- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Η Γκρέτα και όλοι οι φίλοι της Γης έξω από την έδρα του ΟΗΕ
Η πρώτη διαδήλωση της Σουηδής στη Νέα Υόρκη και σε αμερικανικό έδαφος
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και εκατοντάδες νέοι διαδηλώνουν έξω από την έδρα του ΟΗΕ για το κλίμα
Δύο ημέρες μετά την άφιξή της στις ΗΠΑ, η νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ συμμετείχε σήμερα στην πρώτη της διαδήλωση για το κλίμα στη Νέα Υόρκη, στο πλευρό εκατοντάδων νέων που συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
Η 16χρονη Σουηδέζα, η οποία διέσχισε τον Ατλαντικό με ένα ιστιοφόρο μηδενικών εκπομπών ρύπων με σκοπό να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου, δεν έκανε καμία δήλωση καθ' όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Στη συνέχεια, μπήκε στο κτίριο του ΟΗΕ, όμως δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται να συναντηθεί εκεί με αξιωματούχους.
Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, η Τούνμπεργκ άφησε τους άλλους εφήβους ή φοιτητές να απευθύνουν έκκληση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ορισμένοι από αυτούς έβαλαν στο στόχαστρό τους την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Σταματήστε να αρνιέστε ότι η Γη πεθαίνει!», «Απεργήστε μαζί μας» και «Δεν μπορείτε να μας σταματήσετε, ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.
Αρκετοί ήταν εκείνοι που είπαν ότι πήγαν στη διαδήλωση για να δουν την Γκρέτα, η οποία είναι πλέον αναγνωρίσιμη σε όλον τον κόσμο. «Μας εμπνέει», είπε χαρακτηριστικά η Ατάρα Σόντερς, 17 ετών, που οργάνωσε διαδηλώσεις για το κλίμα στο λύκειό της, στη Φιλαδέλφεια.
Ο Γκάμπριελ Κάνιν, ένας 13χρονος Νεοϋορκέζος, είπε ότι είναι η πρώτη φορά που διαδηλώνει για το κλίμα. «Ήξερα ότι θα υπάρχουν και διασημότητες όπως η Γκρέτα. Νομίζω ότι είναι καλή ιδέα, κάτι πρέπει να αλλάξει», είπε ο νεαρός.
Η σημερινή συγκέντρωση ήταν ένα «δοκιμαστικό» ενόψει της γιγαντιαίας διαδήλωσης που προβλέπεται να γίνει έξω από την έδρα του ΟΗΕ στις 20 Σεπτεμβρίου, με στόχο να ασκηθεί πίεση στους ηγέτες των χωρών που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο για το κλίμα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Την ίδια ημέρα θα γίνουν διαδηλώσεις για τον ίδιο σκοπό σε όλον τον κόσμο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η περίπτωση του ρέματος της Πικροδάφνης
Το κουνούπι-τίγρης και οι νέες απειλές
Όταν η ανθρώπινη παρέμβαση αφανίζει ένα «μαγικό» είδος - Εξαφανίστηκαν στην Ινδία
Eνώ οι πωλήσεις φυτικών κρεάτων έχουν πέσει, αρκετές start-ups έχουν κλείσει και οι επενδυτές έχουν πατήσει φρένο
Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για τις Άλπεις
Μελέτη βρίσκει στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ αύξησης θερμοκρασίας και αλλαγής γονιδίων
Η αποδοχή του ηγετικού ρόλου της χώρας στην COP30
Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από drones και ειδικές συσκευές εντοπισμού
Δεν υπάρχει σχέδιο Β' γιατί δεν υπάρχει πλανήτης Β'
Ο Νοέμβριος ήταν ο τρίτος πιο θερμός στην ιστορία
Σημαντικός παράγοντας είναι και ό,τι προστίθεται
Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν επαρκούν
Πώς κατάφεραν οι επιστήμονες να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα
Οι ήδη διαμορφωμένες θέσεις και τα περιθώρια για αλλαγές
«Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες ακόμα να αξιοποιήσουμε υπόγεια νερά» υποστήριξε ο καθηγητής
Η επαναφορά του πουλιού συνδέθηκε μάλιστα με την προστασία ενός άλλου απειλούμενου είδους
Κάθε σταγόνα που σώζεται είναι μια σταγόνα που επιστρέφει στη φύση
Πώς οι μιμήσεις τους βοηθούν τους επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν την επικοινωνία τους
Υπολογίζεται ότι μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1928
Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης 40 τόνων απορριμμάτων από τον Σαρωνικό Κόλπο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.