- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ευρωβαρόμετρο: Η κλιματική αλλαγή ανησυχεί όλους τους Ευρωπαίους
Πρώτη φορά οι ευρωβουλευτές τίθενται προ των ευθυνών τους - Έξι στους δέκα στηρίζουν τις διαμαρτυρίες των νέων
Μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την κλιματική αλλαγή και τις απαιτήσεις των πολιτών της ΕΕ από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα του Κοινοβουλίου, αποκαλύπτει το νέο Ευρωβαρόμετρο, υπογραμμίζοντας ότι οι διαμαρτυρίες με πρωτοβουλία των νέων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχουν μεγάλη επιρροή.
«Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η διατήρηση του περιβάλλοντος, των ωκεανών και της βιοποικιλότητας» πρέπει να είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λένε οι πολίτες της ΕΕ σε νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2019 για λογαριασμό του ΕΚ. Η κλιματική αλλαγή αποτελούσε εξάλλου έναν από τους κορυφαίους λόγους για τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές τον περασμένο Μάιο, ιδίως για τους νέους. Τώρα, για πρώτη φορά, οι πολίτες θέτουν την κλιματική αλλαγή στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων του Ευρωβαρόμετρου.
Συνολικά, το 32% των Ευρωπαίων υποδεικνύει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη διατήρηση του περιβάλλοντος ως το πιο σημαντικό ζήτημα για ανάληψη δράσης από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί το ζήτημα που αναφέρεται περισσότερο σε 11 κράτη μέλη, ιδίως στη Σουηδία (62%), τη Δανία (50%) και την Ολλανδία (46%).
Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου έθεσε επίσης το ερώτημα ποιες περιβαλλοντικές ανησυχίες είναι οι πλέον επείγουσες. Η απόλυτη πλειοψηφία των Ευρωπαίων (52%) πιστεύει ότι είναι η κλιματική αλλαγή, ακολουθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση (35%), η θαλάσσια ρύπανση (31%), η αποψίλωση και η αυξανόμενη ποσότητα αποβλήτων (και τα δύο στο 28%).
Ο Πρόεδρος του ΕΚ David Maria Sassoli, (Σ&Δ, Ιταλία), ο οποίος μεταβαίνει στη Μαδρίτη τη Δευτέρα για να παρευρεθεί στην έναρξη της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα («COP25»), είπε: «Η έρευνα αυτή δείχνει με σαφήνεια ότι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν ανάληψη δράσης από την ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Χθες στο Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και το περιβάλλον στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αφουγκραζόμαστε τους πολίτες μας και τονίζουμε την ανάγκη να περάσουμε από τα λόγια στη δράση».
Οι διαμαρτυρίες με πρωτοβουλία των νέων κάνουν τη διαφορά
Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, οι διαδηλώσεις με πρωτοβουλία των νέων έχουν κινητοποιήσει εκατομμύρια ανθρώπους στην ΕΕ και παγκοσμίως.
Αυτή η νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι περίπου έξι στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύουν ή είναι πεπεισμένοι ότι οι διαμαρτυρίες με πρωτοβουλία των νέων έχουν άμεσο αντίκτυπο στην πολιτική σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι Ιρλανδοί (74%), οι Σουηδοί (71%) και οι Κύπριοι (70%) είναι πεπεισμένοι ότι οι διαμαρτυρίες θα οδηγήσουν σε πολιτικά μέτρα σε επίπεδο ΕΕ, σε σύγκριση με το 42% των Τσέχων και το 47% των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αναλυτικά οι πίνακες του Ευρωβαρόμετρου:
Ακολουθούν πίνακες με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου σε ερωτήματα σχετικά με την ικανοποίηση των ευρωπαίων πολιτών από τη σχέση της χώρας τους με την ΕΕ, την εικόνα και τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου και τη δημοκρατική ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.