- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Όλοι μαζί και οι ΗΠΑ απέναντι - Οι G20 για την κλιματική αλλαγή
«Πλήρη εφαρμογή» της συμφωνίας του Παρισιού ζητούν οι «19»
G20-κλίμα: Δεκαεννέα χώρες πλην ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού, σύμφωνα με τελικό ανακοινωθέν της συνόδου.
Δεκαεννέα από τις είκοσι χώρες μέλη της Ομάδας των 20 (G20), πλην ΗΠΑ, επαναβεβαίωσαν σήμερα από την Οσάκα της Ιαπωνίας την δέσμευσή τους για την «πλήρη εφαρμογή» της συμφωνίας που υπεγράφη το 2015 στο Παρίσι για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Οι υπογράφοντες συμφωνούν επίσης στο τελικό ανακοινωθέν τους ότι είναι «αμετάκλητος» ο χαρακτήρας που έχει η συμφωνία αυτή του Παρισιού για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Η τελική δήλωση της G20 στην Οσάκα όσον αφορά το κλίμα είναι παρόμοια με αυτήν που είχε εκδοθεί κατά το πέρας της περσινής συνόδου της G20, αλλά φέτος εξασφαλίστηκε με δυσκολία λόγω της αντίθεσης της Ουάσινγκτον.
Αυτή συνήφθη σήμερα το πρωί έπειτα από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις, καθώς η Ουάσινγκτον απειλούσε να μπλοκάρει μια δήλωση παρόμοια σε μορφή με αυτήν που είχε εκδοθεί από την G20 στο Αμβούργο το 2017 και αυτήν του Μπουένος Άιρες το 2018.
Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, διπλωμάτες ανέφεραν την πιθανότητα να αποχωρήσουν κάποιες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες εξέταζαν το ενδεχόμενο να ευθυγραμμιστούν με την αμερικανική θέση. Ωστόσο και οι 19 χώρες μέλη της G20, πλην ΗΠΑ, «επαναβεβαίωσαν όλες την υποστήριξή τους στην συμφωνία του Παρισιού», είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα η γαλλική προεδρία.
Στο ίδιο πνεύμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει ότι η G20 θα καταλήξει όσον αφορά το κλίμα σε ένα «κείμενο παρόμοιο» με το περσινό, έπειτα από ιδιαίτερα σκληρές διαπραγματεύσεις.
Η συμφωνία αυτή, με τη μορφή 19+1, επαναβεβαιώνει την υποστήριξη 19 χωρών, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Γαλλία και η Γερμανία, στην σημαντική συμφωνία που συνήφθη το 2015 στο Παρίσι για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2017.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.