- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Για τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία
Ημερίδα Ecocity-Ecos: Η υιοθέτηση Προτύπων που θα ενσωματώνουν περιβαλλοντικές απαιτήσεις είναι μονόδρομος
Όλα όσα ειπώθηκαν στην ημερίδα-διαβούλευση της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης ECOCITY και του Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Οργανισμό για την Τυποποίηση ECOS.
Η Ευρώπη ήδη βαδίζει στο δρόμο προς μια πράσινη οικονομία. Ο δρόμος αυτός περνάει μέσα από την κυκλική οικονομία και μας μαθαίνει να οικοδομούμε επάνω στην επιτυχία των οικολογικών βιομηχανιών. Πάνω στον οικολογικό σχεδιασμό, όχι μόνο των προϊόντων αλλά ακόμη και των πόλεων που ζούμε. Τομείς όπως η επεξεργασία των αποβλήτων και η ανακύκλωση, η επεξεργασία του νερού και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι μεταξύ των πιο ευπροσάρμοστων και ταχύτατα αναπτυσσόμενων τομέων τα τελευταία χρόνια. Το New Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κλιματική ουδετερότητα της Ευρώπης μέχρι το 2050, θα δημιουργήσει νέα δυναμική σε όλους τους τομείς. Θα υπάρξει ζήτηση για καινοτομία στο σχεδιασμό και την κατασκευή των προϊόντων καθώς είμαστε αναγκασμένοι να αναζητήσουμε και να αναπτύξουμε μιας νέας γενιάς προϊόντα με παρατεταμένη ζωή τα οποία θα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να επισκευαστούν, να αποσυναρμολογηθούν και τα εξαρτήματά τους να επαναχρησιμοποιηθούν ξανά ή να ανακυκλωθούν. Ωστόσο, για να τα επιτύχουμε όλα αυτά, είναι απαραίτητα και τα πρότυπα. Είναι ανάγκη όμως τα πρότυπα καθώς και η νομοθεσία που τα διέπει να προσαρμοστούν στη νέα εποχή.
«Με τον όρο πρότυπα εννοούμε τα χαρακτηριστικά, τον οικολογικό σχεδιασμό, που πρέπει να έχουν τα προϊόντα ώστε να είναι φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Πώς πρέπει να είναι οι πόλεις για να είναι βιώσιμες. Όταν έχεις όλα αυτά τα δεδομένα μπορείς να καθορίσεις και τις πολιτικές για να τα πετύχεις» θα πει ο Cyrill Dirscherl, Συντονιστής Πολιτικής της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην ημερίδα - διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από την Περιβαλλοντική Οργάνωση ECOCITY και τον Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Οργανισμό για την Τυποποίηση ECOS.
«Η υιοθέτηση Προτύπων που θα ενσωματώνουν περιβαλλοντικές απαιτήσεις είναι μονόδρομος για την επιτυχή μετάβαση στην κυκλική οικονομία» θα πει η Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Οργανισμού ECOCITY, Μαργαρίτα Καραβασίλη, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων ΥΠΕΝ, Κωνσταντίνος Αραβώσης, μίλησε για το σχέδιο της Κυβέρνησης για την κυκλική οικονομία που στοχεύει στον οικολογικό σχεδιασμό του κύκλου ζωής των προϊόντων, σε νομοθετική πρωτοβουλία για πράσινες προμήθειες του δημοσίου, στην αγορά δευτερογενών υλικών, στην έρευνα και στην καινοτομία καθώς και στην καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για τα πλαστικά. Ο κ. Αραβώσης αναφέρθηκε σε πρόγραμμα του Υπουργείου 40 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες για να προσαρμοστούν.
Για την αξία της προτυποποίησης για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία μίλησε ο Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα ΥΠΕΝ, και από τους λίγους ανθρώπους στην Ελλάδα που γνωρίζουν τόσο καλά το θέμα της κυκλικής οικονομίας, Βασίλης Λιόγκας. «Οι λόγοι για τον μετασχηματισμό της οικονομίας σε κυκλική οικονομία είναι η ανάγκη για τη βέλτιστη ορθολογικοποίηση των πόρων οι οποίοι δεν είναι απεριόριστοι» θα πει μεταξύ άλλων ο κύριος Λιόγκας.
Ωστόσο, ο οικολογικός σχεδιασμός δεν έχει να κάνει μόνο με τα προϊόντα αλλά και με τις πόλεις, αφού η βιώσιμη ανάπτυξη είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον μετασχηματισμό του αστικού ιστού. Έχει να κάνει με τον τρόπο που ζουν, εργάζονται, μετακινούνται, τρέφονται και επικοινωνούν οι άνθρωποι μέσα στις πόλεις τους. «Οι πόλεις μας είναι άρρωστες. Να ζούμε σε μια πόλη με ηχορύπανση και μόλυνση έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία μας και στη συμπεριφορά μας» θα πει ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Οικιστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, Ευθύμιος Μπακογιάννης.
«Ο οικολογικός σχεδιασμός είναι μια νέα προσέγγιση στον σχεδιασμό τόσο των προϊόντων, όσο και των πόλεων και των οικισμών, ο οποίος ενθαρρύνει την πόλη και τους επιμέρους τομείς της κατοίκησης, της εργασίας, της κοινωνικοποίησης, της βιομηχανίας, των επενδύσεων, να λειτουργούν με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας» επισημαίνει ο κ. Μπακογιάννης.
Σε αυτές ακριβώς τις ανάγκες της κοινωνίας πρέπει να απαντούν τα πρότυπα. Για το λόγο αυτό «το σύστημα προτυποποίησης θα πρέπει να κάνει την μετάβαση στον 21ο αιώνα. Θα πρέπει να υπολογίζουμε το αποτύπωμα στο περιβάλλον σε οτιδήποτε σχεδιάζουμε και όχι το περιβάλλον να είναι απλά μια τυπική παράμετρος» αναφέρει ο Χριστόφορος Σπιλιοτόπουλος, ECOS Policy Director.
Ωστόσο ήταν πάρα πολύ σημαντική η επισήμανση του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του ECOCITY και δικηγόρου στον Άρειο Πάγο, Γιώργου Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη οι όροι να είναι πολύ ξεκάθαροι και «όχι διφορούμενες έννοιες που αρέσουν στους δικηγόρους και έχουν πολλές ερμηνείες» ανέφερε χαρακτηριστικά, θίγοντας την «αρχή της θεμιτής αδικίας» που στα 120 χιλιόμετρα ταχύτητας στο δρόμο είσαι νόμιμος ενώ στα 121 παράνομος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.