- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο μπλε πλανήτης Γη θα διψάσει
17 χώρες με σχεδόν «μηδενικά αποθέματα» νερού όταν οι πηγές θα στερέψουν
Έκθεση του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων (IWR) προειδοποιεί ότι το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει «εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο λειψυδρίας».
Το νερό της γης στερεύει. Τα αποθέματα νερού σε πολλές χώρες του κόσμου δεν επαρκούν και μια μεγάλη κρίση βρίσκεται προ των πυλών. Έκθεση του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων (IWR), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη, αναφέρει ότι το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει «εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο λειψυδρίας».
Στον χάρτη υψηλού κινδύνου βρίσκονται 17 χώρες. Στην πλειονότητά τους είναι χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής. Το Κατάρ, το Ισραήλ, ο Λίβανος, το Ιράν, η Ιορδανία, η Λιβύη, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία, η Ερυθραία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Σαν Μαρίνο, το Μπαχρέιν, το Πακιστάν, του Τουρκμενιστάν, το Ομάν και η Μποτσουάνα έχουν ελάχιστα αποθέματα νερού, ενώ δραματική είναι η κατάσταση στην Ινδία, τη δεύτερο σε πληθυσμό χώρα στον κόσμο.
«Η γεωργία, η βιομηχανία και οι τοπικές κοινότητες καταναλώνουν το 80% των υδάτινων πόρων επιφάνειας και των υπόγειων υδάτων σε μέση ετήσια βάση», αναφέρει η έκθεση του ινστιτούτου.
Οι συνέπειες αυτής της έλλειψης νερού θα είναι καταστροφικές και θα οδηγήσουν σε «σημαντικές ελλείψεις τροφίμων, σε εμπόλεμες καταστάσεις, σε νέες μεταναστευτικές ροές, σε οικονομική αστάθεια».
Ακόμη και οι αναμενόμενες λόγω κλιματικής αλλαγής βραχυπρόθεσμες περίοδοι ξηρασίας θα μπορούσαν να έχουν δραματικές συνέπειες σε αυτές τις περιοχές.
Πολλές χώρες έχουν άγονα εδάφη, ενώ άλλες σπαταλούν το νερό που έχουν στη διάθεσή τους. Αρκετές εξαρτώνται από τα υπόγεια ύδατα τα οποία ωστόσο πρέπει να αναπληρώνονται και να αντισταθμίζουν το διάστημα ξηρασίας.
Στα κράτη αυτή υπάρχουν πόλεις που ήδη έχουν κληθεί να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, συμπεριλαμβανομένου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία και του Τσενάι στην Ινδία. Το Κέιπ Τάουν εδώ και χρόνια προσπαθεί να ξεπεράσει το ίδιο πρόβλημα ενώ το 2018 καταγράφηκε και πάλι η λεγόμενη «Day Zero», η μέρα δηλαδή που όλα τα φράγματα στην περιοχή ήταν στεγνά.
Το ινστιτούτο κάνει λόγο για λήψη μέτρων άμεσα και τάχιστα. Κάποιες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν κανόνες για να αποτρέψουν τον κίνδυνο της επονομαζόμενης «Zero Day». Σε χώρες της Αφρικής, όπως η Ναμίμπια εδώ και 50 χρόνια παράγουν πόσιμο νερό από την επεξεργασία των λυμάτων.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως 33 από τις πόλεις με περισσότερους από τρία εκατομμύρια κατοίκους στον κόσμο θα αντιμετωπίσουν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο λειψυδρίας με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή. Συνολικά, δηλαδή θα επηρεαστεί ένας πληθυσμός άνω των 255 εκατομμυρίων. Μέχρι το 2030 ο αριθμός των πόλεων αυτών θα ανέλθει στις 45 και θα αφορά 470 εκατομμύρια άτομα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.