέργειες, έχοντας ως στρατηγικό ορόσημο τα τέλη του 2022 για την οριστική τους εξάλειψη».

Ο ΧΥΤΑ στη Σίφνο έγινε πραγματικότητα, με την Ελλάδα να σταματά να πληρώνει πρόστιμα στην Κομισιόν για ανεξέλεγκτη χωματερή στο νησί
Ο ΧΥΤΑ στη Σίφνο έγινε πραγματικότητα, με την Ελλάδα να σταματά να πληρώνει πρόστιμα στην Κομισιόν για ανεξέλεγκτη χωματερή στο νησί/© EUROKINISSI/ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Από τη μεριά της, η δήμαρχος Σίφνου Μαρία Ναδάλη δήλωσε: «Έγινε ένα μεγάλο βήμα για το νησί μας. Βέβαια, τόσο για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ όσο και για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στη Σίφνο υπάρχουν ακόμη πολλές ενέργειες που πρέπει να γίνουν».

«Ωστόσο, οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για το καθημερινό, συνεχές ενδιαφέρον του κ. Γραφάκου που πραγματικά έδειχνε κάθε μέρα» πρόσθεσε, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με τον ΧΥΤΑ Σίφνου που τέθηκε σε λειτουργία.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ