Στη Ρωσία ο Κουστό για τη διάσωση περίπου 100 φαλαινών
Η κράτηση των θηλαστικών σε καταφύγιο διάσωσης είχε θεωρηθεί παράνομη με συνέπεια να προκαλέσει αντιδράσεις ακτιβιστών
Ο Γάλλος ερευνητής και ωκεανογράφος Ζαν Μισέλ Κουστό έφθασε στη Ρωσία έπειτα από πρόσκληση του υπουργείου Φυσικών Πόρων και του κυβερνήτη της περιοχής Πριμόριε, για να μετάσχει στη διάσωση των περίπου 100 ορκών και φαλαινών που βρίσκονται σε καταφύγιο διάσωσης θαλάσσιων θηλαστικών στην περιοχή Πριμόριε της ρωσικής Άπω Ανατολής.
Ο Ζαν Μισέλ Κουστό θα αναχωρήσει από τη Μόσχα στις 6 Απριλίου για το Βλαδιβοστόκ με σκοπό να επισκεφθεί τον Κόλπο Σρένταγια όπου βρίσκεται το καταφύγιο διάσωσης των θαλάσσιων θηλαστικών.
Η κράτηση των θηλαστικών είχε θεωρηθεί παράνομη με συνέπεια να προκαλέσει αντιδράσεις ακτιβιστών όπως της Αμερικανίδας ηθοποιού και ακτιβίστριας Πάμελα Άντερσον, του Αμερικανού ηθοποιού Λεονάρντο Ντι Κάπριο, αλλά και την παρέμβαση του Ρώσου πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις τους, είχε δηλώσει ότι θα προβεί σε όλες τις ενέργειες για τη διάσωση των θηλαστικών.
Ο Ρώσος υπουργός Φυσικών Πόρων Ντμίτρι Κομπίλκιν, υποδεχόμενος τον Κουστό, δήλωσε ότι «θα προβούμε στην απελευθέρωση των ορκών και φαλαινών πολύ προσεκτικά» και υποσχέθηκε ότι «θα κάνει το παν ώστε όλη αυτή η διαδικασία να είναι ανοιχτή». Πρότεινε μάλιστα στον Γάλλο ερευνητή να γυρίσει ο ίδιος ένα καλό ντοκιμαντέρ που θα καταγράψει την όλη διαδικασία «και το οποίο –όπως είπε – θα αποτελέσει παράδειγμα θετικών πρακτικών στον κόσμο».
Ο Κουστό από την πλευρά του απευθυνόμενος στον Ρώσο υπουργό, επεσήμανε ότι θεωρεί βασικό του καθήκον να βοηθήσει τα θαλάσσια θηλαστικά. «Πράγματι, έχουμε επαφές με τους ειδικούς που κάνουν ντοκιμαντέρ, στην πραγματικότητα γυρνάμε κι εμείς τέτοιες ταινίες. Αλλά ήρθαμε εδώ όχι γι αυτό τον λόγο, βρισκόμαστε εδώ για να μάθουμε ποια είναι η κατάσταση» δήλωσε ο Κουστό.
Ο Κουστό έφθασε στη Ρωσία με ομάδα εμπειρογνωμόνων της εταιρείας «Ocean Futures» η οποία είχε συμμετάσχει στην απελευθέρωση το 2002 της διάσημης όρκας Κέικο που είχε παίξει στην ταινία «Ελευθερώστε τον Γουίλι».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.